Săgeată
Back

CĂUTARE CU

Solution Finder

Explorați și găsiți cele mai bune produse pentru activitatea dumneavoastră

DESCOPERIȚI

Soluție în funcție de industrie

Utilizați acest instrument pentru a descoperi gamele noastre pentru procesul dvs.

Back

FURNIZOR PERFORMANT

Climalife

CENTRU DE EXCELENȚĂ

Economie circulară

ÎN ÎNTREAGA LUME

Contactați-ne

12.10.2020
Refrigerare
Refrigeranţi

Solstice® HFO: alegerea AF Energy pentru simplitate şi eficacitate

 
 
AF Energy selecţionează R-1234ze şi R-1234yf pentru uşurinţa implementării şi capacitatea lor de a pune în valoare căldura indusă, care permite certificarea CEE.

Situată în apropiere de Chambéry, în Franța, AF Energy a fost creată în 2016 de către un grup de specialişti cu o vastă experienţă în domeniul refrigerării. Cifra de afaceri de 3 milioane euro în 2019, se așteapă să se dubleze în 2020. Întreprinderea de asamblare care numără 25 salariaţi este apreciată pentru aceste instalaţii „made in France” şi lucrează 50% pentru constructorii parteneri şi 50% pentru instalatori. Pusă în faţa acestui succes rapid, întreprinderea se pregăteşte să se mute în luna iunie în spații mai generoase pentru a putea răspunde dezvoltării sale bazate actualmente în principal pe tehnologia HFO.

„Acum 2 ani, am realizat că HFO-urile pure, care sunt R-1234yf şi R-1234ze, constituiau o oportunitate, fiind validate de producătorii de compresoare dar încă total puțin utilizate în instalaţii, în special în echipamentele standard”, subliniază Gilles Carron, Preşedinte Asociat al AF Energy. Cu toate acestea, aceşti doi refrigeranţi distribuiţi de Climalife, cu GWP foarte redus (4 şi 7 conform IPCC 4), se pot utiliza pentru capacităţi de răcire cuprinse între 200 şi 1.000 kW, compensând astfel spaţiul lăsat liber de CO2 transcritic şi preluat apoi de amoniac (NH3).

Pentru Gilles Caron, HFO-urile prezintă avantaje considerabile, pentru diverse industrii. Şi totuşi, acesta cunoaşte foarte bine CO2-ul deoarece împreună cu foştii săi angajatori, a studiat revenirea sa în versiune transcritică, acum mai bine de 10 ani. „Am mers prea departe cu acest tip de instalaţie”, explică el. După spusele lui, R-744 nu ar trebui dezvoltat în mod standard fără a ţine cont de particularităţile majorităţii instalaţiilor.

„De altfel, dioxidul de carbon necesită tehnicieni înalt calificaţi, ceea ce îl rezervă pentru un număr redus de instalaţii, fără a mai vorbi de problemele pe care le poate genera la temperaturi exterioare foarte ridicate, după cum am constatat vara trecută”, explică acest „pasionat de tehnică”.

Recuperarea căldurii, un atu de necontestat

Printre avantajele acestor refrigeranţi HFO este recuperarea căldurii care face posibilă recuperarea şi economisirea energiei şi, astfel, accesul la de CEE* (certificat de eficienţă energetică), care este recunoscut de majoritatea instalatorilor francezi. De asemenea, aceştia vor lua în considerare posibilitatea de a găsi instalaţii mai puţin complexe din punct de vedere tehnic şi mai fiabile, în timp ce își valorifică la maximum cunoștințele. „Datorită acestor refrigeranţi care nu necesită decât o instruire scurtă, frigotehnistul va regăsi modul de lucru anterior, în deplină linişte sufletească” subliniază Gilles Carron.

