Un sistem de expansiune directă cu R-455A (Solstice® L40X) pentru unitatea de la ORTOLAN SA


 

Compania Ortolan este specializată în sectorul activităților de comerț angro și deține trei depozite în regiunea Marmande. Producătorii locali îi livrează fructe și legume și aceasta le expediază în întreaga lume.

 

Mărul este, alături de kiwi și pară, fructul care se conservă cel mai bine în timp. În acest scop, Ortolan dispune de un depozit special pentru depozitarea pe termen lung. Acesta este dotat cu 6 camere frigorifice cu o capacitate de 300 tone fiecare, modernizate anul trecut pentru R-407F, având în vedere problematica refrigerantului R-404A.

În ceea ce privește depozitul de ambalare, acesta este echipat cu încăperi de tranzit pentru celelalte fructe precum căpșunile, pepenele sau roșiile și dispune de mai multe camere de conservare în atmosferă controlată, alimentate de o instalație cu R-422D, care va fi transformată în curând.

La a treia cameră de depozitare pe termen scurt va fi realizată de către Quercy Réfrigération noua instalație cu R-455A. Este vorba despre un depozit de mere pre-clasificate. Acestea sunt sortate după culoare, defecte și diametru, apoi scanate pentru a fi verificate să nu aibă boli în interior. După aceea, sunt depozitate timp de două săptămâni în două camere de câte 1.000 m3 fiecare, la o temperatură de 1°C, înainte de a fi transportate la unitatea de ambalare și de livrare.

Inițial, era prevăzută o nouă centrală pe bază de R-407F pentru a răspunde reglementării. Lansarea pe piață a refrigerantului R-455A (Solstice® L40X) stârnește un viu interes, datorită indicelui său GWP de sub 150. Instalatorul, Benoît Duparc, a studiat, în colaborare cu Honeywell și Climalife, proprietățile termodinamice ale acestui nou refrigerant și costurile de investiție. Rezultatul studiului a arătat că R-455A este pe deplin adaptat acestei aplicații pentru un regim de funcționare la -5°C / +45°C și costurile sunt comparabile cu cele pentru instalarea R-407F.

Proiectul a fost apoi realizat în timpul verii. Froid Pecomark a conceput o centrală alcătuită din două compresoare cu piston marca Bitzer, cu o variație a vitezei de 70 Hz. Instalarea regulatorilor electronici și automați Carel s-a efectuat rapid, deoarece fabricantul a integrat deja refrigerantul R-455A, după cum subliniază instalatorul. Încărcătura cu refrigerant este de 110 kg. În timpul punerii în funcțiune, temperaturile de referință sunt atinse foarte rapid, în pofida unei temperaturi atmosferice ridicate (36° C).

Quercy Réfrigération a ținut cont de alunecarea agentului pentru a regla funcțiile de dezghețare și, după șase luni de operațiune, nu este nici o problemă de semnalat la acest nivel. Pentru Benoît Duparc, „Această realizare inovatoare și satisfăcătoare ne permite să răspundem numeroaselor așteptări și să anticipăm viitorul cu seninătate.