Patinoarul din Tourbillon (Elveţia) utilizeză lichidul de transfer termic Greenway® Neo pentru a îngheţa suprafaţa de patinaj


 

Meier Tobler oferă o soluţie durabilă, ecologică şi economică, înlocuind lichidul de transfer termic pe bază de MPG cu Greenway® Neo în circuitul de răcire a pardoselii patinoarului în aer liber.
 

Oraşul Sion, situat în cantonul elveţian Valais, este foarte activ pe plan cultural şi sportiv. În fiecare an, în timpul iernii, pune la dispoziţia cluburilor de hochei şi patinaj, şcolilor şi publicului, două zone de gheaţă.

În 2017, municipalitatea cere departamentului de refrigerare al Meier Tobler să efectueze o diagnosticare a unității de răcire utilizată pentru a obţine capacitatea de refrigerare necesară celor 1.800 m² ai patinoarului său în aer liber.

 


Instrucţiunile sunt clare: să pună în aplicare o strategie energetică şi ecologică de viitor pentru a face faţă provocării variaţiilor de temperatură din acest oraş înconjurat de munţi, unde temperatura exterioară poate atinge la începutul sezonului 28 °C. Suprafaţa înghețată trebuie să indice în mod constant -8 °C.

Meier Tobler, specializată în domeniul tehnologiei de construcţii, care se află în Elveţia de câteva decenii, înlocuieşte vechiul sistem care a folosit un refrigerant cu un GWP mai mare de 3.900 printr-un chiller cu CO2 (GWP=1).

Iniţial, lichidul de transfer termic monopropilenglicol a continuat să curgă prin cei 94.400 metri de conducte pentru a forma covorul de gheaţă. În 2018, echipa tehnică a lui Meier Tobler nu a atins performanţa aşteptată şi a efectuat o analiză a lichidului de transfer termic. Aceasta a relevat o degradare a lichidului de transfer termic, probabil legată de variaţiile puternice de temperatură suferite în ultimii ani.

Cyrille Januet, Consilier de Vânzări Refrigerare Industrială, explică: „În continuitatea viziunii noastre, ne-a părut „natural” să propunem un lichid de transfer termic de origine vegetală şi cu responsabilitate ecologică. Într-o întâlnire cu Climalife, John Padilla ne-a prezentat Greenway® Neo şi condiţiile de funcţionare foarte apropiate de lichidele uzuale de transfer termic, cu avantaje semnificative, cum ar fi vâscozitatea scăzută, care ne-a permis să reducem puterea pompelor de circulaţie”.

În septembrie 2018, circuitul de transfer termic a fost golit, curăţat şi umplut cu 18.000 litri de Greenway® Neo -30. De atunci, sezonul este în plină desfăşurare, iar performanţele nu dezamăgesc.
Unele ajustări ale echipamentului electric au permis o reducere imediată a consumului cu 20%. În regim stabilizat, intensităţile absorbite de pompe sunt mai mici. Capacitate de răcire cu 5 compresoare cu 5 compresoare cu piston care funcţionează cu CO2 a permis o modularitate mai bună a puterii, cu o stabilitate a COP între 10 şi 100% din sarcină.