Primul fabricant francez de bucătării profesionale, Tournus Equipement, se angajează să utilizeze refrigerantul Solstice® L40X pentru vitrinele frigorifice


 

 

 

 

Soluția pe termen lung R-455A, cu un impact ecologic foarte scăzut (GWP < 150),
fiabilitate și un coeficient mai bun de performanță, seduce sectorul industrial.

 

 

 

Lider pe piața europeană pentru oferta sa variată de echipamente pentru bucătării profesionale, Tournus Equipement are 270 de salariați și o cifră de afaceri de 50 de milioane de euro în 2017. Grupul independent are sediul la Tournus de mai bine de un secol, dar s-a stabilit recent și în Anglia, după achiziția societății CED (Catering Equipement Design), în 2016.


 


Fabricant și constructor de materiale din oțel inoxidabil pentru sectorul de catering în afara domiciliului, această companie este foarte dinamică și activă în domeniul ei de activitate. Printre altele, ea încurajează participarea colaborativă a salariaților pentru a propune noi soluții adaptate la nevoile clientului. Toate
cererile clienților sunt tratate ca proiecte de biroul de proiectare integrat în structură. „Inovația, angajamentul sustenabil, eficiența energetică sunt pârghii de creștere importante pentru companie”, după cum subliniază domnul Philippe Jaunard, Responsabil de Calitate și Mediu la Tournus Equipement, „și acest lucru nu datează de ieri…””

 


Eficiența energetică: un indicator pe deplin integrat în conceperea echipamentelor

 


Începând din 2008, Tournous Equipement decide să revadă integral linia sa de mobilier pentru autoservire pentru a reduce consumul electric. O noutate industrială care va fi dusă la bun sfârșit odată cu lansarea noii game OREO2, care reduce cu 20% factura de energie electrică ca urmare a îmbunătățirii izolării și în special a fluxurilor de aer.

 


Această rată poate fi de până la 40% atunci când produsul este selectat împreună cu utilizatorul final pentru a se potrivi condițiilor de utilizare. „Am integrat circuite electronice care de exemplu permit pornirea amânată”, ne explică domnul Franck Boisselon, Responsabil de Laborator. Obiectivul acestei noi game era și de „a îndruma utilizatorul pentru a adopta comportamentul potrivit cu scopul de a realiza economii de energie. Partea frigorifică a echipamentelor nu a fost abordată în acel moment. Chiar dacă bilanțul de carbon al companiei arătase că refrigeranții reprezintă 7% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, existau puține alternative la vremea respectivă, cu excepția R-134a, cu performanțe diferite, sau R-290, cu puține grupuri disponibile și cu problematica inflamabilității de gestionat”, reamintește Philippe Jaunard.

 


2015: o turnură importantă de luat pentru fabricant. Ce refrigerant să aleagă?

 


Apariția regulamentului F-Gas accelerează căutarea refrigeranților de durată, pentru a face față problematicii R-404A și a reduce impactul ecologic.

 


Monitorizând în permanență evoluțiile tehnologice, Tournus
Equipement descoperă un nou refrigerant în dezvoltare, HDR-110, cu prilejul zilei „Eficiența energetică” organizată la Lyon în septembrie 2015 de către Climalife. Refrigerantul comercializat de Honeywell sub numele de Solstice® L40X și având codul R-455A la ASHRAE îi reține toată atenția lui Philippe Jaunard. Pe de o parte, coeficientul său GWP foarte scăzut, în deplină conformitate cu interdicția 2022 din  regulamentul F-Gas își atinge scopul și, pe de altă parte, inflamabilitatea sa scăzută trezește preocupări. Primele teste încep în laboratorul uzinei din Tournus, în strânsă colaborare cu producătorul Honeywell și cu Pierre-Emmanuel Danet, Responsabil de Suport Tehnic la Climalife.

 


Sub conducerea lui Franck Boisselon, se constituie o echipă de proiect, care validează caracteristicile termodinamice ale refrigerantului și lansează o analiză a riscurilor pentru a aproba particularitatea A2L a refrigerantului R-455A.

 


  Calificarea R-455A printr-o analiză a riscurilor

 


Fiindu-i dificil să se raporteze la standardul EN
60335-2-89 privind securitatea mobilierului frigorific
comercial, care încă interzice încărcăturile mai mari de 150 g pentru acest tip de refrigerant, Tournus Equipement se îndreaptă atunci spre un organism extern, LCIE Bureau Veritas.

