IceCool International BV, primul producător care a implementat Solstice® L40X pe scară largă în cadrul Feihl Bäcker


 

 

 

 

 

 

 

Mai mult de 480 kg de refrigerant R-455A alimentează 16 grupuri de condensare pentru a acoperi nevoile de refrigerare ale noii fabrici de panificaţie Feihl din Neumarkt, Germania: o performanţă tehnologică şi ecologică!

 

 

Înfiinţată în 1895 de către brutarul Feihl din Pölling, întreprinderea familială „Der Bäcker Feihl” are 250 angajaţi în producţie, logistică şi comercializarea produselor sale în 33 magazine din regiunea Neumarkt şi Nürnberg.

 

Dragostea pentru artizanat şi cunoştinţele aprofundate ale colegilor şi maeştrilor brutari fac posibilă oferirea de produse cu gust şi de calitate înaltă. 90% dintre aceste produse sunt fabricate în magazinele proprii.

 

Sunt puse la dispoziţie peste 20 de tipuri de pâine, precum şi o selecţie de produse de patiserie, cum ar fi faimoasele dulciuri de la Dunăre.

 

Fondată în 2008 la Hückelhoven, în Germania şi apoi relocată la Echt, în Olanda, câţiva ani mai târziu, IceCool International BV este astăzi lider mondial în ceea ce priveşte utilajele pentru panificaţie din domeniul refrigerării şi congelării aluaturilor neambalate. IceCool şi-a construit reputaţia pe lângă cei mai buni brutari din lume, inovând constant pentru a îmbunătăţi calitatea produselor sale.

 

Managementul umidităţii în utilajele IceCool asigură succesul şi calitatea coacerii; „pâinea este, prin urmare, mai digerabilă pentru consumatori, în special pentru cei cu intoleranţă la gluten” spune Peter Wehrens, Manager Exporturi R&D la IceCool.

 

 

În anul 2012, producătorul IceCool şi-a schimbat orientarea având în vedere F-Gas şi a inclus următorii trei parametri pentru a selecta cel mai ecologic refrigerant:

- Potenţialul de încălzire globală (GWP).

- Efectul de seră direct şi indirect (TEWI).

- Impactul asupra climei pe durata ciclului de viaţă (LCCP).

 

Primul lot R-1234ze / CO2 va fi lansat în 2013 pentru brutăria Maurer şi va fi subvenţionat de agenţia guvernamentală germană de resort (BAFA*) datorită impactului său redus asupra mediului.

 

În 2015, dezvoltarea refrigerantului Solstice® L40X de către Honeywell îl pune pe gânduri pe Peter Wehrens mai ales pentru instalaţiile de congelare viitoare.

 

Feihl alege R-455A

 

Când fabrica de panificaţie Feihl decide, în 2016, să construiască o nouă clădire în Neumarkt pentru a-şi extinde amplasamentul de producţie, alege IceCool pentru a dezvolta şi instala un sistem de refrigerare eficient din punct de vedere ecologic. Mai multe alternative sunt propuse clientului. Feihl decide foarte repede să instaleze un utilaj cu Solstice ® L40X, ale cărui costuri de instalare şi exploatare sunt mai mici decât cele ale soluţiilor pe bază de CO2. Caracteristicile termodinamice excelente ale acestui nou refrigerant cu GWP ultrascăzut şi tehnologia propusă sunt perfect conforme cu caietul lor de sarcini.

 

Datorită clasificării A2L (inflamabilitate scăzută) a R-455A, IceCool se adresează autorităţilor locale şi colaborează îndeaproape cu organismul de certificare TÜV şi Energie Consult Holland pentru a finaliza proiectul şi a îndeplini cerinţele reglementărilor în vigoare.

 

În cele din urmă, IceCool recomandă un sistem cu 16 grupuri de condensare independente, instalate în afara clădirii, cu o capacitate totală de răcire de 320 kW, ceea ce limitează riscurile.

 

 

480 kg de Solstice® L40X sunt încărcate în totalitate în diferitele unităţi care alimentează 2 congelatoare cu o temperatură de evaporare de -42 °C, 3 congelatoare la -28 °C şi 11 celule de răcire la -8 °C / -10 °C.

 

Instalaţia este echipată cu evaporatoare şi condensatoare special selectate de producătorul Güntner, care permit gestionarea fără dificultate a variaţiei de temperatură a refrigerantului R-455A. Procesul de răcire pentru a asigura dospirea pâinii este de aproximativ 24 ore. Acest proces se efectuează la o temperatură de +/- 0 °C şi este complet automatizat. Backer Feihl este recunoscută pe piaţă pentru procesul său unic de producţie şi conţinutul scăzut de gluten în toate produsele sale.

 

Alegerea lui R-455A are, de asemenea, avantajul de a reduce numărul de verificări pentru detectarea scurgerilor la o dată pe an pentru ambele congelatoare şi de a elimina verificările pentru celelalte instalaţii de refrigerare, deoarece au o încărcătură mai mică de 5 tone echivalent CO2.

 

La şase luni de la lansare, utilajul funcţionează perfect şi toţi actorii apreciază rezultatul şi mulţumesc călduros Climalife şi Honeywell pentru sprijinul acordat pe tot parcursul acestui proiect.

 

Solstice® L40X: refrigerantul standard începând cu 1 ianuarie 2019 la IceCool.

 

Cu un GWP de 148, R-455A îndeplineşte cerinţele F-Gas şi oferă o soluţie pe termen lung pentru utilaje noi. Inflamabilitatea sa scăzută, eficienţa energetică ridicată, temperatura critică ridicată şi presiunea critică scăzută sunt atuuri foarte importante pentru aplicaţiile de congelare şi refrigerare.

 

„În 2018, am realizat mai multe proiecte cu R-455A şi am ales să facem din acest refrigerant, alături de refrigeranţii „naturali”, standardul pentru utilajele următoare, având în vedere consumul redus de energie şi satisfacţia clienţilor finali” subliniază Peter Wehrens.