Săgeată
Back

CĂUTARE CU

Solution Finder

Explorați și găsiți cele mai bune produse pentru activitatea dumneavoastră

DESCOPERIȚI

Soluție în funcție de industrie

Utilizați acest instrument pentru a descoperi gamele noastre pentru procesul dvs.

Back

FURNIZOR PERFORMANT

Climalife

CENTRU DE EXCELENȚĂ

Economie circulară

ÎN ÎNTREAGA LUME

Contactați-ne

26.10.2018

Standardul ISO 50001: un factor declanșator pentru realizarea unei modernizări R-404A / R-448A la bucătăria centrală a comunității intercomunale Agglomération du Muretain

  
Direcția de Patrimoniu  responsabilă de Polul Energie pentru Unitatea Centrală de Producție Alimentară (UPCA) a hotărât să optimizeze eficiența energetică a echipamentelor sale, o acțiune-cheie pentru reducerea consumului de electricitate.

În urma cerințelor Comisiei Europene de a implementa standardul ISO 50001 în colectivitățile teritoriale ca test, bucătăria centrală a comunității din Muret a constatat, în urma auditului de gestionare a energiei, că UCPA reprezintă al 3-lea cel mai consumator post de electricitate și gaz. Au fost descoperite disfuncționalități ale echipamentelor de refrigerare, în special la una dintre instalaţiile de refrigerare pozitivă. „Acest prim audit conform standardului ISO 50001 ne-a dat posibilitatea să conștientizăm care sunt mizele energetice ale patrimoniului nostru și să întreprindem acțiuni prioritare pentru a răspunde la ele, încă din februarie 2018”, a subliniat Cédric Debevre, responsabil de mediu, apă și energie.

Bucătăria centrală a comunității intercomunale Agglomération du Muretain, construită în 2004 pe o suprafață de 1.400 m², în Eaunes, are 28 de angajați și livrează peste 9.000 de porții de hrană zilnic. Sunt deservite 56 de puncte de alimentație, în principal grădinițele și școlile primare, la 47 de locuri de livrare, de luni până vineri, în 4 ture efectuate începând de la 6.00 dimineața. Porțiile de hrană sunt pregătite și gătite zilnic pentru livrare la rece în Z+1, exceptând lunea, când se livrează în Z+3.

Meniurile sunt planificate cu 6 luni înainte de către dieteticiană, în colaborare cu bucătarul- șef, pentru a asigura un echilibru alimentar adaptat copiilor și pentru a gestiona mai bine aprovizionările și alocarea fondurilor.

Așa cum ne reamintește domnul Laurent Laclau, responsabil de producție la bucătăria centrală, „Obiectivul nostru este să ne implicăm durabil în toate acțiunile noastre. Acordăm prioritate circuitelor scurte și producătorilor locali pentru a ne face cumpărăturile, de exemplu, morcovii proaspeți de la Saint Jory, la câțiva kilometri de aici. În paralel, investim în cutii alimentare de inox, pentru a scădea numărul de caserole din polipropilenă destinate livrării porțiilor de hrană și pentru a reduce astfel deșeurile. În sfârșit, decizia de a ne renova echipamentele frigorifice este pentru noi și o provocare de mediu importantă, pentru a limita scurgerile și a avea o capacitate de producție de refrigerare adaptată nevoilor noastre.”

Modernizarea sistemului de refrigerare pozitivă cu R-448A, cu montarea unui recuperator de căldură

S-a constatat că toate sistemele frigorifice care alimentează bucătăria centrală necesită o mai bună gestionare și supraveghere pentru a optimiza performanța lor energetică. Societatea Véolia răspunde acestei noi provocări în colaborare cu Direcția de Patrimoniu. S-a realizat o analiză aprofundată pentru a implementa o soluție eficientă și perenă.

Sistemul de refrigerare pozitivă care alimentează sălile de pregătire a hranei, camerele frigorifice de depozitare (carne, legume, produse lactate etc.), compartimentul de transport, incinta pentru deșeuri etc. a fost remodelată integral.

Șantierul a început în vacanța din februarie. Sarah Zioini, reprezentantă de vânzări la Climalife, a oferit asistență societății Veolia pentru alegerea soluției după realizarea unui DPH (Diagnostic Périodique d’Huile – Diagnostic periodic al uleiului) la instalația existentă și după o modelizare termodinamică. Alegerea a vizat înlocuirea R-404A cu R-448A în sistem, în urma reabilitării instalației, a schimbării evaporatoarelor și a implementării unui sistem de recuperare a căldurii, pentru a produce apa caldă sanitară pentru clădire. Planificarea a fost organizată în consecință. Au fost închiriate camioane frigorifice la temperatură controlată pentru a păstra stocul de produse alimentare. În această perioadă de concedii, mesele pentru centrele de recreere au fost asigurate de o bucătărie centrală anexă. Remodelarea a fost realizată în mai puțin de 10 zile și de la pornirea sistemului, totul funcționează optim.

Soluția

UCPA: un pol energetic de supravegheat!

„Demersul conformstandardului ISO 50001 a fost o pârghie importantă. Suntem la începutul procesului de îmbunătățire și punerea în conformitate a celorlalte două sisteme frigorifice care alimentează de asemenea bucătăria centrală a fost deja planificată pentru vacanța de vară. Am putut astfel să revizuim caietul nostru de sarcini împreună cu prestatorul de servicii Véolia și să conlucrăm mai îndeaproape în acest demers de performanță energetică, cu rapoarte lunare mai cuprinzătoare și sfaturi avizate privind îmbunătățirile de adus.

După 4 luni de la punerea în aplicare, constatăm deja o diferență semnificativă pe factura noastră la electricitate. O vom putea estima mai concret în lunile următoare”, a concluzionat Cédric Debevre.