Solstice® N40: alternativa de mediu la R-404A


 

Difisa implementează un sistem de refrigerare cu R-448A (Solstice® N40) pentru camerele cu temperatură medie şi scăzută la brutăria Ascaso pentru noua sa uiznă din Huesca.


DIFISA este o companie cu sediul în comunitatea Aragon, în Spania. Înfiinţată la sfârşitul anilor '70, principala sa activitate include refrigerare industrială şi climatizarea. Această companie este foarte dedicată satisfacţiei clienţior săi şi oferă un serviciu optim şi o fiabilitate maximă în construcţia instalaţiilor frigorifice. Conform acestui principiu, DIFISA a introdus la faimoasa patiserie ASCASO, o soluţie adaptată pentru noua locaţie din Huesca. În această nouă locaţie de 1680 m2 unde este transferată producţia, patiseria ASCASO are astăzi cea mai recentă tehnologie de fabricaţie a produselor sale. Aceasta îşi păstrează în acelaşi timp tuşa artizanală şi cunoştinţele recunoscute, inclusiv într-una din creaţiile sale numite "gâteau russe" (tort rusesc).

Obiectivele proiectului

Opţiunea propusă şi aleasă de David Leal, preşedintele şi directorul general al DIFISA, a fost să instaleze două centrale independente; prima la temperatură scăzută care să alimenteze 3 camere frigorifice de congelare care funcţionează cu R-448A, un agent frigorific comercializat de Honeywell sub numele de Solstice® N40; a doua alimentând 6 camere frigorifice la zero grade şi halele de lucru funcţionând cu R-134a. Această alegere are un impact direct asupra costurilor şi în acelaşi timp oferă avantajul de a avea un nivel GWP mai mic, asigurând o mai bună funcţionare a instalaţiei patiseriei ASCASO pe termen lung.

Implementare

Alegerea utilizării a 2 agenți frigorifici diferiți se datorează caracteristicilor specifice fiecăruia. Pe de o parte, R-134a este un refrigerant frecvent utilizat în refrigerare comercială cu proprietăţi foarte potrivite şi costuri de operare mai atractive pentru o instalație cu temperatură pozitivă. Proiectarea sistemului va permite ca în viitor refrigerantul R-134a să fie înlocuit cu un alt agent frigorific, cum ar fi Solstice® N13 (R-450A). Având o capacitate de răcire între 8 şi 10% mai mică şi un nivel GWP cu 58% mai mic, acest lucru va reduce impactul asupra mediului.

Pe de altă parte, R-448A oferă acum o combinaţie ideală cu un nivel GWP scăzut şi o eficienţă energetică ridicată, perfect potrivită pentru funcţionarea la temperaturi scăzute.

Descrierea instalaţiei

Sistemul de refrigerare cu expansiune directă alimentează camerele frigorifice pentru produse semifinite/finite şi camerele frigorifice pentru alte produse necesare pentru fabricarea produselor de patiserie (materii prime, fructe uscate,...) şi halele de lucru. După ce produsele sunt finalizate şi trec prin celula de răcire rapidă sunt depozitate într-o cameră rece până la vânzare.
De reţinut că respectiva cameră de depozitare a fructelor uscate şi a ciocolatei este supusă unui control strict al umidităţii; temperatura trebuie să fie menţinută între 12 şi 14 grade.

Setări și primele rezultate

Implementarea a fost simplă și eficientă. Singura operaţiune puțin mai complexă a fost de a ajusta supapele termostatice pentru a ține cont de alunecarea (slide) refrigerantului Solstice® N40 și optimizarea performanţelor instalației. Compresoarele camerelor frigorifice sunt dotate cu ventilatoare din chiulasă, astfel încât nu era nevoie să se ia măsuri suplimentare în ceea ce privește temperatura de refulare.


Mărturii

"Aceasta este prima dată când lucrăm cu acest nou agent frigorific şi sunt plăcut surprins cu privire la performanţa instalaţiei. Recomandările din partea Climalife Friogas și Honeywell au fost de un mare ajutor pentru dezvoltarea proiectului, eu sunt foarte mulțumit și vom continua cu siguranță să lucrăm împreună". David Leal, DIFISA.

"Instalația este bine executată, setarea este corectă pentru ambele linii de conducte, la fel şi evacuarea condensului, izolarea sau instalația electrică. Ansamblul de compresoare, condensatoarele, ventilatoarele și panoul de control corespund unei instalații de nivel înalt. Temporar, cele două sisteme funcționează la performanțe mai mici decât valorile estimate , deoarece instalaţia nu a fost încă pe deplin operaţională. Aceste valori de referinţă au fost apoi reglate la implementarea finală." Pawel Wisnik, Honeywell.

"Alegerea instalației și a refrigerantului a fost rezonabilă, întrucât am găsit combinaţia perfectă pentru eficiența energetică și protecția mediului. Am putut să constatăm experiența și profesionalismul DIFISA atât în executarea proiectului, cât și în recomandările pentru client". Jesús Gutiérrez, Manager conturi cheie, Climalife Friogas.

"Nefiind familiarizat cu partea tehnică a proiectului, am ales furnizorul care, din punctul nostru de vedere, a fost cel mai de încredere. În acest context, am putut să constatăm că am făcut alegerea potrivită cu societatea DIFISA. Îl felicit cu căldură, nu numai pentru munca și realizările obţinute, ci şi pentru integrarea în echipele lor a unor colaboratori foarte umani și foarte profesioniști. Suntem pe deplin mulţumiţi." Vicente Ascaso Martínez, Manager Ascaso.