KUTHE a ales Solstice® N15 pentru aplicațiile sale la temperaturi ambiante extreme.


„Răcire și încălzire la cel mai înalt nivel, de peste 50 de ani ”

 

 

Protagonist în industria siderurgică, fabricantul de sisteme de climatizare industriale a trebuit să găsească o alternativă la R-227ea pentru a răspunde solicitării clienților săi.

 

Acest specialist în climatizare industrială a fost înfinţat în 1963. KUTHE, o societate cu sediul în Metz, filială a grupului familial și independent EIMI, concepe și instalează sisteme de climatizare specifice în industrii cu medii deosebit de dificile, precum siderurgia, petrochimia, industria nucleară sau zonele cu atmosfere explozive.

 

 

Cu o cifră medie de afaceri de 12 milioane de euro, fabricantul dispune de două roluri: fabricant adaptat cerințelor și instalator, care își merită reputația pe piața europeană și mondială. Acest IMM cu 65 de salariați are o echipă de ingineri și tehnicieni specializați în refrigerare, apreciați pentru expertiza și know-how-ul lor.

 

În industria siderurgică, KUTHE intervine în principal asupra climatizării în cabinele operatorilor de punți care pot fi expuse la temperaturi ambiante de până la 80 de grade, precum și asupra răcirii compartimentelor electrice care se găsesc în interiorul podurilor rulante.

 

Pe lângă aplicațiile în ambianțele extreme în care își desfășoară activitatea KUTHE, evoluția reglementărilor de mediu este o provocare suplimentară pentru fabricant, care trebuie să poată oferi noi soluții clienților săi.

 

 

R-227ea în vizorul F-Gaz

 

 

Ca urmare a interzicerii anumitor gaze fluorurate cu GWP ridicat, compania s-a văzut constrânsă să oprească utilizarea refrigerantului R-227ea cu GWP de 3220, deși acest refrigerant era exploatat din 2007 într-un parc de circa 150 până la 200 de echipamente în Franța și în Europa.


Pentru a se conforma datei-limită de 1 ianuarie 2020, începând de la care agenții frigorifici cu un GWP mai mare de 2500 sunt interziși în instalațiile noi, fabricantul trebuia să găsească o alternativă pentru clienții săi. „Nu mai puteam interveni pentru întreținerea sau repararea echipamentelor care conțineau mai mult de 11,4 kilograme de R-227ea”, explică Matthieu Bourguignon, director al Diviziei Fabricație de la KUTHE.

 

În industria siderurgică, inflamabilitatea este un criteriu esențial. Temperaturile foarte ridicate și prezența flăcărilor restrâng alegerea refrigeranților care pot fi folosiți pentru acest tip de aplicație. Refrigeranții A2L, apreciați pentru GWP/inflamabilitatea scăzută, nu pot fi utilizați de fabricant în aplicații la temperaturi ambiante de peste 60 de grade.

 

 

R-515B: soluția ideală

 

La sfârșitul anului 2019, Climalife a știut să abordeze proactiv problematica societății comerciale KUTHE, oferind refrigerantul R-515B. Proprietățile termodinamice ale Solstice® N15 l-au cucerit foarte rapid pe fabricant.

 

Produs de Honeywell, noul refrigerant A1 a fost furnizat sub formă de mostre, oferind companiei posibilitatea de a realiza o primă fază de teste. Începând din 2020, KUTHE realizează o campanie de măsurători în cadrul încăperii de climatizare, care le confirmă rapid speranțele.

 

După un studiu teoretic adecvat, pentru a calcula volumele prelucrate, puterile de evaporare și condensare, subrăcirile etc., testele și măsurătorile arată că R-515B funcționează mai bine la presiune joasă.

 

În aceleași condiții de temperatură ca și R-227ea, evită problemele de presiune prea joasă cu care se confrunta în perioadele reci cu R-227ea, care lucra în vid. Cu R-515B, se lucrează la o presiune mai ridicată, iar refrigerantul este eficient și la o temperatură ambiantă ridicată, și la o temperatură mai scăzută.

