Trane® valorifică tehnologia Solstice® pentru a genera inovaţie în domeniul răcirii şi încălzirii


 

Deoarece la nivel mondial creşte cererea de produse din ce în ce mai eficiente, pentru a reduce consumul de energie şi resurse, companiile care produc tehnologii de răcire şi încălzire se concentrează pe proiectarea unor sisteme care  integrează siguranţa, performanţele şi impactul redus asupra mediului.

 

 

Una dintre aceste companii - Trane® - deschide drumul spre valorificarea avantajelor performanţei agenţilor refrigeranţi Solstice® cu Potenţial redus de încălzire globală (GWP), produşi de Honeywell, pentru a dezvolta o nouă generaţie de sisteme HVAC-R, înlocuind agenţii refrigeranţi, cum ar fi R-134a, planificat să fie retras treptat conform reglementărilor F-Gas.


Parteneriatul cu Honeywell i-a permis firmei Trane® să creeze noi sisteme de răcire a proceselor şi încălzire, axate pe combinarea impactului redus asupra mediului cu o per formanţă sporită. Aici este inclusă lansarea noii sale game CITY, care măreşte harta operaţională a sistemelor de răcire şi încălzire pentru clădirile comerciale mai mici, prin integrarea Solstice® ze cu tehnologia compresorului cu şurub.
Ca parte a Angajamentului său privind clima globală, în 2014, compania s-a dedicat unei reduceri cu 35 % a amprentei sale de gaze de seră (GHG) provenite din operaţiunile proprii, până în 2020. Pentru a-şi îndeplini acest obiectiv, compania a vizat o creştere de 10% a eficienţei energetice faţă de 2013 - şi şi-a atins obiectivul cu doi ani înainte de termen.

 

„Prin adoptarea tehnologiei Honeywell Solstice, am creat soluţii care îmbunătăţesc performanţele pentru clienţi, totodată îmbunătăţind și impactul agenţilor refrigeranţi asupra mediului, acesta ajungând la minim.” Erik Van Oossanen, Manager Portofoliu, Applied Chillers Europe, Trane®

 

 

 

Nevoile

 

 

  • Identificarea agenţilor refrigeranţi cu GWP scăzut, care să îndeplinească exact cerinţele portofoliului Ingersoll Rand de produse EcoWise, permiţându-le astfel clienţilor să-şi reducă amprenta GHG şi să economisească bani, fără a sacrifica performanţele sau siguranţa.

 

  • Integrarea agenţilor refrigeranţi selectaţi în echipamente adaptate, pentru a garanta performanţe echivalente sau mai bune decât combinaţiile dintre agentul refrigerant anterior şi chillere.

 

  • Adoptarea unor agenţi refrigeranţi care nu numai că măresc performanţele, ci se dovedesc a prezenta siguranţă în utilizare, nu sunt toxici şi totodată sunt neinflamabili*.

 

  • Echiparea clienţilor, astfel încât să nu fie afectaţi de costurile ce cresc în spirală ale agenţilor refrigeranţi pe bază
   de HFC, care urmează a fi retraşi conform F-Gas, cum este și R-134a.

*Solstice® ze este neinflamabil sub 30°C.

 

 

Soluţia

 

 

 

  • Noua generaţie de agenţi refrigeranţi HFO de la Honeywell a fost adoptată în mare măsură de către Trane®, pentru sistemele sale de răcire şi încălzire. În 2014, Trane® a introdus Solstice® zd (R-1233zd), cu GWP = 1, pentru aparatele sale de refrigerare centrifugale ECTV şi a continuat, integrând Solstice® ze (R-1234ze), GWP <1, în 2016, la chillerele sale cu şurub şi cu levitaţie magnetică şi la pompele de căldură apă-apă.

  • În 2018, compania a dezvăluit o inovaţie majoră, care valorifică potenţialul Solstice® ze pentru a lărgi condiţiile de funcţionare, în cadrul intervalului de capacităţi al compresoarelor cu spirală, creându-şi propria ofertă de răcire şi încălzire CITY, compactă şi echipată cu compresoare cu șurub.

  • Noile condiţii de funcţionare ajung la -12°C pentru aplicaţiile de răcire a proceselor, respectiv 80°C pentru încălzire.

 

 

 Avantajele

 

 

 

  • A creat hărţi operaţionale mai largi pentru chillerele şi pompele de căldură Trane®, deschizând noi oportunităţi în proiectarea echipamentelor, inclusiv noua gamă CITY de produse HVAC-R.

 

  • Performanțele îmbunătățite ale sistemelor pe piețele consacrate, inclusiv aplicațiile pentru centrele de date și produse noi pentru industriile de proces care folosesc aplicații de temperatură negative, cum ar fi alimente și băuturi, care înlocuiesc refrigeranții naturali care necesită sisteme semnificative de atenuare a siguranței.

