Longevitatea și durabilitatea Friogel® Neo au determinat ca acest produs sa fie câștigător în utilizare pentru chillerele de amoniac în producția de alimente


Un studiu recent realizat de Greencold Ltd și Climalife în Marea Britanie, arată că lichidul de transfer termic Friogel® Neo, furnizat de Climalife nu s-a deteriorat în cei opt ani în care a fost utilizat în sistemul de la Rea Valley Foods.

 

Istoric

Rea Valley Foods are sediul în Shropshire din 1925 și este specializată în producția de carne gătită pentru a fi furnizată marilor comercianți din Marea Britanie prin delicatesă și preambalaj.
 
Rea Valley Foods a lucrat cu Greencold Ltd, specializat în instalații de refrigerare și climatizare, din Midlands. Greencold este o companie care supraveghează proiectarea, instalarea și întreținerea sistemelor de refrigerare comerciale și industriale, iar activitatea lor principală se află în sectorul producției de produse alimentare.
Chiller Mayekawa pe bază de amoniac
 
Sistemul de răcire de la Rea Valley Foods

 


Chillers, pumps and tank

Sistemul de răcire de la Rea Valley Foods este un chiller cu răcire pe aer, cu încărcătură redusă de amoniac și cu glicol, produs de Mayekawa (Mycom) la baza lor europeană din Belgia. Pentru instalațiile de răcire mari, unde temperaturile de funcționare din întreaga clădire sunt similare, Greencold preferă să instaleze sistemele secundare de răcire pe bază de glicol, cu încărcătură redusă de agent refrigerant primar cum este amoniacul.
 
 
Principalele avantaje sunt riscul relativ scăzut pentru ocupanții din fabrică a unei scurgeri de amoniac, ușurința de a adăuga răcire suplimentară în sistem (aparate suplimentare în camere noi) și presiunea scăzută a părții glicolului, care reduce la minimum riscul de scurgeri și complexitatea scăzută a sistemului în general facilitează întreținerea.
Chiller, pompe şi rezervor

 


SISTEMUL
Tipul chiller-ului: Chiller cu răcire pe aer, cu încărcătură redusă de amoniac și cu glicol
Producătorul chiller-ului: Mayekawa (Mycom)
Capacitatea totală de răcire               210 kW
Temperatura de intrare a glicolului -8oC
Temperatura de ieşire a glicolului  -12oC
Refrigerant R717 (120kg încărcătură)
Compresor 8 cilindri reciprocali cu control de viteză prin invertor
Condensator Răcit cu aer - ventilatoare cu control de viteză prin invertor
Evaporator Înveliș și tub inundat cu supape de expansiune Danfoss ICAD
PHE Garnituri Alfa Laval cu plăci din titan
Procedură parte caldă 25% NaCl -4oC la intrare în instalaţie -8oC la ieşire din instalaţie
Pompe circuit glicol Grundfos
Pompe circuit salin PCM
Rezervoare sodiu glicol sodiu Oţel inoxidabil T304 5mm grosime 7200mm L x 1500mm W
 
Lichidul de transfer termic

Friogel neo

Greencold a instalat 6.000 de litri de lichid de transfer termic Friogel® Neo furnizat de Climalife în iunie 2011 pentru un sistem cu soluțiile saline, care răcește prin imersare produsele alimentare în rezervoare.  Friogel® Neo este un monopropilenglicol (MPG) cu inhibitori de coroziune organici, special formulați de Climalife pentru o protecție de lungă durată și utilizați în mod obișnuit în fabricile de producție a alimentelor din toată Europa.
 
Atunci când alege un lichid de transfer termic, Simon Andrew de la Greencold afirmă că societatea caută “o evidență dovedită a fiabilității, a costurilor și a disponibilității” și apreciază “cunoștințele și experiența largă” ale Climalife, care le-a consolidat “colaborarea de lungă durată”.

 

În colaborare cu Climalife, de la prima instalare, Greencold Ltd a efectuat o prelevare și analiză periodică a lichidului din sistemul de la Rea Valley Foods. A făcut acest lucru pentru a se asigura că nu se poate produce nici o contaminare sau deteriorare de vreun fel și că acesta continuă să servească scopului propus ca lichid de transfer termic.

