Penurii: care sunt principalele motive?


Dificultățile de aprovizionare afectează numeroase domenii din industrie și sunt adesea justificate prin redresarea economică din criza generată de COVID-19. Concret, despre ce este vorba?

 

În ultimele câteva luni, s-au făcut simțite succesiv penurii de tot felul, afectând lanțurile logistice.

 

După recesiunea provocată de pandemie, viteza redresării economice a luat prin surprindere numeroase industrii, care s-au văzut brusc în criză de materii prime. Însă aceasta nu este singura cauză.

 


Transportul maritim perturbat

 


Pe măsură ce criza sanitară a lovit Asia, iar ulterior Europa și Statele Unite, comerțul mondial a scăzut, iar piața transportului maritim s-a organizat în consecință. Transportatorii și-au redus flotele, containerele stau goale în porturi, iar producția de containere de oțel este în scădere, ducând astfel la scăderea ofertei.

 
În timpul procesului de redresare, cererea este dictată de dezvoltarea rapidă a comerțului electronic, care beneficiază de economiile acumulate în gospodării și de telemuncă. Deși comenzile online vizează, în mare parte, echipamente asamblate în Asia, transportatorii - din prudență - își reiau treptat rutele, iar acest aspect duce la o penurie de containere.

  

În plus, accelerarea producției de containere nu este posibilă. Lipsei de disponibilitate a containerelor i se adaugă blocajele de trafic la nivel portuar.

 

Nesincronizarea între ritmul redresării economice și lipsa forței de muncă în rândul docherilor sau șoferilor de camioane aflați în izolare a dus la o acumulare a întârzierilor în porturi și la un efect de domino: creșterea bruscă a prețurilor și prelungirea termenelor, la care asistăm zi de zi de câteva luni încoace.

 


Materiile prime cele mai afectate

 


Lipsa materiilor prime și a componentelor ge-nerează o criză globală care afectează toate industriile - începând cu construcțiile, conti-nuând cu industria agroalimentară și trecând prin industria auto. Lemn, aluminiu, oțel, mase plastice - iată numai câteva exemple de materii prime care se procură foarte greu..

 


Lemnul este vizat din mai multe motive. Planurile de relansare, în special în Statele Unite, dictează cererea.

 

 În Europa, exigențele privind emisiile scăzute de carbon duc la creșterea nevoii de lemn de structură; în plus, în perioadele de carantină, familiile au investit și mai mult în renovarea locuințelor.

  

La motivele economice deja menționate se mai adaugă și motivele geopolitice: din momentul în care Donald Trump a decis să taxeze lemnul provenit din Canada, companiile americane s-au orientat către Europa în vederea aprovizionării.

 

Cum actorii chinezi și americani s-au arătat dispuși să plătească mai mult pentru lemnul din Europa, prețurile au explodat, iar termenele de livrare s-au prelungit. Acest lucru a afectat prețurile și disponibilitatea paleților utilizați pentru transport.

 
Oțelul este, la rândul său, un material din ce în ce mai rar disponibil ca urmare a cererii susținute din partea chinezilor și americanilor, dar și din cauza întreruperii producției oțelăriilor, care fac eforturi pentru a recupera întârzierile.

 

Dar aceste aspecte nu trebuie să mascheze cauzele pe termen mai lung, precum împuținarea resurselor sau distribuția lor inegală în întreaga lume.
În viitorul apropiat, disponibilitatea ambalaje-lor din oțel ar putea să scadă, cu impact direct asupra termenelor de livrare și prețurilor lichidelor tehnice ambalate în canistre sau butoaie din oțel.

 
În plus, alte materii prime precum glicolul sau alte componente ale uleiurilor frigorifice sunt afectate, în egală măsură, din aceleași motive, la care s-au mai adăugat furtunile recente din Statele Unite sau evenimentele de forță majoră cu care se confruntă unii producători.

 


Cazul particular alsemiconductorilor

 

 

Piața internațională a semiconductorilor se confruntă, la rândul său, cu o situație fără precedent, care pune în lumină și mai mult războiul tehnologic dintre marile puteri industriale.

 

Semiconductorul, o componentă electronică minusculă, se găsește în miliarde de aparate electronice. În puține țări există companii care să dispună de tehnologia, know-how-ul și bugetul necesare pentru fabricarea acestui tip de circuit.

 

Prin urmare, în condițiile în care există industrii care nu mai pot produce și, deci, nu mai pot exporta, o parte din redresarea eco-nomică a țărilor este sever afectată.

 

Astfel, Germania, Franța și alte 14 țări din Europa lucrează într-o manieră concertată pentru a soluționa această problemă de suveranitate.

 

Diversele carantine pe scară largă au dus la o explozie a cererii de echipament informatic. Odată cu lansarea tehnologiei 5G, producătorii au ales să favorizeze sectorul telefoniei, în detrimentul sectorului auto, de pildă. În activitatea noastră, de exemplu, au fost prelungite termenele de livrare pentru detectoarele de scurgeri.

 
Originile multiple ale acestor penurii trebuie să îi determine pe actorii din sectoarele noastre de activitate să lucreze în strânsă colaborare și să anticipeze mișcările pieței. Reducerea, refolosirea, reciclarea sunt de actualitate mai mult decât oricând în această perioadă în care materiile prime sunt din ce în ce mai rare.