Izolația, un factor cheie pentru o mai bună eficiență energeticăși sustenabilitate


Climalife, expertul în soluții eco-eficiente pentru industrie, este un jucător internațional în formularea și furnizarea de agenți de expansiune pentru a satisface nevoile pieței de spumă poliuretanică și de polistiren.

 

 

Insulation panel

Interviu cu Fabien Marée, specialist în agenți de expansiune în cadrul departamentului Dezvoltare și aplicații / Asistență tehnică la Climalife

 

Într-un context de dezvoltare durabilă, care sunt provocările în materie de izolare?

 
F. M.: Chiar dacă standardele de eficiență energetică evoluează pentru a asigura calitatea vieții și respectul pentru mediu, o  cantitate semnificativă de energie se pierde în continuare din cauza unei izolații deficitare. Izolația conservă energia produsă de un frigider, de un sistem de aer condiționat și de multe alte aparate. Acesta limitează transferul de căldură între exterior și interior. Prin urmare, o bună izolare necesită o rezistență termică ridicată și o Lambda (conductivitate termică) cât mai mică.

 
R = Rezistența termică (capacitatea izolației termice de a rezista la frig și căldură).

 R = thermal resistance

 [ e =grosimea, λ =conductivitate termică ]

 

Pe piață sunt disponibile mai multe tipuri de materiale izolante, inclusiv materiale izolante sintetice, cum ar fi spuma de poliuretan și polistiren. Pentru o bună performanță termică, este esențial să se aleagă agenții de expansiune potriviți.

 

Puteți explica de ce?

 
F. M.: Agenții de expansiune sunt componentele esențiale în fabricarea spumelor izolante. Timp de decenii, majoritatea panourilor termoizolante au fost produse din hidrocarburi saturate, cum ar fi n-pentanul, ciclopentanul sau izopentanul, cu un lambda cuprins între 12 și 15 mW/mK și o poziționare a prețului destul de ieftină.

 
Apariția noilor molecule HFO (hidrofluoro-olefină) face posibil să se meargă mai departe și să se ofere agenți de expansiune neinflamabili cu o mai bună conductivitate termică. Aceste molecule au, de asemenea, avantajul de a avea un GWP foarte scăzut, ca și hidrocarburile.

 
HFO 1336mzz, de exemplu, are o valoare Lambda de 10,4 mW/mK la 20°C, iar cea a HCFO 1233zd este de 10,2 mW/mK la 20°C. Acesta din urmă are un avantaj real în ceea ce privește conductivitatea termică, dar nu numai. De asemenea, este compatibil cu oțelul inoxidabil, cuprul, alama, aluminiul și alte metale utilizate în mod obișnuit în echipamentele și depozitele din poliuretan.

 
În special, ar trebui să se prefere agenții de expansiune cu cel mai mic Lambda posibil pentru a asigura o mai bună eficiență energetică și a evita pierderile de căldură. Este inutil și costisitor să produci energie (caldă sau rece) fără să o poți utiliza.

 

Având în vedere criza energetică care se profilează în prezent și care va continua în anii următori, ne putem imagina că jucătorii de pe piața spumelor poliuretanice sunt interesați de aceste noi soluții HFO?

 
F. M.: După părerea mea, există două interese majore în aceste noi molecule. Prima, așa cum am menționat mai devreme, este că permite obținerea mai multor panouri termoizolante performante și a unui volum util mai mare, fie că este vorba de o cameră frigorifică sau de un frigider, dar și de izolarea clădirilor, deoarece grosimea spumei va fi redusă.

 
Al doilea interes este de a putea respecta următoarea interdicție de reglementare care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023. Într-adevăr, utilizarea gazelor fluorurate cu efect de seră, HFC, va fi interzisă în Europa în cadrul F-Gas II dacă GWP-ul lor este mai mare de 150.

 

Fabien Maree Technical Support at ClimalifePrin urmare, HFO-urile reprezintă soluții alternative pentru a înlocui HFC-urile utilizate în multe aplicații. În sectorul construcțiilor, de exemplu, HFC 365mfc / 227ea (93/7), care este unul dintre cele mai comune produse pentru spuma poliuretanică pulverizată, poate fi înlocuit cu HCFO 1233zd sau HFO 1336mzz.

 
În plus, unii producători de aparate au trecut deja la aceste noi molecule. Acesta este cazul, de exemplu, al producătorilor de frigidere care au înlocuit ciclopentanul cu molecula HCFO 1233zd datorită lambdei sale mai mici, ceea ce le permite, de asemenea, să mărească volumul util al frigiderului.

 

Izolația nu este un factor de neglijat, este necesar ca fiecare dintre noi, producător, instalator, utilizator final, să fie conștient de evoluțiile care trebuie implementate pentru a reduce amprenta de carbon și pentru a respecta mai bine planeta noastră.

 

Fabien Marée, Climalife