Sorli, un nou exemplu de succes în sectorul refrigerării comerciale cu refrigerant A2L


Lanțul de supermarketuri Sorli s-a lăsat sedus de Solstice® L40X pentru renovarea integrală a unuia dintre punctele sale de vânzare.

 

În colaborare cu distribuitorul Grupo Disco, Energy Fred Solutions lansează un test-pilot privind un grup de condensare cu R-455A pentru un supermarket cu o suprafață de 1200 m

 

Lanțul de supermarketuri Sorli și-a deschis porțile în 1923 și are în prezent 110 magazine în întreaga regiune Catalonia, toate fiind aprovizionate de 4 centre de distribuție proprii.

 

Dintotdeauna, Sorli poate conta pe Xavier Doménech, director al companiei Energy Fred Solutions, pentru modelarea instalațiilor sale cu soluții tot mai inovatoare. „De fiecare dată când un nou refrigerant este disponibil pe piață, îl testez, deoarece obiectivul este de a atinge cea mai mare eficacitate posibilă, atât din punctul de vedere al mediului, cât și financiar, mai ales ținând seama de valoarea taxelor spaniole pe gazele fluorurate cu efect de seră (IGFEI*)”, subliniază directorul Energy Fred.

 

Pentru Jofre Poch, Director tehnic al lanțului Sorli, una dintre priorități este punerea în aplicare a măsurilor în privința eficienței energetice și de dezvoltare durabilă. De mai mulți ani, sunt instituite politici concrete, care integrează diferitele tehnologii de refrigeranți pentru a optimiza performanța instalațiilor lor de refrigerare.

 

Pentru a-și confirma ambițiile, Sorli își fixează ca obiectiv de la sfârșitul anului 2020 să renoveze integral unul dintre cele 5 magazine din Castelldefels, un oraș de 70.000 de locuitori situat în apropiere de Barcelona.

 

Xavier Doménech lucrează la acest proiect în strânsă colaborare cu Climalife și distribuitorul de echipamente Grupo Disco, pentru a utiliza și testa refrigerantul Solstice® L40X ca soluție inovatoare pentru viitor în ceea ce privește caracteristicile sale termodinamice adecvate. CO2-ul a fost eliminat după o experiență anterioară într-unul dintre magazinele lanțului Sorli, cu costuri de investiție duble față de un refrigerant convențional, deoarece configurația magazinului făcea dificilă aplicarea sa.

 

 

 

R-455A, o alegere ideală pentru grupurile de condensare

 

A2L

 

 

 

Cu un GWP de 146 potrivit indicelui IPCC5, Solstice® L40X este cea mai bună soluție disponibilă de pe piață în prezent pentru înlocuirea R-404A în instalațiile noi.

 

În plus, unitățile de condensare A2L sunt disponibile pe piață. Grupo Disco a oferit tot sprijinul necesar pentru a selecționa toate componentele A2L validate de fabricanți, fie că este vorba despre supape, detectoare sau evaporatoare, fie de alte componente.

 

Sorli a preferat să opteze pentru R-455A, în pofida costului de investiție ușor mai ridicat decât cu un refrigerant A1.  „Sunt sigur că diferența va fi scăzută în curând, atunci când refrigeranții A2L nu vor mai fi noi pe piață și, în paralel, investiția va fi amortizată rapid datorită randamentului său energetic”, subliniază Xavier Doménech.

 

 

O renovare integrală „eco-eficientă”

 

Deși anumite echipamente ar fi putut fi reutilizate, s-a decis înlocuirea integrală a sistemului de refrigerare.

 

 

În final, s-a ales o unitate de condensare de tipul SZXD 108Y TRIO de la Grupo Disco. Această unitate alimentează două camere frigorifice, una de 25 m3 pentru fructe și legume și alta de 14 m3 pentru carne, precum și toate vitrinele frigorifice din magazin.

 

În acest sens, conform politicii de eficiență ecologică aplicate, vitrinele murale de 30 de metri liniari au fost înlocuite de dulapuri frigorifice cu uși, pentru optimizarea performanței energetice.

 

Încărcătura de Solstice L40X este de doar 30 kg. R-455A se utilizează pur și simplu într-un circuit frigorific aproape identic cu cel al unui refrigerant A1.

 

Presiunea și temperatura de refulare sunt inferioare celor ale R-448A. „Nu am întâmpinat nicio dificultate de a-l pune în aplicare”, continuă directorul Energy Fred.

 

Cu capacitatea sa frigorifică mai mare decât cea a CO2-ului și cu un nivel de inflamabilitate mai mic decât al altor refrigeranți A2L precum R-454C, de exemplu, Solstice® L40X își confirmă promisiunile. „Remarcăm imediat performanțele sale ridicate, este un refrigerant care funcționează foarte bine”, explică Xavier Doménech.

 

Unitatea este echipată cu trei compresoare Copeland aprobate pentru A2L, care sunt declanșate în funcție de nevoile de refrigerare. Nu a existat nicio grijă în ceea ce privește alunecarea temperaturii, deoarece „echipamentul Grupo Disco vine gata de utilizare. Nu a trebuit să ating nimic”, spune instalatorul. Deși sunt disponibile supape de expansiune termostatice pentru R-455A, Energy Fred a ales supape de expansiune electronice.

 

Grupo Disco își justifică această alegere făcând referire la experiența cu R-407C, un refrigerant cu o alunecare destul de apropiată pentru selectarea regulatoarelor. În practică, R-455A se comportă întrun mod optim pentru a garanta cele mai bune performanțe ale schimbătoarelor.

 

 

Implementarea măsurilor de securitate

 

Atunci când este vorba despre un agent frigorific ușor inflamabil (A2L), reglementarea în vigoare necesită punerea în practică a unor măsuri de securitate suplimentare care sunt ușor de aplicat: „Regulamentul spaniol care reglementează securitatea instalațiilor frigorifice (RSIF*) prevede un control sporit în ceea ce privește ventilația, izolarea și depistarea scurgerilor, dar aceasta nu este o problemă pentru noi”, explică Xavier Doménech.

 

 

Energy Fred a implementat, de asemenea, un sistem de ventilație specific în sala mașinilor, cu punerea în funcție automată la deschiderea ușilor, precum și întrerupătoare în incinta spațiului de vânzări din supermarket, așa cum impune legislația.

 

În pofida unei viteze de ardere de sub 1 cm pe secundă a R-455A clasat A2L, sistemul de iluminat din sala mașinilor a fost adaptat pentru a evita orice risc de inflamabilitate.

 

Pe de altă parte, reglementările spaniole nu impun elaborarea unui nou proiect pentru această instalație. Este suficient un raport tehnic.

 

Pentru Xavier Doménech, „noul sistem cu R-455A funcționează de minune. Suntem foarte mulțumiți de rezultatele acestui refrigerant, care este la fel de ușor de instalat ca orice alt refrigerant A1”.

 

 

Satisfacția este împărtășită de conducerea lanțului de supermarketuri: „Dacă previziunile urmează direcția actuală, preconizăm punerea în practică a acestei noi tehnologii în viitoarele noastre magazine”, concluzionează Jofre Poch, director tehnic al Sorli.

 

 

 

 Caracteristicile instalației

 

 

1 grup de condensare Grupo Disco SZXD-108Y TRIO

echipat cu 3 compresoare Copeland Scroll omologate pentru A2L, dintre care 1 compresor digital Scroll YBD-36-K1ETFMN și 2 compresoare YB-36-K1E-TFMN.

 

Capacitate frigorifică totală: 29,30 kW

 

Putere absorbită: 11,2 kW à -10 °C/+32 °

 

COP : 2,7

 

Încărcătură R-445A:: 30 kg

 

Expandoare electronice Danfoss

 

30 metri lineari de dulapuri frigorifice (17,25 kW)


1 cameră frigorifică pentru fructe și legume de 25 m3 (3 kW)

1 cameră frigorifică pentru carne de 14 m3 (2,5 kW)

 

 

 

PROTAGONIȘTII PROIECTULUI

 

 Energy Fred Solutions : Instalator HVAC-R

 

  • Amplasare: Barcelona, Spania

 

  • Anul înființării: 2013

 

  • 14 salariați

 

 

 Sorli: Lanț de supermarketuri

 

  • Amplasare: Catalogne, Spania

 

  • Anul înființării: 1923

 

  • 1900 salariați

 

 

Grupo DiscoDistribuitor de echipamente de refrigerare și climatizare industriale

 

 

  • Amplasare: Madrid, Spania

 

  • Anul înființării: 1962

  • 210 salariați