Noul Intermarché din Marsilia optează pentru un sistem în cascadă R-448A / CO2


O soluție sigură, sustenabilă și ecologică față în față cu complexitatea șantierului acestui magazin de proximitate.

 

 

Situat în arondismentul V din Marsilia, cartier cu o mare densitate a populației, noul magazin dedicat locuitorilor orașului are drept obiectiv să asigure o suprafață de vânzare considerabilă, de 900 m², unde se vor regăsi tot atâtea nume de referință câte există într-un hypermarket Intermarché. Este realizat la parterul unui ansamblu rezidențial nou cu 50 de apartamente dispuse pe 7 etaje. Pentru acest proiect lansat de Intermarché au fost selectați dl Laurent Dubuc și dna Stéphanie Maurin care au obținut conducerea acestui supermarket la 1 martie 2016.


Criterii de selecție pentru a satisface așteptările clienților și a proteja mediul înconjurător


Proprietarii magazinului doresc să le asigure tot confortul clienților: au preferat să lase culoare largi pentru facilitarea circulației, să amplaseze mobilier închis Carrier cu retroiluminare și să instaleze un sistem de iluminat cu led-uri pe întreaga suprafață pentru a controla consumul de energie electrică și a crea o ambianță plăcută pentru consumatori.

În ceea ce privește instalația frigorifică, dorința lor cea mai mare este de a lucra cu specialiști competenți pentru a dispune de o soluție tehnică fiabilă și durabilă, cu un bun randament al investiției. Ei au apelat la un birou specializat în ingineria fluidelor, condus de Maxime Maisonnave, prezent de la începutul proiectului, și au ales societatea FCS 84 pentru realizarea șantierului. „A existat o adevărată sinergie între acești doi actori, pe de-o parte asupra competențelor tehnice și soluțiilor propuse și pe de altă parte, asupra dorinței lor de a ne acorda asistență și de a ne asculta”, precizează Laurent Dubuc.


Sistemul în cascadă R-448A / CO2 corespunde așteptărilor


Proiectul este complex având în vedere structura imobilului. Trebuie să se țină cont de faptul că sala mașinilor se află la etajul 1, iar condensatoarele vor trebuie să fie amplasate pe acoperiș, la etajul al 7-lea, respectând cerințele privind emisiile sonore și cele vizuale solicitate de dezvoltator. Vor trebui instalate 110 metri de linii de țevi. Un studiu acustic este coordonat în prealabil de biroul Maisonnave, apoi validat de către Biroul de Control pentru a certifica absența poluării fonice pentru viitorii locatari / proprietari ai imobilului. Soluția unui sistem transcritic CO2 nu este acceptată în absența accesului la țevile dintre fiecare etaj și a presiunii puternice a acestui refrigerant. Alegerea se concentrează, prin urmare, asupra unei instalații în cascadă cu noul refrigerant Solstice® N40 pentru temperaturi de peste 0 °C. Refrigeranţii R-134a și R-450A sunt eliminatţi având în vedere costul mai ridicat legat de dimensionarea țevilor și de achiziționarea centralei. Controlul celor doi refrigranţi R-448A / CO2 și impactul lor redus asupra mediului permit instalatorului și biroului de inginerie să se angajeze în găsirea unei soluții sustenabile. 

Solstice® N40 (R-448A): refrigerantul viitorului

"Alegerea refrigerantului N40 s-a realizat în urma unui acord comun cu societatea FCS 84, după studierea tuturor informațiilor asupra acestui nou produs, transmise prin Josiane Marin, Manager conturi-cheie la Climalife. Am acceptat acest f refrigerant pentru proprietățile sale termodinamice care se apropie cel mai mult de R-404A la nivelul masei volumice și al temperaturii de refulare, precum și pentru omologarea sa de către producători și constructori”, precizează Maxime Maisonnave.
N40 este un refrigerant cu indice GWP scăzut fără constrângeri legale, ușor de aplicat și am obținut feedback-uri importante”, subliniază Alain Griotto, Administratorul FCS 84.

 

O instalație frigorifică realizată cu echipamente pe măsură


Instalația frigorifică alimentează o cameră frigorifică sub 0°C pentru depozitarea produselor congelate, 5 camere frigorifice peste 0°C pentru fructe și legume, resturi, drive-ul (depozitarea produselor de livrat pentru clienți), precum și vitrinele frigorifice ale magazinului. Pentru a atenua restricțiile impuse, alegerea echipamentului frigorific este primordială. Cele două centrale sunt marca HK Refrigeration și se află în spațiul tehnic la etajul 1. Sunt echipate cu declanșator electric de la Siemens, gestionat de automate Carel. Centrala sub 0°C este livrată ca set și asamblată pe loc, având în vedere dimensiunea sa. Compresoarele semiermetice sunt marca Bitzer pentru a reduce la maximum vibrațiile. În plus, sunt montate amortizoare de vibrații pe condensatoarele elicoidale Luve Contardo, alese pentru nivelurile acustice reduse și pentru dimensiunile lor. Sunt instalate conducte speciale care servesc la eliminarea fumului. Patru Mini VRV Daikin cu R-410A gestionează climatizarea din spațiul de vânzare și din birouri, alegere nou impusă de locul disponibil la nivelul acoperișului. Instalația a fost pusă în funcțiune la 25 octombrie 2016, după două luni de șantier, supravegheat cu atenție de Nicolas Pique, director de dezvoltare la FCS 84. Supravegherea pe PC permite monitorizarea funcționării instalației și intervenția de la distanță. Magazinul Intermarché și-a deschis porțile la 1 noiembrie 2016, cum a fost prevăzut, grație colaborării de calitate a tuturor celor care au participat la lucrările de pe șantier și monitorizării periodice din partea Atelier AB la nivel arhitectural.

 

Fondul bugetar este de circa 400 000 de euro pentru ansamblul instalației de refrigerare și de climatizare, inclusiv pentru mobilierul de refrigerare.

Descrierea instalației

 

Consum electric mai mic decât cel estimat


"O bună instalație frigorifică reprezintă, înainte de toate, o marcă de calitate a întregului șantier. Dacă i se acordă timp tehnicianului să își facă treaba corect, cu alte cuvinte să regleze supraîncălzirea și să verifice în special umplerea corectă a vaporizatorului, atunci nu există motive de îngrijorare! Iar o reglare corespunzătoare permite reducerea consumului de energie electrică”, precizează Alain Griotto.
"Alegerea refrigeranţilor încântă întrucât ne înscriem într-o tehnologie de viitor care nu va necesita nici o modificare pe parcursul următorilor ani și care contribuie la reducerea semnificativă a consumului de energie electrică, pe lângă LED-urile instalate în tot magazinul. După o lună de la deschidere, factura noastră se ridică la 2600 de euro, fiind cu mult sub estimările noastre. Comparativ cu un magazin cu o suprafață asemănătoare din Marsilia, câștigăm mai bine de 50%!”, afirmă Laurent Dubuc, proprietar al Intermarché.

.

 

 

 

De la stânga la dreapta: Alain Griotto, Administrator FCS 84, Laurent Dubuc și Stéphanie Morin, Proprietarii Intermarché, Nicolas Pique, Director de dezvoltare FCS 84, Maxime Maisonnave, Administrator Inginerie Maisonnave, Josiane Marin, Manager de conturi-cheie Climalife.