Solstice® N40 este introdus la SUPER U din Belle Rose din insula MauritiusÎn cadrul renovării magazinului , pentru a deservi mai bine clienţii şi a înlocui echipamentele frigorifice aflate la sfârşitul duratei de viaţă, Super U optează pentru refrigerantul R-448A, de la Honeywell, distribuit de Climalife.


 


În această perioadă de schimbare a reglementărilor şi tehnologiei în materie de refrigeranţi, întreaga lume observă impactul acestor lucruri, optând pentru soluţii de înlocuire sustenabile. De altfel, această constatare este deosebit de stringentă în sectorul comercial, unde refrigerantul R-404A este utilizat cel mai frecvent.

De altfel, această constatare este deosebit de stringentă în sectorul comercial, unde refrigerantul R-404A este utilizat cel mai frecvent. Dl. Pascal Tsin, proprietarul a trei magazine Super U de pe insula Mauritius, urmează exemplul în cadrul renovării supermarketului său, situat chiar în centrul comunei Belle Rose.

 

 

 

Având o suprafaţă de 2.500 m², magazinul necesită o renovare, atât la nivelul vitrinelor de refrigerare şi al camerelor frigorifice, cât şi la cel al instalaţiilor frigorifice învechite, încărcate cu R-404A.

 

 

 

Studiul proiectului de renovare

 

 

 

După o călătorie în Franţa, pentru a se întâlni cu diverse persoane implicate în proiect, a fost realizat un studiu de către producătorul centralei frigorifice EPTA, în colaborare directă cu compania Action Optimisations Energies, specializată în reglarea instalaţiilor termice, precum şi în gestionarea energiei şi cu Climalife, specializată în refrigeranţi. Giovanni Tourmentin, Director Tehnic la Super U Mauritius, subliniază importanţa acestei vizite: „Era neapărat necesar să ne informăm cu privire la toate tehnologiile moderne, pentru a determina cât mai bine soluţia adaptată nevoilor noastre. Obiectivul nostru era de a înlocui toate echipamentele frigorifice, fără a închide magazinul, ca să nu incomodăm clienţii şi de a dispune de o instalaţie fiabilă în următorii 10 ani.”

 

 

 

Implementarea noii instalaţii cu R-448A

 

 

 

În luna iunie 2017, au început lucrările de instalare a sistemului într-o nouă cameră tehnică amplasată în parcare, permițând ca modificarea să fie efectuată fără închiderea magazinului. Super U a apelat la compania Frima pentru montarea ţevilor şi implementarea sistemului. Acesta va interveni, în principal, noaptea, pentru a racorda zonă cu zonă, echipamentele frigorifice. Tehnicienii Action Optimisations Energies se vor duce la faţa locului, în vederea punerii în funcţiune a sistemului de reglare şi a monitorizării de la distanţă. Punerea în funcţiune s-a efectuat cu uşurinţă în septembrie 2017, configurând reglajele în funcţie de caracteristicile presiunii/temperaturii refrigerantului R-448A.

 

 

 

Lucrările sunt în curs de finalizare, în ceea ce priveşte schimbarea panourilor camerelor frigorifice. Răcirea platformei de descărcare este de asemenea programată, pentru a menţine lanţul frigorific. Este bine de reţinut că s-au ales condensatori cu aer marca Güntner, echipaţi cu variatoare de viteză pe toate ventilatoarele, pentru a reduce zgomotul şi a respecta vecinii din centrul localităţii. De asemenea, au fost înlocuite toate evaporatoarele. Finalizarea lucrărilor este prevăzută pentru mijlocul lunii aprilie 2018. Pentru Giovanni Tourmentin „este impecabilă, instalaţia corespunde aşteptărilor noastre, mai rămâne doar de măsurat consumul energetic în lunile următoare”.

 

 

 

Soluţia

 

 

 

Un sistem centralizat, bazat pe R-448A. Giovanni Tourmentin ne explică de ce a fost ales R-448A.

 

„Am analizat posibilitatea folosirii C02, dar localizarea camerei tehnice în parcare şi  implementarea acestei tehnologii nu ne permiteau continuarea activităţii. Prin ulilizarea  refrigerantului R-448A sunt necesare schimbări minore la sistemele existente, asfel în următorii ani vom converti sistemele celorlalte magazine Super U din Grande Baie şi din Flacq. Impactul său redus asupra mediului reprezintă un atu suplimentar”.

 


Astfel, in cadrul acestui proiect s-a optat pentru două centrale EPTABERG, una pozitivă şi alta negativă. Acestea vor alimenta camerele frigorifice de depozitare, laboratoarele, toate aparatele noi şi vitrinele frigorifice. Aceste echipamente de ultimă generaţie, propuse de  fabricantul Bonnet Neve, sunt echipate cu LED-uri, o iluminare ce consumă mai puţină energie, iar noul design este conceput astfel încât să asigure o prezentare ideală şi să faciliteze accesul la produsele expuse. Noul sistem centralizat este inovator, deoarece cuprinde răcirea platformei de recepţie fără a mări capacitatea frigorifică şi un sistem de recuperare a căldurii, pentru apa caldă menajeră din magazin.

 

 

 

Descrierea instalaţiei frigorifice

 

 

 

Descrierea centralei frigorifice pozitive EPTABERG:

 

 

- Puterea brută totală a staţiilor conectate: 147.325 W
- S istem centralizat, echipat cu 5 compresoare semiermetice Bitzer
de tipul 4GE-23Y-40P 400 V (4 compresoare de 50 Hz + 1 compresor
de 60 Hz) cu presostate de siguranță HP(presiune înalta) şi
LP(presiune joasă)
- Refrigerant: 350 kg de R-448A
- Condiţii de funcţionare: - 11,5 °C / + 45 °C
- Rezervor vertical de 200 dm3
- Vas antișoc pentru lichid

 

 

 

Descrierea centralei frigorifice negative EPTABERG:

- Putere brută totală a staţiilor conectate: 42.570 W
- S istem centralizat, echipat cu 5 compresoare semiermetice Bitzer
de tipul 4GE-23Y-40P 400 V (4 compresoare de 50 Hz + 1 compresor
de 60 Hz) cu presostate de siguranță HP şi LP
- Refrigerant: 200 kg de R-448A
- Condiţii de funcţionare: - 37,5 °C / + 45 °C
- Rezervor vertical de 200 dm3
- Vas antişoc pentru lichid

 

• Condensatoare de aer verticale, marca Güntner, tip GVH
• Evaporatoare marca Güntner pentru toate camerele frigorifice. Dejivraj electric sau natural.
• Sisteme de reglare şi supraveghere Action Froid (declanşator electronic
pentru termostatele vitrinelor şi camerelor frigorifice).