Maison Pécou investește într-un nou sistem de răcire cu impact redus asupra mediului înconjurător


La sfatul Delzescaux, producătorul de dulciuri a instalat un sistem de refrigerare centralizat cu încărcătură de Solstice® ze și cu o buclă folosind Greenway® Neo N 

 

 

pecou

  

Timp de 142 de ani, calitatea, creativitatea și utilizarea exclusivă a unor materii prime excepționale au garantat reputația de excelență a Maison Pécou în ceea ce privește fabricarea de dragées (bomboane acoperite cu zahăr), respectând cu meticulozitate condițiile ideale de fabricare, precum și timpii de uscare în spații dedicate, la temperaturi și umiditate controlate. La sfârșitul secolului al XX-lea, a fost creată rețeta de dragée de ciocolată cu 70% cacao, care a avut un succes uriaș în rândul consumatorilor.

  

Recent, noi specialități de ciocolată au fost adăugate la gamă, iar vânzarea de coșuri de cadouri gourmet este în creștere puternică. Produsele sunt distribuite în principal către angrosiști, magazine de petreceri, magazine de delicatese și comercianți cu amănuntul la nivel național. Situată în Montauban (Franța), întreprinderea de familie a realizat o cifră de afaceri de 6 milioane EUR în 2022 și are 60 de angajați.

  

 

Adaptarea proceselor de răcire/încălzire

 

chaudrons pecouDe la deschiderea unui nou loc de producție în 1972, atelierul de producție a continuat să evolueze. Au fost create sau reproiectate noi spații pentru a trece de la cald la rece. "În mod tradițional, dragée era afacerea noastră. Pentru a face acest produs dulce, trebuia să producem în principal produse calde. Pe parcurusul timpului, produsele pe bază de ciocolată s-au dezvoltat, iar nevoile noastre de răcire au devenit din ce în ce mai importante", explică Bernard Pécou, CEO.

  

Compania Pécou și-a adaptat nevoile de refrigerare, an de an, prin adăugarea de sisteme de refrigerare independente cu expansiune directă, cu rezistențe electrice suplimentare pentru alimentarea cu căldură, necesare pentru reglarea umidității. Această soluție nu era însă ideală din punct de vedere ecologic, din cauza disparității și caracteristicilor agenților frigorifici utilizați, și nu mai era suficientă pentru a răspunde nevoilor lor. A fost necesară o reproiectare completă a amplasamentului prin renovarea încăperilor existente, prin creșterea capacității de stocare a acestora și prin îmbunătățirea condițiilor de lucru ale personalului, fără a uita de situația gazelor cu efect de seră. În 2019, compania a consultat diverși furnizori pentru a discuta proiectul și, în același timp, a analizat finanțarea acestuia. Nu era fezabil pentru un IMM de această mărime să investească fără sprijin financiar.

  

 

Investiții într-un sistem indirect durabil și optimizat

  

Delzescaux, o companie specializată în refrigerare industrială și comercială, a decis să participe la acest proiect cu o soluție tehnică adaptată la procesul lor industrial, finanțată parțial prin subvenții de economisire a energiei de la EDF (furnizorul francez de electricitate) pentru recuperarea căldurii. Sprijinul oferit de Xavier Delzescaux, directorul societății, și de colegul său Pierre Delpech, șeful biroului de proiectare, a fost foarte apreciat de Maison Pécou, care le-a încredințat proiectul. "Pentru noi era esențial să oferim un sistem de refrigerare centralizat simplu, care să poată fi adaptat pentru anii următori, să utilizeze agenți frigorifici cu un impact foarte redus asupra mediului și să recupereze toată căldura pentru a optimiza consumul de energie și a o utiliza în procesul lor", a explicat Xavier Delzescaux. Estimat la 1 milion de euro, proiectul a fost finanțat în proporție de 40% prin certificate de economie de energie și alte subvenții regionale pentru a sprijini dezvoltarea economică a sectorului producției alimentare și ca parte a unui program de responsabilitate socială corporativă.

   

Un proiect perturbat de Covid

  

Cerințele au fost clar definite. Pierre Delpech explică: "În cadrul noilor extinderi de pe amplasamentul de 5 500 m², 1 760 m² trebuiau să fie echipați pentru răcire, încălzire și controlul umidității, partea de încălzire reprezentând 650 m², iar cea de umiditate relativă 175 m²". Construcția a început în iulie 2020, desfășurându-se în paralel cu instalațiile existente, pentru a nu întrerupe producția.  A durat aproape doi ani din cauza problemelor de aprovizionare legate de criza din domeniul sănătății.

  

compresseurs

Un sistem de refrigerare Pecomark, format din 5 compresoare Bitzer 6FE-44Y, dintre care primul avea o viteză variabilă, a fost încărcat cu 260 de kilograme de R-1234ze. Căldura recuperată din sistemul de răcire a acoperit toate nevoile de apă caldă ale procesului. Rețeaua secundară a fost încărcată cu 11 m3 de Greenway® Neo N -18°C. Întregul sistem alimentează 20 de spații de lucru independente, cu o gestionare strictă a temperaturii și/sau a umidității. De asemenea, pompele hidraulice au fost echipate cu un sistem de control al vitezei variabile pentru a optimiza funcționarea sistemului și a reduce consumul de energie asociat cu două rezervoare tampon. Au fost instalate noi evaporatoare GUNTER cubice, cu debit dublu și cu serpentină dublă (cu serpentină de apă caldă pentru gestionarea umidității). Au fost instalate 1 130 m de conducte pentru răcire și 960 m pentru încălzire.

  

Solstice® ze cu un GWP foarte scăzut, are avantajul de a avea un coeficient de performanță foarte bun. În combinație cu Greenway® Neo N, un lichid de transfer termic din surse vegetale înregistrat NSF HT1, este o combinație câștigătoare în ceea ce privește sustenabilitatea.

  

Instalația este în funcțiune din septembrie anul trecut și toți cei implicați sunt pe deplin mulțumiți.

  

 

Instalarea unui sistem indirect cu o producție de răcire de 340 kW

  

 

acteurs cas etude pecou

De la stânga la dreapta: Pierre Delpech, șeful biroului de proiectare, Xavier Delzescaux, directorul companiei, Sarah Zioini, Climalife Key Account Manager.