 


Scopul este stabilirea volumului maxim de încărcătură de refrigerant în funcție de rata sa de inflamabilitate, riscul de scânteie electrică și volumul încăperii în care sunt instalate echipamentele. Vitrinele frigorifice cu 3 niveluri de sticlă călită gama OREO2 și vitrinele de distribuție gama IDECO2 nu necesită ajustare la încheierea testelor. Numai supapa de expansiune R-404A va fi înlocuită de o supapă R-407F, pentru a evita alunecarea de temperatură a refrigerantului în așteptarea
dezvoltării componentelor pentru R-455A. Aparatul Roll-Fresh, dulap mobil de menținere a temperaturii la rece, echipat cu un grup „Unitate ermetică”, dispus în partea de jos cu aerisire în spate pentru a asigura stabilitatea aparatului și evitând totodată urcările de aer cald în incinta refrigerată în timpul deschiderii ușii, este în curs de îmbunătățire din punctul de vedere tehnic pentru a limita riscurile de inflamabilitate și a răspunde cerințelor stabilite. Publicarea standardului EN 378 în 2017 consolidează punctul de vedere al fabricantului și validează cantitatea de încărcătură autorizată. Tournus poate avea în vedere punerea pe piață a noilor sale echipamente, datorită autocertificării susținute de numeroasele teste realizate.

 


Refrigerantul R-455A: cel mai bun compromis
între performanță și siguranţă


 


Solstice® L40X prezintă performanțe termodinamice
identice cu R-404A în special la nivelul temperaturii
de refulare, un consum electric mai scăzut (-10%) și
un coeficient de performanță (COP) echivalent cu cel
al R-290. "În plus, limita de inflamabilitate a R-455A
este de 11 ori mai ridicată decât cea a propanului
",
reamintește Philippe Jaunard. Mai concret, Jean De Bernardi, European Technical Manager – EMEAI LGWP Refrigerants la Honeywell ne explică: „Limita inferioară de inflamabilitate (LFL) a R-455A este relativ ridicată, aceasta este la 11,8% (431 gr/m3). Este concentrația minimă de produs care trebuie să fie atinsă în aer pentru a avea un amestec gazos potențial inflamabil (și numai
dacă celelalte condiții relevante sunt de asemenea atinse simultan). Limita superioară de inflamabilitate (UFL) este la 12,9% (462 gr/m3). Aceasta înseamnă că intervalul de concentrație potențial inflamabilă (diferența între LFL și UFL)
nu este decât de 1,1%. Și dacă amestecul gazos cu aerul începe să ardă, compoziția acestuia s-ar modifica imediat și ar duce concentrația de acest refrigerant în afara plajei de inflamabilitate.
De fapt, este un produs care se stinge singur.” Acest avantaj a confirmat opțiunea Tournus Equipement comparativ cu  alternativele de pe piață, hidrocarburile.

 


Peste 500 de echipamente sunt comercializate din ianuarie 2018

 

Propunerea unei oferte cu o soluție pe termen lung încă din prezent îi mulțumește pe deplin pe clienții Tournus Equipement, din ce în ce mai exigenți în caietul lor de sarcini pentru refrigeranții cu impact ecologic scăzut. Forțele de vânzări ale fabricantului realizează o veritabilă muncă de recomandări și formare, pentru a informa piața și a implementa Solstice® R-455A în instalațiile noi. Tournus Equipement mulțumește
mult pentru sprijinul acordat de Climalife și Honeywell pentru acest progres tehnologic efectuat în bună înțelegere și coordonat cu profesionalism de domnul Antoine Chakar, Responsabil de OEM la Climalife.

 
 


"Alternativa Solstice®L40X este pentru noi cel mai bun compromis disponibil pe piață în prezent. Comparativ cu propanul, refrigerant inflamabil și exploziv, R-455A corespunde criteriilor noastre de exigențe: fiabilitate, securitate, performanță, mediu”, reamintește Philippe Jaunard.
„Inflamabilitatea sa scăzută prezintă, printre altele, avantajul de a nu recurge la măsuri ATEX specifice, spre deosebire de hidrocarburi. Pentru noi, acest cost nu este de neglijat în fabricarea echipamentelor și ne dă posibilitatea să facem economii. Ajută ventilația, oprirea sau protecția acesteia”, subliniază Franck Boisselon.


 


TOURNUS EQUIPEMENT

Compania Tournus Equipement, înființată în 1910, este primul fabricant francez în domeniul bucătăriilor profesionale din inox și al tarabelor de vânzare la raioanele de pescărie. Importanța gamei și volumul fabricat fac din uzină, care este situată la Tournus, în Bourgogne, una dintre cele mai mari și mai moderne din acest sector.
Pentru bucătăriile profesionale, Tournus Equipement fabrică cuptoare de reîncălzire, dulapuri de menținere a temperaturii, mobilier din inox: mese, mobile, chiuvete, cărucioare, mobilier de încălzire și refrigerare, precum și stelaje sau mese de intrare în și ieșire din mașinile de spălat.
Pentru distribuția alimentelor, Tournus Equipement dispune de 25 de ani de experiență în fabricarea liniilor de autoservire. În ultimii 5 ani, au fost înregistrate peste 2.000 de realizări.