 

După analiza comportamentului R-515B pe sistemele de climatizare standard care funcționau anterior cu R-227ea, se impune alegerea unui nou compresor,  ținând seama de volumul prelucrat necesar mai scăzut cu 30%.

 

În schimb, expandorul, schimbătoarele și alte componente sunt păstrate.

 

Încărcătura de agent frigorific este puţin mai mică, cu aproximativ 5%. În sistemele de climatizare echipate cu expansiune electronică, integrarea coeficienților din ecuația lui Antoine este necesară.

 

Expandoarele termostatice cu R-227ea pot fi păstrate prin simpla reglare a supraîncălzirii.

 

„Am avut rezultate foarte bune, care ne-au permis să păstrăm puterile frigorifice cu puține modificări ale instalațiilor. În prezent am putut reduce dimensiunea compresoarelor și obține un câștig de consum energetic de circa 30% până la 40% pentru aceleași funcționalități ca R-227ea” potrivit d-lui Bourguignon.

 

 

 

 

Un feedback mai mult decât pozitiv

 

Din martie 2020, societatea comercială KUTHE oferă așadar tuturor clienților săi acest nou refrigerant Solstice® N15 ca soluție de înlocuire pentru R-227ea, în special în cadrul gamei EUROECO 6VA. R-515B este utilizat acum în proporție de 50%, fiind preferat pentru temperaturile ambiante de peste +60°C. Șase echipamente învechite care funcționau cu R-227ea au fost deja înlocuite cu noi instalații cu R-515B, în timp ce cincisprezece, mai recente, au fost pur și simplu retrofitate.

 
R-515B, refrigerantul A1 pentru a înlocui R-227ea:

 

 Destinat chilerelor, pompelor de căldură sau climatizării în medii extreme (de ex.: siderurgie, metalurgie etc.), Solstice® N15 este un amestec azeotrop fără alunecare de temperatură, clasat drept neinflamabil (A1).

Cu un GWP de 293 potrivit IPCC4, Solstice® N15 permite oferirea unei alternative cu impactul de mediu scăzut în aplicații în care soluția pe termen lung R-1234ze nu poate fi pusă în aplicare pentru criterii de inflamabilitate.

Capacitatea frigorifică a R-515B este identică cu cea a R-1234ze și, prin urmare, mai mare cu 65% decât cea a R-227ea.

Soluția R-515B are avantajul de a putea funcționa la o temperatură ambientală ridicată, datorită unei temperaturi critice ridicate.

Producătorii vor valida ușor trecerea de la R-1234ze la R-515B, deoarece conceperea este aceeași.

 

 

„În prezent, suntem foarte mulțumiți că am găsit o soluție de înlocuire cu un GWP foarte scăzut, ceea ce permite industriilor noastre să continue să funcționeze cu un refrigerant cu un impact scăzut asupra mediului. Datorită colaborării noastre cu Climalife, am putut primi rapid mostre de agenți frigorifici. Această oportunitate ne-a permis să realizăm teste și să propunem cu promptitudine  o alternativă clienților noștri.”.

 

Pentru a concluziona: „Sistemele de climatizare instalate din luna iulie funcționează foarte bine cu R-515B. Clienții sunt foarte mulțumiți. Nu mai auzim vorbindu-se despre echipamente, fie că acestea sunt noi, fie retrofitate, iar acest lucru este o veste bună pentru noi.” Mathieu Bourguignon, director al Diviziei Fabricație de la KUTHE.

  

KUTHE

 

    • Sectoare de activitate: Fabricant și instalator de sisteme de climatizare / Bucătării profesionale
    • Amplasare: Metz, Franța
    • Anul înființării:: 1963
    • 65 salariați
    • CA 2019: 12 milioane  €