Măsuri de siguranță atunci când utilizați un lichid de transfer termic în industria alimentară


 

Interviu  cu Emma Bardolph, managerul de marketing și dezvoltare comercială Climalife pentru lichide de transfer termic (HTF).

 

Ne puteți spune câteva informații despre rolul pe care lichidele de transfer termic îl au în sectorul procesării și depozitării alimentelor și băuturilor?

 

 

Frozen raspberriesEB: Fie că încălziți sau răciți  un produs, asigurându-i depozitarea la rece sau congelarea, fiecare proces are propriile cerințe specifice. Spațiile de depozitare a alimentelor și a băuturilor trebuie să își optimizeze instalaţia termică, pentru a prelungi durata de viață a echipamentelor de producție și pentru a minimiza amprenta de carbon.

 

Lichidele de transfer termic au fost folosite de mult în sectorul alimentar și al băuturilor pentru a asigura răcirea secundară, cel mai frecvent folosind amoniacul ca agent refrigerant primar. Când HCFC R-22 a fost interzis, multe dintre sistemele mai mari au fost înlocuite cu un sistem Amoniac / Glicol, cu amoniacul răcind glicolul în sistemul secundar.

 

 

Ne puteţi spune caracteristicile adecvate pentru lichidele de transfer termic atunci când sunt utilizate în procesarea și depozitarea alimentelor?

 

 

EB: Faptul că trebuie să alegeţi un lichid de transfer termic pentru utilizarea în zonele de procesare și depozitare a alimentelor / băuturilor înseamnă, din start, că nu puteți utiliza produse clasificate ca fiind toxice. De exemplu, nu puteți utiliza Mono Etilen Glicol (MEG), deși are un cost redus și prezintă proprietăți excelente de transfer de căldură. Lichidele de transfer termic nu sunt aditivi alimentari și nici nu trebuie să fie, dar totuși e necesar ca acestea să fie adecvate pentru utilizarea în fabricile alimentare.

 

Diverse țări pot avea cerințe de aprobare diferite. Vă sugerăm ca lichidul de transfer termic utilizat să aibă aprobarea unei țări europene recunoscute.

 

 

Climalife oferă lichide de transfer termic adecvate sectorului alimentar și al băuturilor?

 

 Greenway Friogel

 
 

EB: Da. Lichidele de transfer termic Greenway® Neo sunt obținute din 1,3 propanediol din sursă naturală, precum oferim și lichidul pe bază de MPG, cum ar fi Friogel® Neo, care este autorizat pentru utilizarea în acest sector de către Direcția de Sănătate Publică din Franța, în conformitate cu ANSES (ex. AFSSA). Aceste lichide de transfer termic transportă energie la temperaturi atât sub punctul de îngheț al apei, cât și mai sus, protejând împotriva înghețului și coroziunii.

 

Fiecare lichid de transfer termic are în componența sa inhibitori de coroziune pentru a proteja sistemul și poate fi diluat în funcție de nivelul dorit de protecție. Intervalul de la -15 ° C până la -25 ° C este cel mai des întâlnit în piață, deși Greenway® Neo are capacitatea de a funcționa chiar și la -55 ° C, în special pentru utilizarea în industria alimentară și a băuturilor.

 

 

Ce măsuri de siguranță trebuie luate atunci când se utilizează lichide de transfer termic în industria alimentară?

 

 

EB: Pentru zonele de producție și depozitare a alimentelor / băuturilor, Climalife recomandă o instalație concepută pentru a evita și a preveni orice contact al lichidului de transfer termic cu produsele alimentare sau cu băuturile. De asemenea, trebuie avută în vedere o întreținere bună și testarea anuală a lichidului de transfer termic.

 

Cu toate acestea, contaminarea sau contactul unui lichid de transfer termic cu un produs alimentar sau băutură, chiar dacă lichidul nu este clasificat ca fiind dăunător conform reglementărilor, face produsul să devină impropriu consumului și să trebuiască înlăturat corespunzător. E necesar ca produsul contaminat să fie retras de pe piață - deoarece lichidul de transfer termic nu este listat ca ingredient al produsului - și distrus indiferent de clasificarea lichidului.

 

 

În calitate de producător de lichide de transfer termice, Climalife are specialiști ce deţin cunoștințe și abilități pentru a satisface nevoile pieței.

 

 

În Europa, Climalife oferă asistenţă către multe companii industriale, instalatori și profesioniști în aplicații termice în ceea ce priveşte proiectarea, implementarea și gestionarea echipamentelor și instalațiilor acestora, oferind soluții specifice în care lichidul de transfer termic poate servi procesul de producție sau conservare a produselor alimentare.

 

 

Vizitați gama noastră de lichide de transfer termic!