Perechea Solstice® L40X/Greenway® Neo, o soluție optimă și durabilă pentru a satisface așteptările producătorilor de fructe


Delfau Frères, un producător de mere din Tarn-et-Garonne, a apelat la societatea Delzescaux pentru extinderea spațiilor de depozitare și pentru noua lor instalație de refrigerare.

 

 

De la crearea sa în 1970, întreprinderea familială Delzescaux s-a specializat în instalarea, întreținerea și repararea echipamentelor de refrigerare din industria agroalimentară.

 

De-a lungul anilor, societatea și-a extins activitățile în sud-vestul Franței și a devenit un jucător im-portant în proiectarea și construcția de camere frigorifice realizate din panouri izotermice.

 

În prezent, Delzescaux oferă un pachet complet pentru refrigerare, climatizare, dar și pentru încălzire perfect adaptat clienților săi (magazine locale, industrie alimentară, pomicultură, abatoare, depozite etc.).

 

Acest IMM în creștere rapidă recrutează în mod constant pentru a-și consolida echipele, deoarece capacitatea de reacție, proximitatea față de clienți și flexibilitatea sunt atuuri majore care contribuie la succesul său.

 

„Ne așteptăm să ne dublăm cifra de afaceri față de anul 2019 și să ajungem la 6 până la 6,5 milioane de euro la sfârșitul anului”, a declarat Xavier Delzescaux, managerul societății.

 


Contextul de mediu, generator de inovare în proiecte

 

Regulamentul F-Gaz care interzice produsele cu GWP ridicat, cum ar fi R-404A, noile tehnologii disponibile și creșterea gradului de conștientizare pentru combaterea încălzirii globale permit Delzescaux să propună soluții noi și mai virtuoase în proiectarea și implementarea proiectelor.

 

„Un singur obiectiv: să oferim o alternativă ecologică pe termen lung pentru a răspunde nevoilor clienților noștri din industria agroalimentară care lucrează zilnic la această problemă (oferind din ce în ce mai multe produse bio, reducând îngrășămintele chimice, îmbunătățind eficiența energetică a proceselor, reducând emisiile de CO2 etc.)”, spune Xavier Delzescaux.

 
După un studiu aprofundat al diferitelor soluții, societatea Delzescaux a selectat perechea  Solstice® L40X / Greenway® Neo pentru sectorul pomicol începând cu anul 2020. Astfel, în regiune s-au construit cinci instalații de refrigerare cu acești agenți având emisii reduse de carbon.

 

Solstice® L40X apreciat pentru simplitatea implementării

 

Cu un GWP de 146, R-455A oferă numeroase avantaje:
 

  • Componentele de refrigerare sunt omologate
  • Dispozitivele electronice de control integrează acest refrigerant și facilitează gestionarea schimbării de temperatură 
  • Specialiștii în refrigerare lucrează cu R-455A la fel de ușor ca și cu R-404A
  • Punerea în aplicare nu necesită competențe speciale
  • Performanța energetică este mai bună decât cea a R-404A.

  

Accentul pe GAEC din Sainte Marguerite

 

Înființată în 1997 ca GAEC (grup agricol de exploatare în comun), familia Delfau s-a specializat în producția de mere, cireșe și prune. Ferma cu o suprafață de 139 de hectare produce în principal 1 400 de tone de mere pe an, toate soiurile combinate (Golden, Pink Lady, Chanteclerc, Gala etc.). În funcție de tipul de mere, perioada de păstrare în spațiile de depozitare este mai mult sau mai puțin lungă, dar nu depășește trei luni.

 
GAEC lucrează direct cu intermediarii din regiune pentru a-și vinde merele, care sunt expediate în principal în America de Sud, Asia și Emiratele Arabe Unite.

 

În timpul sezonului de vârf, aceasta are 25 de angajați pentru recoltarea, depozi-tarea, sortarea și ambalarea produselor finite.

