Thermiafred–Veritas–Climalife: relație de încredere tripartită


INSTALATORUL THERMIAFRED DEZVOLTĂ O STRATEGIE GLOBALĂ PENTRU A REDUCE AMPRENTA DE CARBON A LANȚULUI ECOLOGIC DE SUPERMARKETURI VERITAS, CARE NUMĂRĂ 57 DE UNITĂȚI ÎN 29 DE ORAȘERelația între Thermiafred și Veritas, fără a uita de Climalife, este o adevărată relație de încredere, atât în ceea ce privește longevitatea, cât și capacitatea, înțelegerea, răspunsul, obiectivele. Compania de instalații Thermiafred, prin intermediul fondatorului
și administratorului său Carles Albert, are 25 de ani de experiență și menține încă de
la începuturile sale o colaborare strânsă cu Climalife Friogas.

Carles Albert explică: „Compania noastră a fost înființată pentru a furniza soluții inovatoare aplicațiilor de refrigerare destinate proceselor alimentare sau industriale. Pentru a oferi un serviciu complet, am dezvoltat mai multe sisteme cu noi tehnologii care asigură economie de energie.”

 

În ceea ce privește lanțul ecologic al supermarketurilor alimentare Veritas, înființat de către patru familii catalane acum 15 ani și care numără 57 de unități în 29 de orașe din Spania și Andorra, acesta i-a acordat încredere companiei Thermiafred pentru a-și întări angajamentul ecologic și a inova, ținând seama de eficacitatea energetică în domeniul refrigerării.

 

 

„În prezent concepem ceea ce numim magazinul viitorului”, explică Anna Badía, manager de dezvoltare durabilă la Veritas. „În acest scop, trebuie să garantăm că angajamentul nostru de dezvoltare durabilă se aplică tuturor acțiunilor noastre, de la fabricarea șuruburilor până la becurile pe care le utilizăm.”

  

Motivate de o voință comună de a găsi cele mai bune soluții pentru a asigura un viitor generațiilor actuale și viitoare, cele trei întreprinderi conlucrează în mod firesc pentru a concepe o strategie globală de reducere a amprentei de carbon în domeniul
refrigerării, o strategie care cuprinde trei linii de acțiune.

 

 

 

Magazine noi și renovări

 

 

 

 

Patru supermarketuri funcționează deja cu R-450A (Solstice® N13) și instalațiile noilor magazine vor fi încărcate, de asemenea, cu acest refrigerant. Treptat, refrigerantul R-134A cu care funcționează unele instalații va fi înlocuit cu R-450A, reducând astfel GWP cu peste jumătate.

 

În plus, refrigerantul R-448A va fi utilizat cu ocazia renovării sistemelor încărcate în prezent cu R-404A, ceea ce va reduce deopotrivă amprenta de carbon cu 60 %.

 

„Am optat pentru R-450A deoarece acesta reduce cu peste jumătate nivelul de GWP în raport cu R-134A, minimizând impactul asupra mediului datorită reducerii emisiilor echivalente, în tone, cu CO2”, explică Carles Albert.

 

Mai presus de toate, „aceste acțiuni confirmă conștiința față de mediu care definește Veritas, ce, spre exemplu, folosește de peste zece ani pungi biodegradabile în locul pungilor de plastic”, remarcă administratorul companiei Thermiafred.

 

 

 

Angajament ecologic

 

 

 

Acest angajament este adevăratul punct de plecare al parteneriatului între Thermiafred, Veritas și Climalife: „Am respectat recomandările companiei Climalife și credem că Solstice® N13 este cel mai bun refrigerant pe care îl putem folosi”, explică Carles Albert. „În prezent, acesta este cel mai ieftin refrigerant de pe piață, însă Veritas îl folosește deja de mai mulți ani, independent de prețul său. Deși această schimbare a refrigerantului mărește costurile, randamentul investiției este aproape imediat, întrucât sistemele sunt mai performante și au o eficacitate energetică sporită.”

 

 

 

Păstrarea lanțului frigorific

 

 

 

Centrul pietonal al orașului Lérida a fost unul dintre primele locuri care a beneficiat de R-450A în septembrie 2017. Apoi, a fost rândul centrului din Pamplona și al centrului comercial L’Illa Diagonal din Barcelona”.

 

Atât noile instalații cu R-450A, cât și reconversiile sunt perfect prevăzute și studiate de către Carles Albert. Datorită experienței sale îndelungate, instalatorul asigură „un timp de încărcare și de punere în funcțiune de una până la două zile pentru noile instalații. În cazul renovărilor, sunt necesare mai puțin de trei ore. Prin urmare, lanțul frigorific nu este afectat.”

 

 

 

Proiectele trebuie să fie personalizate datorită dimensiunilor diferite ale magazinelor Veritas și ale locațiilor diverse. În consecinţă, Thermiafred acordă o atenție deosebită examinării fiecărei situații. În orice caz, compania este capabilă să furnizeze un barem, în funcție de echipamentele instalate în general în supermarketurile Veritas:

 

- Centrală de refrigerare: compresoare, variator de frecvență, rezervor separator-acumulator de ulei la presiune înaltă.

- Rezervor de lichid cu detector al nivelului optoelectronice.

 

- Condensator cu aer, cu ventilare axială sau centrifugală și cu variator de frecvență.

 

- Capacitatea frigorifică oscilează între 13,5 și 19,5 kW.

 

- ncărcătura medie a refrigerantului se apropie de 40 kg.

  

Instalație la centrul logistic al Veritas din Lliçá d’Amunt, Barcelona.. 

 

 

 

Recuperarea și gestionarea deșeurilor

 

 

 

Veritas și Thermiafred sunt, de asemenea, în acord și în ceea ce privește recuperarea refrigerantului: „Scoatem refrigerantul din instalație cu ajutorul unei mașini de recuperare și îl introducem în butelii de recuperare speciale, furnizate de către administratorul nostru de deșeuri. După aceea, în acord cu reglementarile legale în vigoare, îl predăm obținând certificatele legale corespunzătore. Cantitatea variază în funcție de dimensiunea instalației, însă putem estima că va fi de aproximativ 50 kg per unitate”.

 

 Construcție nouă, dotată cu R-450A  Mare Mică
Capacitate frigorifică 148,5 kW 15,5 kW
Capacitate de condensare 211,5 kW 23 kW
Compresoare 3 Bitzer 6FE_ 44Y 2 Bitzer 4DES-5Y
Cantitate de refrigerant 200 kg 37 kg
Tip și cantitate de ulei 20 litrii BSE_32 4 litrii BSE_32
T° de evaporare/condensare -10/45 °C -10/45 °C
Presiune de evaporare/condensare 0,83/9,62 bar 0,83/9,62 bar
Debit masic 3 273 kg/h 435 kg/h
Consum de energie 51 kW 6,9 kW

 

 

 

"După respectarea și aplicarea măsurilor de utilizare a noului refrigerant, atât instalatorul, cât și clientul sunt mulțumiți
de rezultate și de eficacitatea obținută.”
Carles Albert, administratorul Thermiafred

 

 

 

"Încă de la început, Thermiafred și Veritas au mizat pe reducerea amprentei de carbon alegând un agent cu GWP mai
scăzut, când acest aspect era doar o chestiune de principiu și de conștiință. Acestea nu au așteptat ca prețul lui să fie printre cele mai scăzute de pe piață, cu o taxă diminuată, precum este cazul în prezent."
Jesús Gutiérrez, director de vânzări, Climalife Friogas

 

 

 

"Favorizăm sănătatea în toate domeniile și sub toate aspectele. Dispunem chiar de propriul nostru program,
cu centre de reciclare și cu asociații care promovează utilizarea produselor perimate.” 
Vanesa Solana, managerul centrului Veritas Dr Fleming de Lleida