În prezent, AF Energy proiectează sisteme de refrigerare atât pentru frig, cât şi pentru cald, cu recuperarea căldurii totale şi monitorizarea temperaturii. Aceste HFO-uri pure pot lucra la temperaturi de condensare care permit recuperarea căldurii, date fiind caracteristicile lor termodinamice (Tcond posibilă: 100 °C pentru Solstice® ze şi 70 °C pentru Solstice® yf). Refrigerantul). R-1234yf este utilizat în principal cu compresoare cu pistoane, pentru instalaţii cu o putere mai mică de 100 kW (la regimuri de -8/-4 °C). R-1234ze este implementat în instalaţii cu capacitate de răcire mai mare, după cum s-a menţionat mai sus.

De altfel, Gilles Carron nu ascunde punctele sensibile ale acestor refrigeranţi, precum inflamabilitatea lor (A2L), „atât de mică încât nu ridică probleme atunci când îi este explicată clientului”, sau miscibilitatea ridicată în ulei. Un punct pe care l-au rezolvat cu separatoarele de ulei şi asupra căruia vor continua să lucreze, împreună cu furnizorul lor.

O reducere semnificativă a amprentei de carbon

Deşi presiunea scăzută a acestor molecule HFO pure forţează AF Energy să dezvolte condensatoare cu pierderi mici de sarcină, oferă în schimb avantajul de a face aceste instalaţii mult mai puţin predispuse la scurgeri. Acest lucru, pe lângă GWP-ul foarte mic şi recuperarea căldurii, reduce şi mai mult impactul lor asupra mediului. Reglarea circuitelor este studiată de o echipă puternică, formată din 5 automaticieni.

Gilles Caron explică faptul că preţul acestor refrigeranţi nu are un impact mare, deoarece acesta
va scădea pe măsură ce vor fi mai mult implementate, iar ponderea lor este mică în costul total al unei instalaţii. În comparaţie cu CO2, HFO-urile rămân foarte competitive, în special datorită unui return rapid al investiţiilor. AF Energy adaugă un calorimetru maşinilor sale, ale căror COP-uri pot fi ușor monitorizate analizând numeroase rapoarte din sisteme automate care pot fi utilizate și pentru a autoriza întreținerea predictivă.

  Mărturie

„Pe piaţa agroalimentară, în special pe cea a producătorilor de brânzeturi, abatoarelor, măcelăriilor sau chiar a întreprinderilor de legumefructe, există, de asemenea, și o necesitate mare de căldură. HFO-urile pure Solstice® ze şi Solstice® yf au o temperatură de condensare ridicată şi permit astfel utilizarea căldurii reziduale. Prin urmare, dimensionarea instalaţiei se bazează în prezent pe nevoile din sezonul cald şi  răspunde în mod evident şi celor din sezonul rece. Se poate valorifica pur şi simplu căldura reziduală, care de obicei nu este recuperată şi se pot aduce soluţii tehnice noi în procesele industriale”. „Simplitatea implementării acestor refrigeranţi HFO permite instalatorilor să lucreze ca înainte. Este foarte uşor de lucrat cu ei”. Gilles Carron, preşedinte Asociat al AF Energy.

CEE (Certificat de eficienţă energetică)

Sistemul de certificare a economisirii energiei (CEE) este un mecanism instituit în 2006, de statul francez, pentru a îndeplini obligaţiile prevăzute de Directiva Europeană privind Eficienţa Energetică. El obligă furnizorii de energie (numiţi „Părţi obligate”) să ajute persoanele care o utilizează (persoane fizice şi întreprinderi) să economisească energie. Alte ţări europene au pus în aplicare măsuri similare.

CEE-urile, cunoscute şi sub denumirea de prime de energie, contabilizează cantitatea de energie
economisită pe durata de viaţă estimată a unui echipament sau proiect de renovare finanţat de ele: cu cât economia de energie sau durata ei în timp sunt mai mari, cu atât este mai mare volumul de CEE.

Refrigeranţi HFO
Simplitate
la implementare

AF ENERGY pe scurt: