Un sistem secundar cu Greenway® Neo pentru prelucrarea fructelor şi legumelor


 

Lichidul de transfer termic Greenway® Neo este selectat la Proxifresh , întreprindere cu sediul în insula Mauritius, pentru eficienţa sa energetică şi protecţia mediului.

 

 

Societatea Cool Executive, fondată de Christian Oléon şi câţiva asociaţi, este specializată în refrigerarea industrială. Printre clienţii săi se numără şi compania mauritiană Proxifresh, care se ocupă cu activităţi de import-export şi cu prelucrarea fructelor şi legumelor.

 

Fondatorul şi directorul său, Yan Mayer, apelase deja la Cool Executive pentru o instalaţie frigorifică ce a permis companiei să facă economii la electricitate de 25 %. Acesta mărturiseşte: „Prelucrăm fructe şi legume provenite din agricultura raţională sau bio. Angajamentul meu vizează dezvoltarea durabilă. Având în vedere că activitatea noastră creşte rapid, am
decis construirea unei noi clădiri, de 1200 m². Pentru instalaţia de refrigerare, doream un produs de viitor, care să nu folosească agenţi poluanţi pentru mediul înconjurător şi care să fie eficient din punct de vedere energetic”
. Christian Oléon, de la Cool Executive, mi-a recomandat lichidul de transfer termic de origine vegetală Greenway® Neo. „Sunt extrem de mulţumit că am putut alege un produs din surse ecologice, biodegradabil şi adaptat activităţii noastre agroalimentare. Acesta se potriveşte întru totul filosofiei mele”.

 

 

 

Noua unitate de producţie cuprinde 5 camere de depozitare de 140 m², cu temperaturi diferite în funcţie de produse: între 3 şi 5 °C pentru produsele verzi şi cu frunze (salate etc.), între 7 şi 8 °C pentru cartofi şi între 10 şi 12 °C pentru roşii, pepeni galbeni sau ananas etc. Aceasta cuprinde şi 2 hale de lucru de 384 m³. În hala de prelucrare, în care se face tăierea, temperatura trebuie să fie cuprinsă între 10 şi 12 °C. Aceasta este dotată cu o cuvă care conţine apă cu gheaţă pentru răcirea fructelor şi a legumelor după spălare. Hala de pregătire, în care sunt ambalate fructele şi legumele, este menţinută la o temperatură între 15 şi 18 °C. Schimbul de temperatură dintre aceste hale de lucru este realizat cu ajutorul ventilatoarelor care distribuie aerul prin intermediul unor tuburi textile.

 

 

Cool Executive alege Greenway® Neo din mai multe motive.

 

La început, compania are în vedere un monopropilen glicol, însă Daniel Dias, Manager de conturi cheie la Climalife, îi recomandă Greenway® Neo, o adevărată sursă de economie de energie la nivelul pompelor din circuit. În paralel, Agenţia Franceză de Dezvoltare (AFD) acordă o subvenţie de 8 % din valoarea împrumutului clientului investitor, cu condiţia ca investiţia să micşoreze consumul total de energie al unei instalaţii şi, în plus, să reducă utilizarea de resurse minerale. Lichidul de transfer termic Greenway® Neo permite îndeplinirea cu succes a acestor două condiţii, fiind un produs sigur şi care respectă mediul. Pe lângă aceasta, corespunde dorinţei Proxifresh de a-şi manifesta angajamentul în domeniul ocrotirii naturii.

 

Cool Executive este mulţumit de Greenway® Neo şi analizează compatibilitatea altor instalaţii cu acest lichid:

 

„Ni se pare lichidul de transfer termic cel mai interesant de pe piaţă”, ceste concluzia lui Christian Oléon.

 

 

 

 


Soluţia
Pentru a răci camerele de depozitare şi de prelucrare a fructelor şi legumelor, Cool Executive a ales o instalaţie cu un sistem secundar cu glicol.

 


Pentru a răci camerele de depozitare şi de prelucrare a fructelor şi legumelor, Cool Executive a ales o instalaţie cu un sistem secundar cu glicol. Având un grup asamblat din fabrică cu glicol la presiunea de 1,5 bar într-o reţea nouă din inox, riscurile de scurgeri sunt foarte mici, iar costurile de întreţinere reduse. Un grup Aermec este astfel instalat, cu un regim de +2 /-3 °C pentru o putere de 120 kW şi o putere absorbită de 45 kW. Într-un demers ecologic, Cool Executive a achiziţionat Greenway® Neo concentrat, reducând astfel greutatea de transportat şi, deci poluarea. Pentru a atinge un punct de congelare de -16 °C, produsul a fost diluat. Temperatura de evaporare este de -8 /-10 °C, iar debitul este de 28 m³ pe oră.

 

Punerea în funcţiune s-a desfăşurat fără probleme - filtrele au fost verificate la nivelul pompelor, starea acestora demonstrând
că circuitul este perfect curat. Cool Executive a stabilit să controleze în continuare concentraţia şi pH-ul lichidul de transfer termic, compania se asigură că adăugarea apei nu a contaminat lichidul și că avantajele inhibitorilor au fost păstrate.

 

 

 

* Climalife propune analize pentru lichide de transfer termic