Schimb de experienţă cu privire la instalaţia cu R-448A a cooperativei CRVC, producătorul şampaniei Castelnau


 

 

Trecerea la un refrigerant „verde “ în bazinul de degorjare atrage după sine implementarea unei noi instalații frigorifice.

 

 

În cadrul unui demers ecologic, Serviciul Calitate al Cooperativei Regionale de Vinuri din Champagne (CRVC ) îşi continuă în 2015 analiza minuţioasă a tuturor proceselor, pentru a înlocui substanţele care au impact asupra mediului. De exemplu, în afară de solvenţii utilizaţi pentru imprimantele cu jet de cerneală, care au fost revizute, se va face o investiţie importantă pentru schimbarea saramurii, lichidul de transfer termic utilizat în bazinul de degorjare a cooperativei.


Soluţia Green Ice® înlocuieşte saramura
Procesul de degorjare este specific şi crucial în producerea şampaniei. Constă în eliminarea depunerilor care s-au acumulat în gâtul sticlei, după faza de oscilare. În cooperativă sunt degorjate 8.000 sticle pe oră. După o analiză atentă, CRVC a ales lichidul de transfer termic Green Ice®, produs pentru compania Champagel, pentru congelarea gâturilor sticlelor. Aceasta este o soluţie 100% vegetală, pe bază de 1,3 propandiol şi inhibitori de coroziune.

 

Odată implementată soluţia Green Ice®, „instalația cu R-404A nu avea o putere suficientă pentru a atinge temperaturi la fel de scăzute ca atunci când folosea saramura”, explică François Royer, Director Siguranţă şi Servicii Generale la CRVC .

R-448A reţine atenţia pentru performanţele sale privind schimbul de căldură

 

 

 

În faţa unei lipse a capacităţii de producţie frigorifică, întreprinderea GAYET, lider regional în inginerie de climatizare de peste 40 ani, propune două alternative pentru a remedia această situaţie. Prima soluţie, cu CO2 este îndepărtată, în principal din motive bugetare, dar şi din cauza problemelor de siguranţă şi absenţei experienţei în utilizare. „Sistemul nostru este situat în inima întreprinderii, unde sunt prezenţi salariaţii. Nu suntem contra acestei tehnologii într-un loc aflat în exterior, dar, la noi, siguranţa este pe primul plan” subliniază François Royer. A doua soluţie reţinută este o centrală frigorifică proiectată de fabricantul german TEKO, conform know-howului său privind mediul industrial. Sistemul este prevăzut cu un compresor cu şurub marca Bitzer şi flotaţie HP, pentru optimizarea consumului de energie. Refrigerantul Solstice® N40 (R-448A) este ales pentru performanţele sale la temperatură scăzută şi pentru GWP-ul redus. „Bazinul de degorjare se află în inima procesului de producere a şampaniei. Este important să dispunem de un instrument fiabil, pentru a putea face faţă nevoilor clientului. Cu ajutorul refrigerantului R-448A, suntem siguri că avem o tehnologie controlată, sigură şi adaptată evoluţiilor reglementărilor”, subliniază Pierre Denault, şeful Serviciului de Întreţinere de la Gayet. Au trecut aproape doi ani de la punerea în funcţiune, iar actorii implicaţi sunt pe deplin mulţumiţi. „Am câştigat în ceea ce priveşte productivitatea, iar sistemul frigorific instalat consumă mai puţină energie decât cel anterior”, concluzionează François Royer.


CRVC: Coopérative Régionale des Vins de Champagne (Cooperativa Regională de Vinuri din Champagne)

Creată în 1962, CRVC propune o gamă largă de prestaţii personalizate pentru membrii săi: de la viţă de vie, până la expedierea sticlelor sigilate. Începând din 2003, marca Castelnau este portdrapelul cooperativei. Situată în centrul oraşului Reims, CRVC nu a încetat, de-a lungul anilor, să facă investiţii. La ora actuală, cramele au o capacitate de 123.000 hl, iar în pivniţă pot fi depozitate 29 milioane
de sticle. Cooperativa are 83 salariaţi, iar cifra sa de afaceri era, în 2016, de 51 milioane euro. Este certificată IFS/BRC, ceea ce îi permite să garanteze calitatea produselor distribuite în Europa şi să asigure siguranţa alimentară optimă, prin preocuparea de a proteja consumatorii şi de a răspunde exigenţelor acestora.