Lanţul de supermarketuri taiwanez Surewell optează pentru Solstice® N40


 

R-448A permite un răspuns la dubla problemă guvernamentală: diminuarea consumului electric şi reducerea impactului asupra mediului.

 
În 2018, distribuitorul Chien Torn Technology Co, Ltd, cu sediul în Taipei, a organizat o conferinţă despre noii agenţi refrigeranţi HFC/HFO, în colaborare cu Climalife.

 

Noile soluţii sigure, eficiente şi durabile, prezentate cu această ocazie, au reţinut în mod deosebit atenţia celor din domeniul refrigerării comerciale. După ce a comunicat şi evaluat toţi factorii, cu sprijinul Climalife şi asistenţa Panasonic, lanţul de supermarketuri Surewell a decis să testeze R-448A în cadrul construcţiei unui nou depozit pentru fabricarea produselor de panificaţie şi patiserie. Totul este implementat pentru a răspunde la problema marii distribuţii, puse în faţa taxei pe electricitate.

 


Reducerea consumului energetic: o miză primordială pentru această insulă din Oceanul Pacifice


În ultimii ani, aprovizionarea cu electricitate a fost foarte limitată în Taiwan. Având în vedere nevoile în creştere din anii următori, guvernul Yuan a impus o reducere de 5 % pentru electricitatea consumată de toţi utilizatorii de peste 1 000 kW. În absenţa cooperării, la tarife vor fi aplicate cheltuieli suplimentare. Având în vedere că, într-un supermarket, echipamentele de refrigerare reprezintă, în medie, 50 % din consumul de electricitate, Surewell se angajează să-şi reducă cheltuielile energetice.

 

Creată în 1992, întreprinderea are sediul în Yilan, la nord-est de Taipei şi, la ora actuală, are 19 magazine. Este un lanţ foarte cunoscut pe plan local, datorită prezenţei şi vechimii sale, dar şi pentru orarul său de deschidere 24/24.
Surewell profită din plin de situaţia sa geografică pentru a comercializa şi introduce produse culinare fabricate din materii prime locale. Câmpia Lanyang este grânarul ţării, iar Surewell se bazează pe această bogăţie, specializându-se în produse de panificaţie şi patiserie, oferind produse tradiţionale, dar şi inovatoare, sub marca „The King Bakery”. Pentru noul său depozit de fabricaţie, cu suprafaţa de 315 m², Panasonic propune înlocuirea agentului actual, R-404A, cu R-448A, la recomandarea avizată a distribuitorului său de agenţi refrigeranţi, Chien Torn Technology.

 

 

Soluţia Solstice® N40 (R-448A) răspunde perfect aşteptărilor Surewell

 

Acest agent refrigerant de ultimă generaţie, dezvoltat de producătorul Honeywell şi utilizat, în principal, în Europa, datorită GWP-ului său redus, permite atingerea obiectivului, reducând totodată emisiile de carbon. Coeficientul său de performanţă mai bun, la temperaturi scăzute şi medii, prezintă interes pentru diverşii actori de pe piaţă, implicaţi în proiect. R-448A este validat şi implementat în noua instalaţie, prevăzută iniţial pentru R-404A.

 

 

O implementare simplă şi eficientă


Run Yi Co., Ltd, societate specializată în  refrigerarea comercială, cu o experienţă de peste 20 ani în GMS, este însărcinată să implementeze echipamentele frigorifice selectate. La începutul lui ianuarie au fost instalate trei centrale Hitachi, fiecare alimentând sala de depozitare cu refrigerare pozitivă, sala de congelare, respectiv zona de fabricare a produselor de panificaţie şi patiserie.
După cum subliniază instalatorul, „procesul de umplere cu R-448A s-a derulat fără nicio problemă, iar tehnicienii experimentaţi în această aplicaţie au constatat că temperatura de funcţionare dorită a fost atinsă mai repede decât cu R-404A. Odată depozitată marfa, am efectuat câteva reglaje pentru a optimiza sistemul. După câteva luni de observaţii, putem afirma că Solstice® N40 este o soluţie de viitor, atât pentru retrofit, cât şi pentru noile instalaţii, permiţând mărirea eficienţei energetice.”

 

 

Descrierea instalaţiei

 


 

Sală de depozitare cu
refrigerare pozitivă

Sala de depozitare a produselor
congelate

 Zona de fabricare a produselor
de panificaţie

Centrale

HITACHI KX-R81AHV

HITACHI KX-R161AV

HITACHI KX-R201AH

Capacitate de răcire

17,5 kW

18,5 kW

47,2 KW


Tip de compresor şi marca

HITACHI

FL800ELV-144D3 (8 cv)

HITACHI

FL800EL-144C3 (16 cv)

HITACHI

FM1001EL-160C3 x 2 (20 cv)

Număr de compresoare

1

2

2

Tip de agent refrigerant

R-448A

Cantitate de agent refrigerant

27,6 Kg

43,5 Kg

91,8 Kg

Tip de ulei

IDEMITSU KOSAN  FVC32D

Cantitate de ulei

3 L

12 L

8 L

Temperatura de evaporare

-10 °C

-30 °C

-5 °C

Temperatura de condensare

45 °C

45 °C

45 °C

Presiunea de evaporare

3,9 bar

1,8 bar

4,7 bar

Presiunea de condensare

20,16 bar

20,16 bar

20,16 bar

Debit masic

0,733 Kg/s

0,195 Kg/s

0,361Kg/s

Consum electric

10,1 kW

22,4 kW

24 kW

 

 

Mărturie

 

„Panasonic se angajează să ofere soluţii durabile pentru clienţii săi. Refrigerantul R-448A propus de Chien Torn Technology, distribuitorul agenţilor refrigeranţi Climalife în Taiwan, dovedeşte că randamentul energetic este superior celui oferit de R-404A”.
„Ca lanţ de supermarketuri, ne străduim zilnic să ne desfăşurăm activitatea respectând mediul. Pentru noi, este important că putem fi acompaniaţi de profesionişti, care înţeleg problematica noastră, aşa că am apreciat puternic colaborarea cu toţi partenerii la acest proiect, care ne-au transmis toate informaţiile necesare despre acest nou agent refrigerant. În final, Surewell a realizat economii de energie şi şi-a redus amprenta de carbon, situaţie câştigătoare pentru ambele părţi. Pe baza acestui succes remarcabil, Surewell va continua să-şi modernizeze sistemele vechi cu R-448A”.