Soluţii pentru optimizarea eficienţei energetice a instalaţiilor agroalimentare


 

Indiferent dacă este pentru o aplicaţie frigorifică sau de încălzire, pentru răcirea sau încălzirea unui echipament ori a unui produs, depozitat la rece sau congelat, industria agroalimentară trebuie să-şi optimizeze instalaţia termică, ceea ce reprezintă o provocare majoră pentru dezvoltarea mijloacelor de producţie şi minimizarea amprentei de carbon.

 

 

Interviul lui Emilie Kugener, Corporate & Web Communication Manager cu Pierre Emmanuel Danet, Responsabil cu Asistenţa Tehnică la Climalife.

 

 

Sistemele de răcire indirectă sunt în ascensiune, de ce reprezintă o soluție interesantă în fabricarea sau conservarea produselor alimentare?


P-E. D.: Lichidele de transfer termic reprezintă un răspuns pentru exigenţele F-Gaz. Proiectarea unei instalaţii cu un circuit secundar permite diminuarea încărcăturii de agent refrigerant, confinarea acestuia şi posibilitatea de a utiliza refrigeranţi cu impact foarte mic asupra mediului, cum ar fi amoniacul prezent în industria agroalimentară, pentru care  implementarea este reglementată.

 

 

Există un lichid de transfer termic pentru fiecare aplicaţie? Cum trebuie selectat acesta?

 
P-E. D.: Lichidul de transfer termic are o formulă pe bază de glicoli (MEG, MPG), de 1,3 propandiol, betaină etc., la care se adaugă inhibitori de coroziune. El este diluat în funcţie de punctul de îngheț dorit. Fiecare aplicaţie are particularităţile sale şi este important să analizăm toate soluţiile posibile, înainte de a face o alegere, motiv pentru care Climalife propune o ofertă globală. Alegerea lichidului de transfer termic se face în funcţie de temperatura necesară pentru proces. Producţia de îngheţată, tunelele de congelare, producţia de carne, alimentele ambalate etc. pot fi vizate de lichide de transfer termic cu temperaturi scăzute, până la foarte scăzute.

 

Pentru a răspunde acestor nevoi, am dezvoltat Greenway® Neo, pe bază de 1,3 propandiol din biosurse, care combină performanţa cu dezvoltarea durabilă. Propunem şi Temper, pe bază de acetat şi formiat de potasiu, care acoperă aplicaţiile cu temperaturi foarte scăzute (cu punct de îngheț de până la – 60 °C), datorită vâscozităţii sale reduse. Şi, în sfârşit, Friogel® Neo (bazat pe MPG), care este utilizat la ora actuală de numele mari din industria agroalimentară.

 

 

Lichidul de transfer termic poate fi considerat ca fiind „alimentar”?


P-E. D.: Nu, un lichid de transfer termic nu este un produs alimentar. Pentru procesul de fabricare a unui produs alimentar, preconizăm o instalaţie concepută pentru a evita o contaminare a producţiei cu lichidul de transfer termic. Deoarece se impune principiul precauţiei şi chiar dacă procesul nu pune alimentele în contact direct cu produsul , utilizarea lichidelor de transfer termic pe bază de monoetilenglicol (MEG) în sectorul agroalimentar este periculoasă, pentru că ingerarea acestora este nocivă. De fapt, anumite întreprinderi industriale consideră că nu există un pericol dovedit şi folosesc soluţii pe bază de MEG, cu circa 40 % mai ieftine decât celelalte baze de lichid de transfer termic, care nu sunt nocive. Dar noi ştim că circuitul lichidului de transfer termic poate avea scurgeri nedetectate, datorate coroziunii sau altor cauze, cu consecinţe grave în acest sector de activitate.

 

În caz de stropire, contaminare sau contact al unui lichid de transfer termic cu un produs alimentar, chiar dacă produsul nu este considerat toxic în temeiul reglementărilor, orice contaminare a unui produs alimentar îl face impropriu consumului. Produsul alimentar contaminat va trebui retras de pe piaţă şi distrus, indiferent de autorizaţia de care beneficiază lichidul de transfer termic.

 

 

Lichidele de transfer termic participă la reducerea impactului asupra mediului?


P-E. D.: Da, natura şi caracteristicile lichidului de transfer termic vor avea un impact asupra eficienţei producţiei. Este cazul, mai ales, pentru cei care combină o vâscozitate redusă cu o origine nefosilă. Mărimea pompelor este redusă, consumul electric este diminuat, deci contribuie la îmbunătăţirea eficienţei energetice a instalaţiei.
De exemplu, Greenway® Neo poate fi utilizat pentru temperaturi de până la – 50 °C, având o vâscozitate mai mică decât MPG, ceea ce permite creşterea eficienţei, fiind totodată mai puţin energofag. În plus, pentru întreprinderile certificate ISO 14000, este ideal lichidul de transfer termic de origine vegetală Greenway® Neo. Principalul ingredient al acestui lichid, 1,3 propandiol din biosurse, prezintă, faţă de un MPG clasic, o reducere de 42 % a emisiilor de gaze cu efect de seră şi de 38 % a consumului energetic, în timpul fabricării sale.