 

Ca parte a proiectului lor de extindere, frații Delfau apelează la societatea Delzescaux, recunoscută pentru expertiza sa în întreținerea echipamentelor de refrigerare de pe amplasamentul lor de exploatare.

  

 

Instalarea camerelor frigorifice cu atmosferă controlată și schimbarea unității frigorifice

 
Pentru a satisface cererea GAEC de a-și extinde suprafața de depozitare, de a avea o soluție durabilă și de a oferi un fruct de foarte bună calitate consumatorului final, refrigerarea joacă un rol fundamental.

 

Delzescaux implementează o nouă instalație de expansiune directă cu 300 kg de R-455A, , alcătuită din 5 compresoare Bitzer, echipate cu variator de viteză Danfoss. Aceasta alimentează camera frigorifică de pregătire, cele două camere frigorifice noi cu atmosferă controlată și camera de expediere. 

 

Provocarea este de a regla nivelul de umiditate din fiecare cameră, pentru a conserva merele prin gestionarea cât mai bună a pierderii în greutate, a mucegăirii, a coacerii, dacă este necesar (ca și în cazul merelor Golden), precum și pentru a asigura un climat rece și uscat chiar înainte de expediere, pentru a evita degradarea atunci când fructele sunt ambalate în cutii de carton.

 
Întreaga instalație este monitorizată și supravegheată cu ajutorul dispozitivelor de reglare și control marca Carel. Un schimbător de căldură cu plăci SWEP, montat pe conducta de refulare, recuperează căldura pentru a încălzi Greenway® Neo utilizat în timpul dezghețării evaporatoarelor.

 

„Recuperarea căldurii asigură o dezghețare cu apă caldă mai rapidă și mai eficientă decât dezghețarea tradițională. Acest lucru reduce impactul negativ al variațiilor de temperatură din cameră și îmbunătățește calitatea produsului” spune Pierre Delpech, șeful biroului de proiectare. 

 

Și confirmă că implementarea a fost realizată fără nicio dificultate. „Trebuie să alegeți echipamentele în amonte ținând cont de alunecarea de temperatură a R-455A, să selectați temperatura medie și nu temperatura punctului de rouă în instrumentele de selectare a schimbătoarelor puse la dispoziție. Pe teren, în timpul configurării sistemului, tehnicienii noștri compară R-455A cu R-404A. Nu se schimbă nimic pentru ei.”

 

Descrierea instalației::

 

  • Instalație de expansiune directă echipată cu 5 compresoare semiermetice cu piston Bitzer 4FE-28Y-40P 
  • 4 camere frigorifice (cameră de pregătire de 600 t, două camere cu atmosferă controlată de 200 t fiecare și o cameră de expediere de 200 t 
  • Încărcătura de R-455A: 300 kg
  • Încărcătura de Greenway® Neo: 2300 L
  • Putere frigorifică totală: 283 kW
  • Temperatura de evaporare: -5°C
  • Temperatura de condensare:  +45°C
  • Schimbătoare Güntner: Condensatoare cu aer și evaporatoare cu aer cu două baterii 
  • Schimbător de căldură cu plăci SWEP 
  • Dispozitive de reglare și control Carel 

 

 

 

De la stânga la dreapta: Xavier Delzescaux, managerul societății, Pierre Delpech, șeful biroului de proiectare, Frédéric Derre, Manager de client Climalife.

 

PROTAGONIȘTII PROIECTULU

 

Delzescaux :

Refrigerare industrială și comercială, Industrie alimentară, Izolare frigorifică, Climatizare, Încălzire.

 • Amplasare: Caussade, France

 • Anul înființării: 1970

 • 65 salariați
• CA prognozată 2021 : 6,5 milioane €

 

GAEC Sainte Marguerite :

Producător de mere, cireșe și prune
• Amplasare: Castelsarrasin, France

 • Anul înființării: 1997
• 4 angajați cu normă întreagă.