Pentru aceasta, trebuie luate în considerare două caracteristici: compatibilitatea agentului refrigerant/uleiului şi menţinerea sau îmbunătăţirea performanţelor instalaţiei. Esso SAF, filiala grupului ExxonMobil, lucrează zilnic la această provocare împreună cu Cllimalife şi alţi profesionişti din domeniul refrigerării. În acest articol examinăm două proceduri reprezentative pentru industria agroalimentară.
La acest tip de instalaţie, problema constă în a garanta o lubrifiere optimă la cald şi la rece. Pentru refrigeranţii cu solubilitate mare, precum R-744 sau R-1234ze, Mobil a dezvoltat un ulei poliolester de tehnologie avansată, Mobil SHC™ Gargoyle Arctic 80 POE, care este caracterizat de un indice de vâscozitate mai ridicat decât POE-urile tradiţionale, în vederea asigurării unei lubrifieri optime şi unui coeficient de tracţiune scăzut (frecarea moleculelor între ele), sinonim cu economisirea potenţială a energiei. Prima etapă a procedurii de conversie constă în verificarea prealabilă a compatibilităţii fizico-chimice între uleiul existent în instalaţie şi noul ulei Mobil.
Uzina SAS Abera, situată la Saint-Brice-en-Coglès (FR), este un abator ce produce carne proaspătă şi congelată. Folosind un ulei poliolester convenţional, Abera a avut probleme cu cele patru compresoare CO2 cu piston, datorită lubrifierii insuficiente.
Utilizarea noului ulei POE de la ExxonMobil în compresoarele frigorifice Abera a adus câteva avantaje:
Amoniacul este o soluţie uzuală în industria agroalimentară. În instalaţiile din industria agroalimentară, multe compresoare sunt încărcate cu ulei mineral, dar un număr din ce în ce mai mare utilizează uleiuri sintetice, care asigură performanţe mai bune la temperaturi scăzute, deoarece uleiul nu mai este reţinut în evaporatoare, ci revine uşor în compresor. În plus, uleiurile sintetice prezintă o stabilitate termică şi o rezistenţă la oxidare superioare celor ale uleiurilor minerale. Această procedură nu se aplică decât pentru uleiul Mobil Gargoyle™ Arctic SHC NH 68, un ulei sintetic de tehnologie polialfaolefină (PAO) şi alchilbenzen (AB), care permit păstrarea garniturilor care au fost anterior în contact cu uleiul mineral.
Atenţie: garniturile și cuplajele mecanice ar trebui schimbate dacă se folosește un alt tip de ulei sintetic.
O fabrică de îngheţată situată în Rusia folosea compresoare frigorifice lubrifiate cu ulei mineral. Această instalaţie, supusă unor temperaturi foarte scăzute în timpul funcţionării, necesita numeroase completări de ulei mineral (până la 66 l/lună per unitate cu capacitatea de 400 l) şi punea probleme de subperformanţe şi dificultăţi de revenire a uleiului, care rămânea captiv în evaporatoare. Pentru a asigura returul uleiului şi a rezolva această problemă, inginerii de la ExxonMobil au recomandat folosirea Mobil Gargoyle Arctic SHC NH 68, selectat pentru marea sa fluiditate la rece şi formula sa specifică pentru funcţionarea cu amoniac.
Utilizarea acestui ulei a prezentat următoarele avantaje:
Trebuie remarcat că, la golirea unui circuit îmbâcsit şi la înlocuirea uleiurilor minerale, uleiul Mobil Gargoyle™ Arctic SHC NH 68 se poate înnegri şi în filtre se pot acumula depuneri. Aceste fenomene sunt normale şi se datorează puterii de solvent a anumitor tipuri de uleiuri sintetice. În cazul unor instalaţii puternic înfundate, consultaţi serviciul tehnic Climalife.
O schimbare de tehnologie, care îmbunătățește eficiența energetică, nu trebuie tratată superficial. Fiecare situaţie este deosebită şi necesită o procedură de trecere personalizată şi adaptată la instalaţiile şi agenţii refrigeranţi implicaţi. Mobil şi Climalife vă însoţesc în pregătirea şi implementarea proiectelor dvs.
Pentru analizarea uleiului, Diagnosticarea periodică a uleiurilor (DPH A) va permite efectuarea, cu ajutorul unui expert, a monitorizării privind schimbarea tehnologiei.
Mobil şi celelalte branduri similare sunt mărci comerciale înregistrate, ce aparţin Exxon Mobil Corporation sau uneia dintre filialele sale.