Săgeată
Back

CĂUTARE CU

Solution Finder

Explorați și găsiți cele mai bune produse pentru activitatea dumneavoastră

DESCOPERIȚI

Soluție în funcție de industrie

Utilizați acest instrument pentru a descoperi gamele noastre pentru procesul dvs.

Back

FURNIZOR PERFORMANT

Climalife

CENTRU DE EXCELENȚĂ

Economie circulară

ÎN ÎNTREAGA LUME

Contactați-ne

08.03.2017

Implementarea Greenway® Neo pentru fermentarea vinurilor spumante

Smef Azur a optat pentru noul agent de transfer termicGreenway® Neo, în vederea controlării temperaturii defermentare a vinurilor Rivarose şi îmbunătăţirii eficienţeienergetice a procesului de producţie.

Creată în 1909, societatea Rivarose nu se mulţumeşte să comercializeze vinuri spumante. Are, de asemenea, o activitate de transformare, care constă în a conferi efervescenţă vinurilor aşa-numite „liniştite”, prin adăugarea zahărului şi drojdiei, care fermentează producând gaz carbonic.
În funcţie de rezultatul dorit, Rivarose foloseşte o metodă de fermentare tradiţională, în sticle sau o metodă mai rapidă, în cuve.

Indiferent de metoda folosită, controlul temperaturii este obligatoriu.

Atunci când transformarea vinului „liniştit” are loc în sticle, etapa de degorjare, adică de îndepărtare a drojdiei
după fermentaţie, se poate dovedi dificilă. Pentru ca aceasta să se deruleze simplu şi fără prea multe pierderi, drojdiile sunt concentrate în gâtul sticlei, iar depunerile sunt congelate la -20 °C, prin scufundarea gâtului sticlei într-o baie de apă glicolată.

Totodată, atunci când se deschid sticlele, pierderile de vin şi gaz sunt minime, pentru că, la temperaturi scăzute, vinul face puţină spumă. Metoda de fermentare în cuve este mult mai rapidă, dar necesită de asemenea controlul riguros al temperaturii vinului. Nicolas Quiles, Director Tehnic şi Enolog la Rivarose explică: „Utilizăm temperatura pentru a regla fermentaţia şi a face să scadă presiunea vinului la îmbuteliere”. Astfel, atunci când vinul ajunge în sticlă, nu mai face spumă. La temperatura ambiantă, cea mai mică impuritate face vinul să reacţioneze, acesta producând spumă.”

Alegerea agentului de transfer termic este strategică

Alegerea agentului de transfer termic este strategică. În 2016, societatea Rivarose a optat pentru comasarea
celor două uzine de producţie într-o singură unitate, situată la Salon-de-Provence. A apelat la SMEF AZUR, specialist în instalaţii termice, pentru a-i revizui instalaţia frigorifică, astfel încât să poată asigura continuitatea proceselor.

În caietul său de sarcini, întreprinderea dorea să continue folosirea agentului de transfer termic monopropilen-glicol (MPG), unul dintre cei mai utilizaţi actualmente în sectorul agroalimentar. SMEF AZUR l-a abordat pe Josiane Marin, Responsabil Conturi Cheie Sud-Est la Climalife, care i-a propus o alternativă tehnologică şi totodată ecologică, anume Greenway® Neo.

După o analiză aprofundată a ansamblului caracteristicilor tehnice ale acestui nou agent de transfer termic, pe bază de 1,3 propandiol din biosurse, Jean-Pierre Leplatre, Director Tehnic la SMEF AZUR şi-a abordat clientul, recomandându-i să opteze pentru această soluţie inovatoare şi durabilă în acelaşi timp. „Ca societate de instalaţii, avem datoria de a consilia clienţii. Pentru noi, este important să urmărim evoluţiile tehnice şi să preconizăm soluţia cea mai bună. La SMEF AZUR, inovaţia şi protecţia mediului sunt în genele noastre”, explică instalatorul.

Vâscozitatea redusă a lichidului Greenway® Neo îşi merită banii.

Greenway® Neo permite atât conservarea mediului, cât şi reducerea substanţială a consumului energetic al unităţii de producţie.

De fapt, având în vedere toate proprietăţile fizice ale celor două lichide, Jean-Pierre Leplatre a constatat că vâscozitatea agentului de transfer termic Greenway® Neo este de două ori mai mică, în regimul de funcţionare al procesului de fermentare a vinurilor Rivarose, faţă de cea a agentului de transfer termic monopropilen-glicol (MPG). Astfel, pentru a furniza şi menţine o temperatură de -20 °C, MPG prezintă o vâscozitate de 80 cSt, faţă de 40 cSt în cazul Greenway® Neo.

În orice caz, vâscozitatea agentului de transfer termic are un efect enorm asupra consumului energetical instalaţiei! Pentru Nicolas Quiles, „avantajul Greenway® Neo pentru Rivarose se situează clar la acest nivel.”

Iniţial, întreprinderea poseda un grup frigorific MTA cu puterea de 120 kW, pe care intenţiona să-l completeze cu un grup de 200 kW, pentru a putea face faţă creşterii producţiei în locaţia din Salon-de-Provence.
Alegerea soluţiei Greenway® Neo permite, astfel, păstrarea grupului frigorific, limitându-se la a îmbunătăţi izolaţia ţevilor. „Vâscozitatea redusă a acestui agent de transfer termic îmbunătăţeşte circulaţia la nivelul schimbătoarelor de căldură. Astfel, nu mai este necesară schimbarea grupului. S-a pierdut o vânzare, dar este un câştig pentru planetă! ”, explică Jean-Pierre Leplatre.

Trecerea de la MPG la Greenway® Neo permite, în final, diminuarea cu 20-30 % a pierderilor de încărcătură şi reducerea cu circa 20 % a consumului energetic al tuturor echipamentelor (pompe etc.).

Descrierea instalaţiei

• Cuve de 24.000 litri

• 20 schimbătoare

• Grup frigorific marca MTA de 120 kW

• 8.000 litri de Greenway® Neo

În final, datorită eficienţei Greenway® Neo, acest grup nu va mai fi completat cu un altul..

Fermentarea în timpul fabricării Greenway® Neo
Agentul de transfer termic Greenway® Neo are o compoziţie unică, bazată pe propandiolul Susterra®, de la societatea DuPont Tate & Lyle Bio Products LLC..

Propandiolul Susterra® este produs pe baza unor resurse agricole regenerabile, printr-un procedeu de fermentare care se înscrie perfect într-un demers de dezvoltare durabilă.

Rivarose
Rivarose este cea mai veche şi cea mai importantă casă de vinuri spumante din Provence. Această societate independentă a fost cumpărată în 1998 de un grup burgund familial: Veuve Ambal. Situată în Salon-de-Provence, la Bouches-du-Rhône (13), în sudul Franţei, aceasta are 35 angajaţi şi produce în fiecare an 5 milioane sticle cu vinuri spumante, dintre care 3,5 milioane sticle după fermentare în cuve. 15 % din producţie este exportată în Statele Unite.