Prioritate la alegerile „eco-responsabile”: în drum spre o eficiență ridicată și un GWP redus


Noile compresoare scroll de la Danfoss vor permite tranziția la noi refrigeranți și vor reduce consumul de energie.


Criza sanitară a condus la o scădere semni-ficativă a emisiilor globale, dar necesitatea de a lupta împotriva schimbărilor climatice rămâne reală. Odată cu repornirea economiei, nu putem avea în vedere o revenire la modul de lucru așa cum îl știam înainte de pandemie. Adaptarea este necesară, iar profesioniștii din industria HVAC trebuie să acționeze acum.

 

Pentru a consolida acest obiectiv al alegerilor „eco-responsabile”, Danfoss a prezentat o serie de inovații care revoluționează eficiența energetică și tranziția spre noi refrigerenți.

 

În timp ce eliminarea treptată a refrigerenților cu GWP ridicat continuă, ideea unei soluții unice nu mai este deloc pe ordinea de zi. Alegerea celei mai bune abordări este un exercițiu periculos de echilibristică, luând în considerare siguranța, GWP, costul, eficiența și disponibilitatea.

 


Foaia de parcurs spre un GWP extrem de redus


 

Este clar că alternativele spre un GWP foarte redus sunt singurele opțiuni durabile pe termen lung. Pentru Danfoss, această viziu-ne pe termen lung implică o combinație între refrigerenți „naturali” și HFO :

 

- R-290 pentru sisteme de refrigerare de mici dimensiuni și pentru climatizare rezidențială și comercială cu putere redusă
- R-744 pentru refrigerare comercială și comerțul cu produse alimentare
- R-717 pentru refrigerare industrială
- l HFO-uri de joasă presiune: R-1234ze, R-515B și R-1233zd sunt deja adoptate la scară largă pe compresoarele fără ulei, compresoarele cu șurub și centrifugale pentru climatizarea comercială și industrială.
 
 
Danfoss oferă producătorilor, prin gama sa de compresoare scroll, inițiativa de a reduce emisiile prin combinarea sistemelor de înaltă eficiență energetică cu refrigerenți cu cel mai redus GWP.
 
Pentru aplicații comerciale mici, dezvoltăm o gamă nouă de invertoare R-290.
 
Pentru sistemele de climatizare și refrigerare comercială de mici dimensiuni, gamele cu mai mulți refrigeranți VZH (invertor scroll) și DSH (scroll cu viteză fixă) acoperă R-410A, R-452B și R-454B, în timp ce modelul DSF este specific pentru R-32. Gama de invertoare va fi disponi-bilă cu R-32 într-o etapă ulterioară.
 

Un compresor scroll revoluționar cu R-1234ze


 


 

R-1234ze se bucură de un mare succes ca re-frigerant cu GWP extrem de redus și pe bună dreptate. Este refrigerantul A2L cel mai puțin inflamabil, extrem de eficient și disponibil la scară largă în Europa.

 

În plus, acesta nu este afectat de cotele și taxele în vigoare în mai multe țări și nici de Directiva europeană privind echipamentele sub presiune (DESP). Acesta este prezent în amestecul R-515B (A1), care este o alternativă interesantă și practică pentru instalațiile interioare.
 
 
Cu toate acestea, refrigerenții de joasă presiune necesită un design specific de scroll.
 
R-1234ze are nevoie de o capacitate (swept volume) de trei ori mai mare decât R-410A pentru a ajunge la aceeași capacitate, cu performanțe mai sen-sibile la pierderile de încărcătură.

 

Danfoss are plăcerea de a anunța o evoluție im-portantă în special în acest domeniu, cu noua sa gamă de compresoare scroll DSG.

 

Destinată chiller-elor, climatizării și pompelor de căldură de la 100 la 650 kW la 50 Hz, gama DSG a fost special dezvoltată pentru R-1234ze.
 
Designul specific al scroll-ului, cu pasaje de gaz optimizate, și noile clapete de refulare (IDV, Intermediate Discharge Valve) de a doua generație de la Danfoss contribuie la realizarea unui compresor cu o capacitate echivalentă cu cea a R-410A, cu o eficiență mai mare și fără creșterea spațiului necesar. Se pot asambla în paralel până la trei compresoare pe circuit.

  


 


 


 

 
 
 
 
 
 
 
O plajă largă de funcționare permite, de ase-menea, utilizarea în aplicații reversibile fiind o alegere relevantă pentru răcire sau încălzire. Lansarea inițială a gamei DSG este prevăzută pentru jumătatea anului 2022.

 

În 2023, o a doua versiune va oferi posibilitatea de a lucra la temperaturi mai ridicate de con-densare (pentru producția de apă caldă de până la 90°C), ceea ce va permite producătorilor să integreze compresoare scroll ermetice în siste-mele de încălzire centralizată, încălzire indus-trială și recuperare de căldură, ca o alternativă foarte avantajoasă la alte tipuri de compresie.

 

Pentru a afla mai multe despre seria DSG sau alte inovații Danfoss, contactați reprezentantul dvs. Danfoss.