Cum îşi optimizează cooperativa COFRA producţia de frig şi conservarea fructelor, fiind, în acelaşi timp, eficientă şi durabilă?


 

Quercy Refrigeration, specialist în domeniul refrigerării industriale în arboricultură, propune o soluţie ecologică cu o economie de energie de 25%.

 

COFRA a fost înfiinţată în 1961, în inima văilor Lotului şi Garonei, pe terenuri aluvionare.
Această cooperativă producătoare de fructe, alcătuită din 17 membri, depozitează şi conservă aproximativ cincisprezece soiuri de mere, câteva de pere şi, respectiv, prune uscate în perioada august-iulie, fără a neglija activitatea de calibrare, ambalare şi vânzare pentru anumiţi clienţi din domeniul distribuţiei în masă şi angrosişti. Primăvara şi vara, se închiriază camere frigorifice pentru depozitarea căpşunelor, vinetelor şi din nou a vinetelor. Acest IMM realizează o cifră de afaceri de 4 milioane de euro şi are 24 angajaţi cu normă întreagă. Viziunea sa pe termen mediu şi lung este de a-şi depăşi exigenţele în cea mai mare măsură, favorizând, totodată, economia circulară şi dezvoltarea durabilă.

 


Refrigerarea, o resursă vitală pentru companie 

 

COFRA lucrează pe 10 hectare de teren, având încă de la începuturile sale o clădire cu o suprafaţă de 20.000 m² care este un „frigider” imens. Compartimentat, de-a lungul anilor, pentru a face faţă nevoilor pieţei şi păstra noi soiuri de mere, precum Pink Lady, Gala sau Chanteclerc, astăzi depozitul numără 57 camere frigorifice, din care aproape jumătate sunt dedicate pieţei merelor bio în timpul sezonului.

 

De la stânga la dreapta, Damien Deudon şi colegul său, Thibault Celery, dezvoltator şi manager de cont la Quercy Refrigeration, Emile Nioche, Director Cofra.

 

 

Pentru conservarea pe termen scurt, se preferă depozitarea la refrigerare normală. Pentru perioade mai lungi, soluţia preferată este depozitarea într-o atmosferă controlată.

 

COFRA are o capacitate totală de 12.000 tone. Este de la sine înţeles că refrigerarea este element indispensabil pentru a-şi garanta serviciile operatorilor agricoli din regiune, care îşi pun toată încrederea în această companie pentru a le depozita recoltele şi conserva în cele mai bune condiţii.

 

Nu ne putem permite să avem o pană de refrigerare, indiferent de moment. Fără refrigerare, suntem morţi. Avem tot interesul să ştim cum funcţionează, subliniază Emile Nioche, care, pe lângă funcţia sa de conducere, este pasionat de tehnică.

 

Un tehnician frigotehnist este angajat cu normă întreagă pentru a monitoriza instalaţiile de refrigerare şi efectua lucrările de întreţinere zilnică ale tuturor echipamentelor tehnice. În anii 2000 a fost implementat un aşa-numit sistem de refrigerare indirectă. Acesta este alcătuit din patru chillere cu amoniac, cu o putere frigorifică unitară de 300 kW ce alimentează o instalaţie cu buclă de apă glicolată la -7 °C pentru a răci toate camerele frigorifice şi docurile de expediere. Pentru condensarea amoniacului se utilizează un turn de răcire.

 


COFRA integrează pe deplin în strategia sa provocările dezvoltării durabile

 


Energia solară este una din primele iniţiative puse în aplicare odată cu instalarea panourilor fotovoltaice pe întreg acoperişul, urmată de proiectul instalării de parasolare pentru vehiculele angajaţilor. Iar obiectivul pentru viitorul apropiat este acela de a achiziţiona o centrală solară pentru producerea de energie proprie în proporţie de 10%.

 

Autoconsumul este un laitmotiv, având în vedere cele 3 milioane de kWh necesari anual pentru funcţionarea COFRA. Să ne gândim la generaţiile viitoare înseamnă, de asemenea, să le lăsăm moştenire un sistem adaptat refrigerării şi mai puţin consumator de energie. Odată cu fenomenul creşterii temperaturilor exterioare din ultimii ani, „instalaţia frigorifică a trebuit să fie rearmată vara pentru a satisface nevoile, generând astfel un consum suplimentar de energie”, explică Emile Nioche. Aşadar, la sfârşitul anului 2018, a fost lansat proiectul unei noi investiţii, pentru a rezolva această problemă, fără a uita de eliminarea turnului de răcire, care este restrictivă din punct de vedere al întreţinerii şi controalelor reglementare. COFRA apelează la compania Quercy Réfrigération, recunoscută în domeniul arboriculturii, pentru experienţa sa practică şi sistemul său HD-Cold.

