Mediul înconjurător: o prioritate pentru societatea Salaisons Pyrénéennes


 

 

În cadrul unui proiect de lansare a gamelor de produse din carne maturată, societatea intenţionează să îşi extindă echipamentele de producţie şi optează pentru o nouă instalaţie de refrigerare cu amoniac / Greenway® Neo.

 

 

Salaisons pyreneennes

 Societatea Salaisons Pyrénéennes, fondată în 1927, este specializată în fabricarea de produse din carne maturată (cârnaţi, jambon crud uscat, coppa, pancetta etc.). Situată la poalele Pirineilor, în Bordères sur l’Echez, compania are 35 angajaţi şi o cifră de afaceri de 21 milioane euro (în 2018). Asemeni unei alte companii binecunoscute din sud-vestul Franţei, casa Delpeyrat şi pateurile sale, aparţine grupului cooperativ Maisadour şi contribuie la introducerea acesteia în rândul consumatorilor gurmanzi.

 

În aprilie 2018, a fost luat în calcul un proiect de dezvoltare de produse din carne sărată de mici dimensiuni, pentru a completa gama de produse cu valoare adăugată mare ale mărcii Delpeyrat. S-a luat decizia de a le fabrica în atelierele companiei Salaisons Pyrénéennes. Acest lucru se traduce prin înfiinţarea unui lanţ de producţie a cărnii de porc care se bazează pe 4 piloni:

-    Produse alimentare franceze fără OMG-uri.
-    Bunăstarea animalelor.
-    Lipsa tratamentelor cu antibiotice.
-   Respect pentru mediul înconjurător.


În paralel, compania Salaisons Pyrénéennes se angajează să înlocuiască conservanţii chimici cu cei naturali.

 

Scopul acestui proiect este de a dubla, în viitorul apropiat, volumul de produse din carne sărată de mici dimensiuni, de unde necesitatea de a revizui instalaţiile frigorifice.

 


Este esenţial să avem o soluţie fiabilă şi ecologică pentru producţia care necesită refrigerare

 

Procesul de răcire este un element major în producţia de carne sărată de mici dimensiuni.
Aşa cum aminteşte Frédéric Duprat, directorul unităţii de producţie, „Aceasta este baza activităţii noastre. Fie că este vorba despre depozitarea materiilor prime, pentru prefierbere sau uscare, avem nevoie de frig pentru a le păstra, dar şi pentru a le menţine umiditatea. Calitatea produselor noastre depinde de aceasta. Trebuie să fim vigilenţi cu privire la tehnologia utilizată pentru a ne asigura echipamentul de producţie şi continuitatea afacerii noastre.”
În faţa dezvoltării legislaţiei privind refrigeranţii şi a creşterii capacităţii de producţie în anii următori, societatea Salaisons Pyrénéennes lansează o cerere de oferte pentru instalaţia lor de refrigerare, în scopul: „de a avea o soluţie ecologică satisfăcătoare, durabilă şi sustenabilă”, după cum subliniază Frédéric Duprat.

 

 

Impmplementarea unui sistem indirect cu Greenway® Neo

 

Installation SARRAT-salaisonsCompania Sarrat, situată în Sauveterre de Béarn, este foarte ataşată zonei rurale înconjurătoare şi doreşte să contribuie zilnic la tranziţia energetică şi ecologică prin crearea de proiecte inovatoare în domeniul refrigerării industriale. În decembrie 2018, societatea a obţinut contractul prin propunerea unei aşa-numite instalaţii indirecte, cu amoniac ca agent refrigerant şi lichidul de transfer termic pe bază vegetală Greenway® Neo pentru alimentarea echipamentelor de producţie şi depozitare. Mobilizarea sa cu privire la proiect şi know-how-ul său tehnic au reasigurat foarte rapid utilizatorul final şi direcţiunea tehnică a Delpeyrat. În plus, soluţia tehnologică aleasă reprezintă o investiţie în valoare de 900.000 € şi este perfect adaptată proiectului de extindere a unităţii de producţie a societăţii Salaisons Pyrénéennes, care va avea loc pas cu pas.

Lucrările la fața locului au fost finalizate în trei luni, conform cerințelor clientului, folosind o reprezentare în 3D a proiectului, ceea ce a economisit timp pentru toți tehnicienii implicați. Modelarea în acest mod a simplificat, de asemenea, faza de prefabricare a echipamentelor la montor şi implementarea în locaţie, având în vedere spaţiul disponibil foarte limitat.

