Lichidul de transfer termic Greenway® Neo economiseşte energie: demonstraţie!


 

 

production chain gaspachoRCI realizează economii imediate şi spectaculoase pentru Comerándalus (ArteOliva) datorită căldurii specifice ridicate a lichidului de transfer termic Climalife.

 

Acum cinci ani, Manuel Conde deschidea divizia Refrigerare Industrială a RCIndustrial (RCI), o societate spaniolă de proiectare, pentru a răspunde nevoilor clienţilor săi în acest domeniu.

 
RCI reproiectase deja instalaţiile Comerándalus, pentru a permite echipelor sale să obţină performanţe optime în ceea ce priveşte gătitul, ambalarea şi depozitarea la rece a sosurilor şi supelor tradiţionale spaniole, cum ar fi gazpacho, salmorejo, aioli sau tumaca sau a produselor realizate la cerere, exportate în 82 ţări.
 
O provocare: temperaturi noi pentru o producţie nouă
 
A apărut o nouă provocare: prepararea, pentru marca Bio ArteOliva, a unui gazpacho organic nepasteurizat, ambalat şi refrigerat pentru o perioadă de conservare limitată. Monopropilen-glicolul din instalaţie nu a putut să scadă temperatura supei de la 55 °C la 5 °C. Se obţinea mereu peste 15 °C, astfel încât gazpacho trebuia să treacă de mai multe ori prin circuitul de răcire.
 
Lichidul de transfer termic rămânea prea fierbinte şi schimbul de căldură nu a răcit produsul suficient pentru a ne permite să-l ambalăm” precizează Manuel Conde. Antonio Muñoz, director de producţie la Comerándalus (Arte-Oliva), adaugă: „Zilele erau tot mai lungi şi pierdeam o mulţime de ore de lucru”.
 
Prin urmare, Manuel Conde a conceput şi a fabricat, special pentru ArteOliva, un nou rezervor, de patru ori mai mare decât cel precedent. Acest rezervor este echipat cu un sistem ingenios de gestionare a circulaţiilor, „care ridică apa glicolată caldă şi coboară apa glicolată rece, prin intermediul unui sistem de supape. Am obţinut un echilibru între sistem şi nevoile de producţie, dar nu am putut forţa deoarece agregatul de răcire, un Keyter WT 3485 R compact cu un condensator cu aer de 300 kW net, s-ar fi oprit”.
 
 Greenway® Neo, un lichid excepţional

Atunci Climalife a propus  Greenway® Neo, adaptat nevoilor proiectului RCI: „În timp ce urma să folosim tradiţionalul monopropilenglicol (MPG) derivat din petrol, agentul comercial de la Climalife, responsabil pentru zona sudică a Spaniei şi Portugaliei, José Manuel Arcos mi-a vorbit despre Greenway® Neo. Mi-a prezentat caracteristicile tehnice şi mi-am dat seama că Climalife oferă un lichid de transfer termic excepţional” explică instalatorul. RCIndustrial şi Comerándalus au umplut noul rezervor cu Greenway® Neo, încrezători că nu trebuie să întrerupă producţia altor sosuri şi că se pot baza pe un mic rezervor suplimentar de 5.000 litri de MPG.

Totul a fost gata în mai puţin de trei zile. Manuel Conde explică: „În prima zi, am turnat 8.000 litri de Greenway® Neo diluat la 35 %, în rezervorul de 20.000 litri şi l-am răcit la -9 °C”.
 
Test reuşit, cu menţiune

 

„A doua zi, am făcut un test extrem: am ridicat temperatura apei la 98 °C (în loc de gazpacho la 55 °C) şi am observat că Greenway® Neo a revenit la 10 °C, mai rece decât precedentul lichid de transfer termic pe bază de MPG din circuit”.

 

gaspacho brikA treia zi, Comerándalus a început producţia noului
gazpacho organic nepasteurizat. Datorită conductivităţii termice a Greenway® Neo, s-a trecut de la 55°C la 5 °C, în doar 10 minute. Directorul de refrigerare
al RCIndustrial şi managementul Comerándalus califică rezultatul drept „spectaculos”.
„A trebuit să reglăm chiar şi temperatura de ieşire a lichidului de transfer termic, deoarece blocul nu se închidea, aşa că gazpacho era rece în timpul umplerii. În plus, răcitorul de lichid funcţionează acum la mai puţin de jumătate din capacitatea sa”, încheie Manuel Conde.
  
Economii la toate nivelurile
 
Acest lichid de transfer termic permite conomii cuantificabile la factura de energie, precum şi la timpul de lucru al echipelor  Comerándalus, deoarece producţia frigorifică este mai rapidă.
 
La acest aspect trebuie adăugată coerenţa dintre principiile Greenway® Neo şi angajamentele etice şi ecologice pe care şi le impun ArteOliva şi RCIndustrial prin oferta lor profesională. Greenway® Neo nu este un derivat al petrolului ca şi glicolii tradiţionali, este de origine vegetală, iar tehnologia anticoroziune utilizată în formula sa nu conţine elemente toxice. Este, de asemenea, bacteriostatic şi pentru un respect mai mare faţă de mediu, biodegradabil în mai puţin de o lună.
 
De atunci, întreaga gamă de sosuri şi supe Comerándalus este produsă folosind Greenway® Neo. Manuel Conde concluzionează: 
„Rezultatul a depăşit aşteptările noastre şi pe cele ale  producţiei. Caracteristicile Greenway® Neo sunt reale: este mult mai bun decât orice alt glicol, pe care l-am observat. Actualmente este, fără îndoială, cel mai bun lichid de transfer termic de pe piaţă”.
 
Mărturii
 
Manuel Conde, Directorul Diviziei Refrigerare de la RCIndustrial şi Antonio Muñoz, Director de producţie la
Comerándalus ArteOliva. „Lichidul de transfer termic Greenway a depăşit toate aşteptările noastre”, spun la unison compania de proiectare şi fabrica de sosuri spaniole. 
 
Soluţia
 
RCIndustrial alege Greenway® Neo diluat la 35 %. Gama de lichide de transfer termic Climalife include şi produse dedicate aplicaţiilor solare şi pompelor de căldură.