 


Mărul este dotat cu un sistem ecologic de refrigerare

 

Păstrarea fructelor pentru o perioadă îndelungată fără adăugarea de substanţe chimice şi fără pierderi în greutate este un adevărat motto pentru Benoît Duparc, managerul Quercy Refrigération, o companie dinamică, aflată în plin avânt pe teritoriul Franţei şi la export. Pentru a îndeplini specificaţiile din caietul de sarcini al COFRA, a fost implementată o soluţie globală în primăvara anului 2020, bazată pe patru piloni:

 

• HD Cold: sistem de reglare integrat, care nu necesită o procedură de umidificare. Acesta permite optimizarea umidităţii şi elimină în totalitate necesitatea dejivrării în camera frigorifică sub atmosferă normală sau controlată. Evaporatoarele NATURE HDCOLD, dezvoltate de producătorul Stefani, după specificaţiile lui Benoît Duparc, funcţionează cu motoare de ventilare (blow-through EC fan), îmbunătăţind distribuţia aerului şi controlul umidităţii. Această soluţie brevetată îndeplineşte cerinţele de mediu şi permite o economie de energie de până la 40%, o scădere cu 30% a apei reziduale şi o diminuare a pierderilor de fructe şi legume.


• 4 chillere cu R-1234ze pentru a le înlocui pe cele cu amoniac şi elimina turnul de răcire. Refrigerantul Solstice® ze prezintă numeroase avantaje: o soluţie pe termen lung, cu un GWP mai mic de 1 (nefăcând parte din cotele F-Gaz), clasat în grupa a 2-a DESP conform standardului EN378, o implementare simplă pentru tehnicieni, cu presiuni scăzute, un coeficient de performanţă foarte bun (vezi studiul de la pagina 5) şi economii de energie de aproximativ 25% comparativ cu amoniacul, absenţa declaraţiilor administrative ulterioare pentru utilizatorul final cu clasificarea „non-toxic”, costuri de investiţie şi întreţinere avantajoase din punct de vedere economic.

 

• Regandsy & Hates: noul procedeu pentru ameliorarea condensării.

 

Proces de recuperare a căldurii datorită unui sistem de schimbătoare cu plăci pentru preîncălzirea apei (consum mai mic de gaze naturale), dejivrare, încălzirea clădirii şi alimentarea procesului de termoterapie pentru a neutraliza ciupercile anumitor soiuri de mere înainte de a le depozita în camerele frigorifice.

 

După câteva luni de funcţionare, rezultatele sunt impresionante. Această investiţie în cuantum de 2 milioane de euro, finanţată, în mare parte, prin certificate energetice, îi permite companiei COFRA să facă inovaţii durabile şi să se gândească la viitor cu mai multă seninătate, stăpânind tehnologia de refrigerare implementată şi gestionată cu uşurinţă datorită instrumentelor conectate configurate în paralel.

 

 

 

Inovaţia Regandsy & Hates

 

Sistemul Regandsy & Hates, dezvoltat de compania RH2i, ajută la gestionarea condensului printr-o buclă de apă care se încarcă cu căldură pe durata zilei şi se descarcă în timpul nopţii, în momentul cel mai avantajos, prin sistemul Hates. Această apă este stocată în două prelate izolate în serie, de 125 m3 fiecare.

Regandsy, pe baza temperaturii exterioare şi perioadei de timp în care trebuie efectuată încărcarea calorică, scade temperatura de condensare în perioadele mai calde şi permite diminuarea cu 15-35% a vitezei ventilatoarelor condensatoarelor. Un schimbător de căldură cu plăci situat în amonte de condensator răceşte gazul la ieşirea din compresor, reducând puterea şi viteza ventilatoarelor condensatorului pentru a reduce consumul.

 

Un schimbător de căldură cu plăci situat în aval de condensator şi în amonte de economizor îmbunătăţeşte subrăcirea şi măreşte eficacitatea economizorului. Pe bucla cu apă glicolată economia este de 0,2-0,5 °C, respectiv eficienţa este cu 7-17% mai mare, indiferent de temperatura exterioară.

O evoluţie a sistemului pentru a ocoli condensatorul şi obţine o condensare completă sau parţială în răcitor va permite diminuarea temperaturii de condensare şi consumului de energie electrică pe toată durata anului.


„Îmbunătăţirea condensării face posibilă participarea la un demers de dezvoltare durabilă.  Este un factor determinant pentru controlul consumului de energie electrică şi calitatea refrigerării. Inovaţia Regandsy & Hates stă la baza înţelegerii acestui fapt, care permite o optimizare a randamentelor frigorifice”, concluzionează Jean-François Sailhan, directorul companiei RH2i.

 

 

     

 

 

 

QUERCY REFRIFERATION pe scurt:

 

 

  • Anul înfiinţării: 2007

 

  • 35 salariaţi

 

  • 25 milioane euro cifra de afaceri în 2020

 

  • Locaţie: Moissac (82) - Franţa

 

  • Domeniu de activitate: Refrigerare industrială în domeniul agroalimentar

 

 

 

 

COFRA pe scurt:

 

 

  • Anul înfiinţării: 1961

 

  • 24 salariaţi

 

  • 4 milioane euro cifra de afaceri în 2019

 

  • Locaţie: Aiguillon (47) - Franţa

  • Domeniu de activitate:  Cooperativă de producţie a fructelor

 

 

Vreți să aflați mai multe? Găsiți aici studiul nostru de performanță pe chillere R-1234ze vs amoniac