Mediul în centrul preocupărilor hipermarketului Carrefour la Givors


 

 

Pentru a anticipa efectele F-Gas și a reduce amprenta de carbon, hipermarketul a instalat un detector de scurgeri prin metoda măsurărilor indirecte cu DNI (detector inteligent de nivel) și și-a modernizat producția de refrigerare înlocuind R-404A cu R-448A.

 

Inaugurat cu 40 de ani în urmă, Carrefour 2 Vallées din Givors este unul dintre cele mai 3 mari magazine ale mărcii în regiunea Lyon. Hipermarketul, cu un design refăcut în 2011 conform abordării „Planet” pentru a satisface mai bine așteptările clienților, are peste 400 de angajați și ocupă o suprafață de 12.000 m2. Ansamblurile liniare și mobilierul frigorific sunt alimentate de 3 sisteme proiectate pentru a funcționa cu R-404A.

 

 

Un sistem de detecție inovator pentru a controla scurgerile

 

Reducerea cotelor impuse de F-Gas II urmărește reducerea utilizării de refrigeranți cu GWP ridicat și afectează semnificativ disponibilitatea refrierantului R-404A. Acesta este contextul în care compania Carrefour, foarte implicată în reducerea impactului activităților sale asupra mediului, a lansat o campanie de dotare a instalațiilor sale cu detectoare de nivel inteligente (DNI), care fac posibilă supravegherea în timp real a instalațiilor. DNI este un aparat de detecție prin metoda măsurătorilor indirecte, cu care se pot identifica scurgerile, inclusiv cele slabe. Mai mult, acesta oferă supravegherea performanțelor energetice ale instalației și permite reducerea consumului datorită modulelor cu energie și înaltă presiune flotantă.

 

De îndată ce scurgerea este detectată de DNI, aceasta este semnalată prin interfața de gestionare online numită Sentinelle.
Cyril Coulange, șeful magazinului, precum și departamentul tehnic al Carrefour primesc o alertă care indică sistemul în cauză, o estimare a ratei de scurgere, valoarea acesteia în tone echivalent CO2, precum și termenul reglementar de respectat pentru a interveni. Fiecare dintre cele 3 sisteme ale hipermarketului Givors este dotată cu așa-zise alarme „statistice” care se declanșează în caz de variație anormală a nivelului în raport cu funcționarea obișnuită a instalației. De asemenea, sunt configurate alarme de nivel scăzut, în funcție de încărcătura de refrigerant. În caz de scurgeri, societatea însărcinată cu întreținerea este contactată imediat pentru a interveni în cel mai scurt timp. IFC, Groupe Mondial Frigo efectuează un control săptămânal al detectoarelor DNI instalate la Givors.

 

O modernizare pentru asigurarea longevității instalației

În paralel cu echipamentul de detectare a scurgerilor, DNI, Carrefour a hotărât să modernizeze centralele de la Givors care funcționau cu R-404A (GWP = 3922), înlocuindu-l cu R-448A (GWP = 1387). Sistemul pentru refrigerare pozitivă, compusă din 6 compresoare semi-ermetice Bitzer 6F-40, era încărcată cu 1.300 kg de refrigerant R-404A. În ceea ce privește producția de refrigerare negativă, aceasta este asigurată de un sistem cu 4 compresoare (350 kg de R-404A), identice cu cele ale sistemului de refrigerare pozitivă.
Instalația este completată de 3 compresoare scroll Copeland ZP30, care funcționau inițial cu R-404A, care alimentează camera de purjare. De mai mulți ani, întreținerea acestei instalații este încredințată de către Cyril Coulange, lui Nicolas Charnay, responsabil de lucrări de agenție, la IFC.

 

Conversia acestei instalații a fost realizată în februarie 2018. Întrucât modernizarea necesită oprirea producției de frig, aceasta a fost realizată noaptea, pentru a nu afecta activitatea magazinului.
O astfel de intervenție necesită o planificare detaliată a șantierului, incluzând timpii necesari pentru a goli ansamblurile liniare și oprirea livrărilor de produse refrigerate și congelate, deoarece este nevoie de camerele frigorifice pentru a depozita conținutul ansamblurilor liniare și al vitrinelor. Pentru a optimiza la maximum timpul de pregătire, ansamblurile liniare nu sunt umplute la maximum. Sunt păstrate numai produsele în prim-plan. În corpurile de mobilier sunt introduse blocuri de gheață carbonică, pentru a menține temperatura în deplină siguranță. Pentru a finaliza modernizarea, Nicolas Charnay se ocupă de reglarea DNI, fiind necesare câteva ajustări pentru a lua în calcul alunecarea de temperatură a refrigerantului R-448A pe sistemul de reglare Danfoss, reglat anterior pentru R-404A.

 

Pentru a merge mai departe în demersul ecologic și a reduce și mai mult consumul de energie, Cyril Coulange ne explică faptul că toate sistemele de iluminat ale magazinului au fost înlocuite cu LED-uri cu intensitate reglabilă. Astfel, înainte de deschidere, sunt reglate la 40%, personalul având astfel posibilitatea de a lucra confortabil și fără supraconsum de electricitate. Această inovație se dovedește pertinentă, din moment ce dl. Coulange estimează că se va reduce consumul de electricitate cu 15%.
Dl. Charnay și dl. Coulange lucrează în strânsă colaborare de mai mulți ani și sunt mulțumiți de funcționarea datorită căreia pot să reducă pierderile de refrigeranți și deci să securizeze producția frigorifică prin parteneriatul cu Climalife.


Regenerarea

Regenerarea unui refrigerant este un procedeu prin care se pot da unui refrigerant recuperat proprietăți și o calitate similare cu cele ale unui refrigerant nou. În aceasta constă diferența față de reciclare, care nu garantează performanțele și calitatea produsului reciclat.Prin regenerarea produsului recuperat, grupul Carrefour își asigură refrigerant disponibil, pentru a compensa disponibilitatea legată de cotele conform regulamentului F-Gaz.

 

Modernizarea

 

Intervenția este planificată în 3 faze, fiecare corespunzătoare unui sistem. Primul care va fi modernizat va fi sistemul de refrigerare pozitivă, din care vor fi recuperate 1.306 kg de R-404A și transferate în recipiente speciale de 930L. Operațiunea începe către ora 15.00 și necesită 3 tehnicieni. Instalația este apoi încărcată cu R-448A, IFC adaugă o greutate de 7% comparativ cu încărcătura inițială de R-404A. Instalația de refrigerare negativă va fi apoi convertită pentru a se termina cu camera de purjare. După emiterea documentului FI BSD, cantitatea recuperată este trimisă la regenerare, pentru a asigura întreținerea altor magazine care funcționează încă cu R-404A. Operațiunea completă va dura 1 săptămână.