Supermarketul SPAR din Blijham își reînnoiește înfățișarea!


Alegerea R-448A: GWP-ul refrigerantului are prioritate în alegerea soluției pentru a respecta  cotele impuse de regulamentul F-Gas II.


Orășelul Blijham se află în nordul Olandei, la frontiera germană. Odinioară, acesta era un sat în care predomina agricultura, cu numeroase ferme mici. În prezent, aceasta este în principal o comună, a cărei populație activă lucrează în orașele din jur, precum Winschoten, Stadskanaal și Groningue. Blijham are în prezent în jur de 3.000 de locuitori. Aceștia au la dispoziție un singur supermarket: SP AR.

Magazinul este administrat de către Erik Kort. În plus față de ofertele de alimente și de produse proaspete pentru clienții săi, Dl. Kort furnizează și diverse servicii în supermarketul său: retragerea de bani, livrarea de mâncare la domiciliu, vănzarea de medicamente, precum și servicii poștale.Magazinul, care a fost transformat recent, a fost închis de sâmbătă de la ora 16 până miercuri la ora 8, iar clienții au putut să vină să admire rezultatul. Erik Kort povestește: „Am urmat un calendar precis în timpul renovării, ceea ce ne-a permis să efectuăm modificări importante în interval de câteva zile.” Plafonul a fost renovat în totalitate: acesta este dotat acum cu iluminat LED cu consum energetic scăzut. Fațada exterioară a fost transformată de asemenea. În afară
de noul logo 3D SPAR, toată fațada a fost revopsită în culorile SP AR..

De asemenea câteva elemente din interiorul magazinului au fost modernizate. Măcelăria are acum o înfățișare cu totul nouă, clienții pot merge acum acolo pentru a-și cumpăra produsele proaspete. Raionul de panificație a fost anexat măcelăriei și cele două alcătuiesc acum un loc central în cadrul magazinului. Celelalte renovări au adus mai mult spațiu și luminozitate magazinului. Acesta corespunde astfel perfect normelor moderne. Când domnul Kort a preluat magazinul, în 2015, clienții erau puțini iar amenajarea magazinului, cât și instalațiile frigorifice erau învechite.


Aceste instalații cuprindeau două sisteme, la care se adăugau cinci elemente independente care utilizau refrigerantul R-502. Dl. Kort se confruntă așadar cu o provocare majoră: să adapteze instalațiile frigorifice ale magazinului pentru ca acestea să fie conforme normelor moderne, dar și să găsească clienți noi.


Datorită implicării sale active, a reușit să atragă clientela în magazin. Proactivitatea sa pe plan comercial și tehnic i-a permis să-și dezvolte afacerea. Problema instalației frigorifice a fost abordată în colaborare cu organizația SPAR. Toate vitrinele frigorifice sunt alimentate de o centrală frigorifică și sunt dotate cu un sistem centralizat de înregistrare a temperaturii.


 


Organizația SP AR utilizează refrigerantul R-407F (Performax LT) de mult timp, însă după consultarea regulamentului privind gazele fluorurate cu efect de seră (F-Gas II ) și cotele corespunzătoare, a optat pentru a R-448A (Solstice® N40), care are un GWP mai scăzut și performanțe excelente. Societatea Wieman Koeltechniek, având sediul în orașul De Meern, este responsabilă cu realizarea instalației.

Soluția tehnică realizată de Wieman KoeltechniekCentrala frigorifică are o capacitate de răcire pentru frigul pozitiv de 18,6 kW și o capacitate de congelare de 3,8 kW. Aceasta este alcătuită din 3 compresoare Bitzer cu variație de
frecvență, două compresoare dedicate pentru frigul pozitiv și un compresor pentru frigul negativ, care alimentează mobilierul și celulele de congelare. Această instalație nouă permite reducerea considerabilă
a facturii cu energia electrică. Însă economiile nu se opresc aici: a fost instalat un sistem de recuperare a căldurii (care este frecvent utilizat la echipamente cu CO2). Având în vedere investiția semnificativă pe care o presupune o instalație cu CO2, a fost ales refrigerantul R-448A (Solstice ® N40), mai economic la instalare.Sub conducerea domnului Pieter van Geffen din partea companiei Wieman Koeltechniek, transformarea magazinului și a instalației frigorifice s-a realizat în mai puțin de o săptămână. În pofida puterii sale frigorifice relativ scăzute, magazinul dispune de o capacitate de răcire suficientă datorită instalării unui mobilier de refrigerare lung de 13 m. Aici sunt păstrate toate produsele refrigerate și ambalate. Un corp de mobilier în cascadă cu lungimea de 6 m asigură refrigerarea cărnii ambalate. La acestea se adaugă un congelator cu cinci uși și un galantar refrigerat pentru mezeluri și brânzeturi.


De asemenea, centrala frigorifică menține la temperatură joasă cele două celule frigorifice și un congelator.


Centrala frigorifică conține 57,85 kg de R-448A. În echivalent de CO2, aceasta reprezintă o împărțire la 4, în raport cu R-507A. Pe lângă scăderea echivalenței de CO2, se observă și scăderea încărcăturii de refrigerant.