 

Utilajul montat este simplu, compact şi modular. Sunt instalate două grupuri frigorifice independente, marca Tec Froid. Fiecare dintre acestea constă dintr-un compresor cu şurub Bitzer de tip OSKA 8581-K echipat cu variator de viteză. Puterea frigorifică instalată este de 2 x 380 kW la -11 °C. Încărcătura de amoniac este de 2 x 49 kg, iar în circuit sunt utilizaţi 120 litri de ulei Reniso Ultracol 68..

 

Condensatorul este echipat cu un dispozitiv flotant de înaltă presiune, la un regim de + 45 °C, care permite producerea apei calde. Pentru a economisi energie, căldura grupurilor frigorifice este recuperată pentru atelierul de uscare a produselor din carne sărată şi pentru uscarea atelierului după spălare, pentru a preveni contaminările şi dezvoltarea mucegaiurilor.

Grupurile frigorifice sunt incluse în cabine speciale, construite pe măsură, cu uşi acustice ce permit reducerea la jumătate a nivelului sonor.

La nivelul circuitului secundar, toate pompele sunt dublate pentru a securiza funcţionarea instalaţiei. Societatea Sarrat a ales lichidul de transfer termic Greenway® Neo pentru beneficiile sale ecologice. „Este un lichid vegetal care ne permite diferenţierea pe piaţă şi reduce amprenta de carbon. Se obţine o protecţie excelentă împotriva îngheţului, iar vâscozitatea sa scăzută reduce mărimea pompei şi dimensiunile ţevilor. Alegând Greenway® Neo, avem o abordare globală mai virtuoasă decât produsele clasice, pe bază de petrol” aminteşte inginerul Laurent Sarrat.


Până în prezent, aceste maşini furnizează frig pentru 1 cameră de lucru, 5 camere reci, 4 cuptoare şi 5 uscătoare, dar până în 2020 vor fi 4 camere de lucru, 10 camere reci, 6 cuptoare şi 7 uscătoare.

 

 

Soluţia

 

Bidon 20L Greenway Neo „Suntem bucuroşi că am ales o instalaţie cu amoniac şi Greenway® Neo. Ne putem reduce amprenta de carbon şi totodată respecta angajamentul în materie de RSI (Responsabilitatea socială a întreprinderilor). Prin acest nou proces de refrigerare contribuim la planul nostru de acţiune privind impactul asupra mediului, iar clienţii noştri sunt foarte sensibili la acest aspect. De asemenea, securizăm procesul printr-o soluţie tehnică simplă în ceea ce priveşte întreţinerea şi exploatarea.” Frédéric Duprat, directorul unităţii de producţie a Salaisons Pyrénéennes.


„Utilizăm Greenway® Neo din 2017 şi suntem mulţumiţi de alegerea făcută. Cu acest lichid, ne înscriem perfect în spiritul vremurilor noastre şi contribuim pe deplin la tranziţia ecologică”. Laurent Sarrat, Managerul Sarrat.

 

 

Les Salaisons Pyrénéennes un know-how autentic

 

Înfiinţată în 1927, societatea Salaison Pyrénéennes este recunoscută pentru jambonul şi produsele sale din carne sărată excepţionale. Poziţia sa geografică în bazinul Adour este favorabilă maturării produselor.

Aici producem Jambonul de Bayonne care beneficiază de IGP (Indicaţie geografică protejată) şi garantează consumatorilor autenticitatea şi calitatea sa.

Sediul social al societăţii Salaisons Pyrénéennes este la Ibos unde se află o unitate de prelucrare a șuncii uscate. Activitatea de la Bordères sur l’Echez este concentrată pe produse din carne maturată (cârnaţi, cârnaţi chorizo, coppa, fileuri, pancetta). Anual, sunt prelucrate 800 tone de produse.

Produsele beneficiază de certificarea Etichetei roşii şi sunt comercializate prin intermediul a trei reţele de distribuţie: hipermarketuri / supermarketuri, restaurante / catering și prin intermediul companiilor care cumpără aceste produse pentru feliere şi revânzare sub propria marcă şi pentru export.

 

 

SARRAT pe scurt:

Data înfiinţării: 1970

Număr salariaţi: 48

Cifra de afaceri: 12 milioane euro în 2018

Locaţie: Sauveterre de Béarn Sud-Vesul Franţei.

Domeniu de activitate: Refrigerare industrială şi aer condiţionat