 

  • A contribuit la îmbunătăţirea eficienţei generale, având potenţialul de a micşora costul total al deţinerii sistemului.

 

  • A furnizat soluţii preferabile din punct de vedere al mediului, care sunt sigure şi fiabile, oferind o alternativă cu GWP aproape de zero la agenţii refrigeranţi naturali, fără vreo problemă inerentă privind siguranţa.

 

  • A făcut posibile noi inovaţii în proiectarea sistemelor de răcire a proceselor şi încălzire, extinzând capacităţile la ambele capete ale spectrului, de la 150 kW la 2 800 kW şi permiţând introducerea noului chiller cu compresor cu şurub şi a sistemelor cu pompe de căldură.

 

 

Inovaţia CITY


Trane® a avut întotdeauna o poziţie de lider în grija faţă de mediu, ajutând proprietarii de clădiri să îndeplinească obiectivele preferabile din punct de vedere al mediului, fără a compromite eficienţa, fiabilitatea sau siguranţa. Acum Trane® a dezvoltat o nouă gamă HVAC pentru clădiri mai mici, fapt care deschide un nou segment de piaţă.
Până acum, nu a existat vreo soluţie de compresor scroll care să folosească un agent frigorific <1 GWP şi care să poată furniza capacitatea necesară. Totuşi, harta operaţională a Solstice® ze a permis ca Trane® să lanseze noile sale soluţii compacte CITY, de răcire şi încălzire, bazate pe tehnologia compresorului cu şurub, oferind produse în intervalul 150 kW – 400 kW.

 


Există trei concepte CITY:

 

 •     CITY Comfort: răcirea în clădirile înghesuite din oraş – sistemul mic poate intra într-un lift pentru a facilita instalarea lui în subsol sau la etaj.
•    CITY Booster: o pompă de căldură pentru sursele de apă aflate la 5–30°C, inclusiv sistemele de termoficare şi sursele de apă reziduală, ridicând temperatura de ieşire până la 80°C, faţă de 67°C, cât se putea obţine anterior.
•     CITY Process: un design de răcire dedicat, pentru aplicaţiile de proces de până la -12°C (de regulă, alimente şi băuturi), depăşind problema toxicităţii şi a inflamabilităţii, asociată cu agenţii de refrigerare „naturali”.

 

Cu noua sa gamă CITY, Trane® a creat un nou produs HVAC, care extinde capacităţile prezentate de tehnologia compresorului cu şurub, datorită folosirii Solstice® ze.
Această configuraţie permite crearea unor soluţii de încălzire superioare, temperatura de ieşire a pompelor de căldură fiind ridicată acum la 80°C – ceea ce le permite proprietarilor de clădiri să renunţe la sistemele de încălzire cu combustibili fosili.

 

„Utilizarea R-1234ze se aliniază perfect cu Angajamentul nostru privind clima, sprijinind totodată iniţiativele de sustenabilitate ale clienţilor noştri. În 2014, Ingersoll Rand s-a angajat public să-şi mărească eficienţa energetică şi să reducă emisiile de gaze cu efect de seră (GHG) aferente operaţiunilor şi produselor sale - adoptarea agenţilor refrigeranţi cu GWP redus este foarte importantă pentru aceste obiective privind mediul, precum şi pentru a-i ajuta pe clienţii noştri să-şi îndeplinească propriile obiective.” Erik Van Oossanen, Manager de portofoliu, Applied Chillers Europe, Trane®

 

 

Avantajele Solstice®


Solstice® ze

Agentul de refrigerare Solstice® ze (HFO-1234ze) reprezintă o alternativă cu GWP ultra scăzut pentru agenţii refrigeranţi tradiţionali, folosiţi pentru chillerele eficiente energetic şi/sau pentru aplicaţii de aer condiţionat în supermarketuri şi în clădirile comerciale. Cu un GWP <1 – o reducere de 99,9 % a impactului direct, faţă de R-134a – îndeplineşte, de asemenea, criteriile cheie privind performanţele, eficienţa costurilor şi siguranţa.

 
Solstice® zd

Le fluide frigorigène Solstice® zd (HFO 1233zd) reprezintă un înlocuitor neinflamabil şi cu GWP foarte scăzut pentru R-123, pentru chillerele centrifugale la presiune scăzută, oferind capacităţi mai bune şi o eficienţă similară cu R-123. Cu un GWP=1, acest agent refrigerant oferă, de asemenea, un mare potenţial pentru pompele de căldură la temperaturi mari. Principalii producători de chillere au anunţat deja game de produse bazate pe Solstice® zd.


Solstice® ze şi Solstice® zd nu formează TFA în timpul descompunerii.