 

Simon Andrew, Directorul de la Greencold ne spune că “Glicolul a fost fără probleme de la prima încărcare inițială, acum opt ani. Avem mostre verificate în mod regulat de Climalife ca parte a vizitelor noastre pentru mentenanță la uzină și rezultatele au revenit întotdeauna arătând instalația sănătoasă.” 

 

FRIOGEL® NEO - LA O PRIMĂ PRIVIRE:

   • Monopropilenglicol

   • A se dilua şi gata de utilizare

   • Inhibitori organici de lungă durată

   • Protecţie împotriva coroziunii metalice

   • Stabilitate excelentă în apă dură

   • Interval de temperatură de lucru de la -28°C pătâ la +150°C

   • Punct de îngheţ  -32°C

   • Pentru instalații frigorifice cu temperatură joasă și intalaţii agroalimentare
 
Analiză

 

Acum, la opt ani de la sa prima instalare, un eșantion de monopropilenglicol Friogel® Neo din sistem, a fost trimis la departamentul de servicii tehnice al Climalife din Marea Britanie pentru analize. Rezultatele au fost foarte pozitive, iar glicolul părea să fie, prin comparație, identic cu un nou eșantion de Friogel® Neo, arătând longevitatea excelentă a produsului.

 


 Friogel old v new comparison


 


 

Eșantion A (de produs nou al Climalife)

 

Eșantion B (eşantion de la Rea Valley Foods după opt ani de utilizare în instalaţie)

 


 


REZULTATUL ANALIZEI DE GLICOL
Client GREENCOLD LTD
Locaţia instalaţiei REA Valley Foods
Identificarea instalaţiei Chiller pe amoniac
Produs Monopropilenglicol
Aspect Roşu clar
Claritate Foarte bună, fără paticule                        

Protecţia nivelului de ingheţ ºC

(Nivelul de protecție prevăzut între paranteze, dacă este cunoscut)

      

-19ºC (-19ºC )

Densitate specifică  @20ºC

1,034

Concentraţia glicolului %

(Nivelul de concentraţie prevăzut între paranteze, dacă este cunoscut )

40% (40%)
pH 8,0

 


Peter Dinnage Technical Director Climalife UK

Peter Dinnage, Director Tehnic la Climalife, a afirmat că “Pe baza eșantionului furnizat, produsul pare a fi în stare bună și nu arată nicio modificare față de eșantioanele anterioare din 2017 sau 2018. Acesta va oferi protecție la îngheț la -19 ° C, care este în concordanță cu o diluție de 40% monopropilenglicol.”
 
Lichidele de transfer termic de înaltă calitate ale Climalife sunt o soluție de refrigerare rentabilă, deoarece prin utilizarea acestora o cantitate mai mică de refrigerant este necesară, și transferul de o cantitate mare de căldură în afara aplicației fiind foarte eficient. 

 

Când i-au fost arătate rezultatele comparaţiei de glicol, Simon Andrew a spus că “eșantioanele arată întotdeauna extraordinar de bine! Fără contaminare vizibilă sau diluare. Suntem foarte mulțumiți de rezultate. Am avut mare grijă în momentul instalării pentru a ne asigura că sistemul este curat, astfel am putut a conferi longevitate instalaţiei.”

 

Analiza calității lichidelor de transfer termic, care sunt într-un sistem de o perioadă îndelungată de timp, este foarte recomandată pentru a menține performanța optimă și este un serviciu pe care Climalife l-a furnizat de mai bine de 20 de ani și este utilizat de către contractanți pentru a verifica eficiența și longevitatea produselor din sistemele lor.

 

DESPRE
Rea Valley Foods
Anul înfiinţării:  1925
Domeniul de activitate: producţia de carne gătită pentru furnizarea către marii comercianţi din Marea Britanie prin delicatese si preambalare.
Locaţie: Shropshire, Marea Britanie

 

Greencold Limited
Anul înfiinţării: 2005 with over 100 years combined experience in the refrigeration industry.
Domeniul de activitate: Specialişti în design-ul, instalarea şi mentenanţa instalaţiilor de refrigerare şi climatizare comercială şi industrială cu costuri reduse pe durata cliclului de viaţă pentru a diminua impactul asupra mediului înconjurător.
Locaţie: Kettering, Northants, Marea Britanie