 

 

Pentru refrigeranţi, există de asemenea câte un agent pentru fiecare aplicaţie? Cum se face o alegere corectă?

 

P-E. D.: Pe piaţă există diverse tipuri de molecule. Nu există o soluţie unică, care să acopere toate nevoile de producţie şi de conservare a alimentelor. Totuşi, în proiectarea unei noi instalaţii de refrigerare, este bine să se selecteze refrigerantul ţinând cont de parametrii tehnici, economici şi de mediu, în funcţie de nevoile privind producţia de frig. Instalaţiile confinate permit reducerea impactului asupra mediului.
În alegerea celui mai potrivit refrigerant, trebuie avute în vedere mai multe criterii, îndeosebi:

 

  • GWP-ul refrigerantului,

 

  • producţia frigorifică,

 

  • eficienţa energetică,

 

  • mplementarea refrigerantului ales,

 

  • siguranţa,

 

  • amortizarea investiţiei.

 

 

Ne puteţi da câteva exemple de refrigeranţi şi aplicaţii?


P-E. D.: Desigur. Solstice® N40 (R-448A) reprezintă soluţia de înlocuire pentru instalaţiile existente cu agenţi refrigeranţi R-404A/R-507A, utilizate mult în industria agroalimentară. Cu un GWP de 1.387, este adaptat pentru instalaţiile de refrigerare pozitive şi negative ale depozitelor frigorifice, pentru congelare, pentru laboratoarele de preparare şi pentru conservarea produselor congelate.

 

Pentru sistemele noi, cu refrigerare pozitivă şi negativă, recomandăm Solstice® L40X (R-455A) care este soluţia cu cel mai scăzut GWP (<150) de pe piaţă. Acest refrigerant prezintă un coeficient de performanţă mai bun. Mai multe studii din sector au demonstrat, de altfel, că acest agent refrigerant permite o creştere a randamentului de cel puţin 6 %, pentru aplicaţiile de refrigerare negativă. Din punct de vedere al siguranţei, R-455A, clasat A2L este ca şi neinflamabil. Plaja sa de inflamabilitate este de numai 1,1 % şi nu este toxic, ceea ce constituie un avantaj interesant, comparativ cu amoniacul, clasat B2L, utilizat frecvent în aplicaţiile agroalimentare.

 

În sfârşit, pentru a înlocui într-o instalaţie nouă R-134a, în aplicaţiile frigorifice pozitive şi de aer condiţionat Solstice® ze (R-1234ze) este un HFO cu GWP foarte scăzut (<1).


Oferă performanţe bune, cu un impact redus asupra mediului. Intervalul de temperaturi acoperit de R-1234ze este mai mare decât cel al R-134a (care acoperă un spectru cuprins între -20 °C şi +110 °C), cea ce permite să se aibă în vedere aplicaţii noi în domeniul agroalimentar, cum ar fi albirea legumelor, de ex., permiţând încălzirea apei dincolo de 85°C.

 

 

În concluzie, ce soluţii indicaţi sau recomandaţi pentru optimizarea eficienţei energetice a instalaţiilor din domeniul agroalimentar?


P-E. D.: Din punct de vedere pur energetic, circuitele cu expansiune directă, echipate cu un sistem performant de control al etanşeităţii şi al energiei, vor fi cele mai eficiente. Alegerea agentului va trebui să se facă în funcţie de: capacitatea frigorifică volumetrică, regimul de funcţionare, condiţiile ambiante, producţie sau depozitare. Vor fi luate în considerare, de asemenea, presiunile de funcţionare (o presiune mai redusă va presupune un consum mai redus şi va diminua riscul de apariţie a unor scurgeri). Din acest punct de vedere, amestecurile pe bază de HFO sunt interesante.


În ceea ce priveşte sistemele indirecte, acestea vor consuma mai multă energie, datorită pierderilor legate de schimbul intermediar şi consumului pompelor. De aceea este important să se aleagă lichidul de transfer termic cu cele mai bune capacităţi termice şi cu cea mai mică vâscozitate. Şi, ca la toţi agenţii, trebuie să se ţină cont de aspectul siguranţei/toxicităţii lichidului de transfer termic implementat, respectând reglementările şi recomandările privind utilizarea.

 

Găsiţi studiile noastre de caz pe site-ul nostru de internet:

 

Lichid de transfer termic Greenway® Neo economisește energie: o demonstrație.


Danone își reduce amprenta de carbon cu lichidul de transfer termic Greenway® Neo.


Ice Cool International BV, primul producător care implementează Solstice® L40X la scară largă la Feihl Bäcker.