Un nou sistem cascadă R-448A / CO2 este instalat la hipermagazinul U din Romans-sur-Isère


Hyper U din Romans-sur-Isère face un lifting!

 

Cu o cifră de afaceri de 32 de milioane de euro în 2016, magazinul U are în prezent 130
de angajaţi. Obiectivul este de a atinge pragul de 40 de milioane de euro după reorganizarea suprafeţei pentru vânzări. O insulă mare dedicată produselor proaspete și congelate este implantată cu asigurarea refrigerării folosind soluții energetice cu consum mai mic și mai ecologice: alegerea agentului frigorific, recuperarea căldurii pentru stocarea apei calde în magazin, închiderea vitrinelor de refrigerare. Consumul total de energie este redus cu 20 până la 30% prin adăugarea de iluminat natural și reglaj inteligent. Accesibilitatea și deplasările sunt optimizate pentru toată lumea. Un nou magazin proiectat pentru confortul clienților și colaboratorilor.


Construit în 1997, magazinul U şi-a trăit zilele de glorie, dar în ultimii ani, pierderea consecutivă a veniturilor necesită o schimbare reală. Achiziţionat în ianuarie 2017 de Gary și Philippe Doire, obiectivul este clar definit „Redefinirea și relansarea magazinului pentru o mai bună profitabilitate și o bună eficiență energetică“.


La U, o mai bună gestionare a resurselor planetei trece printr-o multitudine de acţiuni cum ar fi conservarea bogăţiilor mării, promovarea clădirilor ecologice, reciclarea deșeurilor din  magazine sau reducerea consumului de energie. Grupul implementează politica de optimizare a energiei avansate bazate pe un control mai bun al consumului de energie al parcului magazinelor U, furnizarea de instrumente pentru optimizarea energiei acordând prioritate celor mai bune practici și încurajarea activităţilor de reabilitare energetică. Familia Doire a luat în considerare aceşti paşi importanţi în proiectul de extindere a hipermagazinului U situat în Romans-sur-Isère din Drôme.


 


 


Proiectul de extindere a magazinului


Pe o suprafață inițială de 3.960 m², noua conducere a decis să extindă hipermagazinul U la 4.500 m² pentru o mai bună zonă de vânzare și punerea în aplicare în special a unor noi profesii (măcelar, tăierea brânzeturilor, panificație tradiţională,...) în serviciul consumatorului. Lucrările au început în februarie 2017, pe baza unei planificări stabilite sub supravegherea atentă a domnului Doire care a coordonat toți furnizorii. Toate activităţile au durat şapte luni!


 


Dispunând de o veche instalaţie cu expansiune directă, cu două centrale R-22 deja modernizate, o centrală pozitivă R-404A mai recentă și numeroase grupuri independente pentru ateliere, cum ar fi produse de panificație, planul de renovare și amenajare a magazinului include înlocuirea instalaţiilor frigorifice pentru partea de refrigerare și apă caldă sanitară. Rooftop-urile existente pentru climatizarea și încălzirea magazinului rămân neschimbate. Soluția unui sistem în cascadă este avută în vedere cu certitudinea unei centrale CO2 pentru refrigerarea negativă.


„La U, managerii de magazine sunt conștienți de noile tehnologii. Prin urmare, a fost important să se propună o soluție care să combine economisirea energiei și respectarea mediului", își aminteşte Christophe Luna, managerul societăţii Reynet Froid.


Implementarea sistemului cascadă R-448A / CO2  Selectarea vitrinelor şi a mobilelor frigorifice, marca Bonnet Névé, este realizată de către managerul magazinului în direct. Se instalează o centrală negativă Profroid, cu o capacitate de 38 kW, dotată cu 4 compresoare Bitzer și încărcată cu 90 kg de R-744. Aceasta alimentează în principal vitrinele pentru produsele alimentare congelate din magazin și depozitele frigorifice.


După punerea în funcţiune a acestui sistem, s-a ajuns la conectarea echipamentelor frigorifice și a sistemelor de refrigerare rapidă dedicate produselor proaspete (carne, brânză, iaurt, ...), laboratoarelor și atelierelor, a părţii destinate pescăriei, măcelăriei, cateringului.Două centrale pozitive Profroid, fiecare cu 280 kg de R-448A (Solstice® N40) sunt necesare pentru a îndeplini cerințele de răcire. Acestea sunt dotate cu 4 compresoare Bitzer echipate cu variatoare de viteză.


Un sistem de control Carel monitorizează parametrii de temperatură, presiune și umiditate în unităţile de refrigerare.


Recuperarea căldurii se realizează în centralele pozitive pentru încălzirea apei calde menajere prin intermediul unui recipient cu o capacitate de 1.000 de litri. Ansamblul noii instalaţii este amenajat la etajul magazinului pentru a elibera fosta zonă tehnică devenită suprafață de vânzare.


 


 


„Acest proiect reprezintă mai mult de 150 de nopţi de muncă pentru toți furnizorii“, își aminteşte
managerul hipermagazinului U. „A fost o etapă foarte lungă, bine articulată și nu am întârziat implantarea. A fost esențial pentru viața comercială a magazinului și confortul clientului". Rămâne acum să aşteptăm validarea dosarului certificatelor de evidență pentru economiile de
energie și mai ales „întâmpinarea clienţilor într-un magazin adaptat la modele de consum moderne și care are drept scop conectarea performanţelor economice la cele de mediu“,
conchide Gary Doire.


 


Sistem cascadă R-448A / CO2


 Christophe Luna
, Manager societate Reynet Froid et Climatisation
„Lucrul cu noul agent frigorific R-448A nu ne schimbă deloc obiceiurile. Acesta este un refrigerant cu un GWP scăzut, evaluat A1, disponibil în cilindrii standard, care este implementat cu ușurință. În ceea ce privește setările, nu am întâmpinat nici o problemă deosebită. Feedback-ul de experienţă pe care l-am avut cu acest
refrigerant a fost deja foarte bun, confirmăm acest lucru".


„Pentru CO2, este diferit trebuie să ne adaptăm la acest lrefrigerant de înaltă presiune. Profroid, furnizorul centralelor, ne-a însoţit la punerea în funcţiune a sistemului.


Acest tip de sistem necesită precauţii speciale în timpul fazei de pornire și era important ca producătorul să fie prezent".