În inima Peninsulei Iberice, o platformă logistică oferă cea mai mare instalaţie pentru Solstice® L40X


Societatea galiciană GIPAT optează pentru 800 kg de R-455A ca soluție eficientă din punct de vedere ecologic pentru noua platformă a Grupului Olano.

 

Pe drumul care duce către noul complex logistic al Grupului Olano, un panou indică „Pinto, centrul geografic al peninsulei”. Acesta este amplasamentul strategic ales de transportator ca platformă acum ceva mai bine de 20 ani.

 

Cu o medie anuală de 3 milioane tone de produse alimentare transportate de aproape o mie de vehicule și cele 50 centre logistice deschise în Europa, Grupul Olano se poate mândri că este lider în logistica produselor proaspete: peste 350 000 tone de mărfuri sunt transportate în fiecare an doar pentru linia sa de produse marine.

 

De câțiva ani, transportatorul are în vedere o extindere a centrelor sale. În mai 2020, direcția tehnică din Franța a lansat un proiect pentru instalarea unor noi camere frigorifice și a făcut apel la GIPAT, o companie galiciană cu care a colaborat deja în trecut.

  

„Noul sediu din Madrid este centrul tuturor operațiunilor desfășurate în rețeaua Olano. Avem nevoie de o platformă nouă, mai mare, care să deservească restul de 20 operațiuni pe care le desfășurăm în peninsulă. Cu acest proiect, sperăm să obținem o creștere cu 44 tone de încărcătură suplimentară în 2021”, a declarat Jose Godino, Directorul Grupului Olano Madrid.

 

 


Un proiect de anvergură

 


Proiectul prevede o activitate de 24 ore pe zi, 365 zile pe an, cu vârfuri de productivitate zilnice, fără a mai pune la socoteală gestionarea sezoanelor de vârf.

 

Aproape o sută de camioane încarcă și descarcă zilnic mărfuri pe cele 25 rampe ale acestei platforme.

 

 Instalațiile actuale cuprind două camere frigorifice de 3 750 m3 și, respectiv, 2 000 m3, destinate depozitării și conservării produselor în timpul operațiunilor de încărcare: „Există camioane care vin și pleacă imediat, în timp ce altele pot staționa chiar și 3 ore. În acest timp, produsele alimentare trebuie să fie păstrate la temperaturi controlate pe platforma noastră”, explică Jose Godino.

 

Alejandro Arias, inginer și director al GIPAT, trebuie să propună o soluție în privința celor 4 cerințe principale ale Grupului:refrigerarea unui nou doc de marfă de peste 14 000 m3, la temperaturi cuprinse între 0 și +6°C (în plus față de cele două camere frigorifice deja existente), un cost de investiții rezonabil cu randament bun, un sistem de dezghețare cu gaz cald și utilizarea unui refrigerant cu impact redus asupra mediului.

 

Pentru a răspunde cel mai bine caietului de sarcini al clientului său, instalatorul l-a consultat pe Tomas Méndez, directorul general al producătorului de echipamente Anfrigal.

 

 

Solstice® L40X se evidențiază cu succes

 


În urma unei prezentări tehnice a refrigeranților distribuiți de Climalife, Anfrigal sugerează produsul Solstice® L40X. După ce a studiat carac-teristicile R-455A, instalatorul s-a lăsat convins din mai multe motive:

 • Înaltele sale performanțe;
• O soluție pe termen lung cu un GWP de 146;
• Impactul redus asupra mediului, care scutește de la plata impozitului spaniol (IGFEI);
• Clasificarea spațiilor și amplasamentul sistemului nu sunt supuse restricțiilor în privința încărcăturii (conform IF-04*).

 

În plus, R-455A este o alternativă la amoniac, utilizată în trecut și în alte instalații ale Olano.

 

Directorul GIPAT, specialist în amoniac, explică: „amoniacul nu este adaptat la caietul de sarcini al acestui proiect. Chiar dacă instalațiile de congelare utilizează, de regulă, NH3, performanțele R-455A sunt la fel de eficiente, dacă nu chiar superioare”..

 

Cu atât mai mult cu cât scurgerea unui gaz atât de toxic precum amoniacul pe această platformă ar putea avea consecințe dramatice.

 

Direcția tehnică a Grupului Olano a acceptat fără întârziere propunerea instalatorului: „Olano este o structură dinamică și foarte dornică să implementeze noi domenii de îmbunătățire”, a declarat entuziast responsabilul GIPAT. .

 

 

 

O implementare bine gestionată

 

 

Sistemul de refrigerare a fost implementat în doar două luni, ceea ce îl bucură pe Alejandro Arias: „Am respectat întocmai termenele de livrare. Am făcut aprovizionarea cu refrigerant și, pentru aproape toate echipamentele de la Anfrigal, instalația a fost asamblată în prealabil în Galiția, iar tubulatura la Madrid. Totul a decurs în condiții optime, fiind vorba despre un refrigerant A2L”.

 

 

Descrierea instalaţiei:

 

  • Expansiune directă / centrală cu 4 compresoare instalată pe acoperiș / 1 circuit
  • Doc pentru mărfuri de 14 100 m3 și două camere frigorifice (3 750 m3 + 2 000 m3)
  • Încărcătura de R-455A: 800 kg
  • 4 compresoare semiermetice cu piston Bitzer 6FE-44y
  • Putere frigorifică: doc 288 kW / camere frigorifice 90 kW și, respectiv, 77,80 kW
  • Temperatura de evaporare: -5°C
  • Temperatura de condensare: +30°C
  • Schimbătoare adiabatice: Evapco ATC-M278E / 11 evaporatoare în total 
  • Alte echipamente: robineţi Sporlan, regulatoare de presiune Danfoss

 

 

 
Cât despre măsurile de securitate solicitate de RSIF** pentru A2L, GIPAT, care lucrează în mod obișnuit cu amoniac, inclus în Clasa B din cauza toxicității sale și supus unor măsuri mult mai restrictive, nu a întâmpinat niciun fel de dificultate.

 

Potențialele obstacole au fost stăpânite cu brio: indiferent dacă este vorba despre aprovizionarea cu componente omologate A2L sau despre configurația computerului pentru a ține cont de alunecarea R-455A în evaporator: „dat fiind că software-ul nu a fost configurat pentru acest refrigerant, am solicitat EVAPCO să ne transmită factorii de corecție. Setările privind alunecarea sunt foarte similare cu cele pentru R-407C. În plus, noi dezvoltăm evaporatoare de contracurent și n-am avut probleme cu înghețarea”, a mai precizat inginerul.

 


„Solstice® L40X a făcut dovada unei eficacități imbatabile, având costuri reduse de instalare și întreținere. L-aș recomanda pentru sistemele cu un anumit volum, chiar și pentru congelare, fiind mai mult decât suficient. Nu toată lumea își poate permite un sistem indirect pe bază de amoniac. Cu R-455A, se deschid noi drumuri promițătoare” a concluzionat Alejandro Arias, Director GIPAT.

 

* Instrucțiuni tehnice complementare IF-04 din RSIF „Utilizarea diferiților refrigeranți”
**  Reglementări de siguranță pentru instalațiile frigorifice

 

 

 

Prezentarea detaliată a distribuitorului și producătorului ANFRIGAL

 

R-455A, noua vedetă a echipamentelor de refrigerare

 

 

Anfrigal oferă game de unități și grupuri de condensare, precum și centrale frigorifice cu compresoare ermetice sau semiermetice.

 

Componentele sunt importate, asamblate și apoi omologate la Vigo, ceea ce îi permite producătorului să își adapteze oferta în funcție de nevoile specifice ale clienților.

 

 Cu experiența sa de 30 ani în vânzarea de echipamente frigorifice, Tomas Méndez a adoptat R-455A ca refrigerant preferat pentru a-și extinde activitatea în domeniul producției de echipamente „Respectă toate reglementările în vigoare, fiind la fel de ușor de utilizat precum un refrigerant A1. O instalație cu un A2L reprezintă o economie de 60 până la 70 % în raport cu CO2.”  

R-455A constituie un avantaj pentru producător, care furnizează echipamente pentru tot mai mulți clienți ce doresc să treacă la utilizarea unor noi refrigeranți, mai durabili din punct de vedere ecologic și mai eficace din punct de vedere energetic. Anfrigal a realizat deja peste 15 instalații cu acest refrigerant: camere de congelare și depozitare, mașini pentru gheață sau chiar sisteme de refrigerare comercială destinate magazinelor de proximitate și supermarketurilor. Indiferent dacă este vorba despre temperaturi pozitive sau negative, R-455A este perfect.

 

 

 

 

„Potențialul acestui re-frigerant A2L este enorm, după cum deja se poate vedea. Cred că peste doi sau trei ani, 70 % din piața echipamentelor de refri-gerare va funcționa doar cu refrigeranți precum Solstice® L40X. Am convin-gerea că, de îndată ce vor realiza cât de fiabil este un gaz ușor inflamabil, insta-latorii îl vor adopta. Acesta nu este supus taxei spaniole (IGFEI) și este mai ușor de utilizat comparativ cu CO2.

 

 Tomas Méndez, Director General al Anfrigal

 

 

PROTAGONIȘTII PROIECTULUI OLANO

 

Grupul Olano: Servicii de transport și logistică pentru produse cu temperatură controlată.
• Amplasare: Saint-Jean-de-Luz, Franța
• Anul înfiinţării: 1975
• 2500 salariaţi
• CA 2019 : 400 milioane €

GIPAT : Installateur réfrigération industrielle
• Amplasare: Vigo, Spania
• Anul înfiinţării: 2009
• 7 salariaţi
• CA 2019 : 3,6 milioane €

Anfrigal : Distributeur & fabricant d’équipements de réfrigération et de climatisation
• Amplasare: Vigo, Spania
• Anul înfiinţării: 2017
• 7 salariaţi
• CA 2020 : 1,2 milioane €