HVACR pentru viitor la noul sediu Climalife din Marea Britanie


Datorită creșterii continue, Climalife UK avea nevoie de birouri mai mari și a întreprins un proiect de trei luni pentru a realiza o renovare majoră a unei clădiri situate în North Bristol. Citiți cum am decis asupra echipamentului de aer condiționat pentru noul birou.

 

 

Introducere în proiect

 

 

 

La începutul anului 2020, biroul a fost complet renovat și dotat cu noi facilități excelente pentru personal, sprijinind cultura de bunăstare a companiei.

 

Ca parte a proiectului, Climalife a dorit ca noile birouri să fie dotate cu aer condiționat și să fie răcite, astfel încât mediul de lucru să fie cât mai confortabil, sigur și sănătos posibil.

 

Clădirea are trei etaje și este formată din mai multe birouri mici, birouri în plan deschis, zone de relaxare și o mică sală de calculatoare.  A fost important ca soluția implementată să fie potrivită pentru întreaga structură a clădirii și să răspundă, de asemenea, nevoilor de bunăstare ale echipei.

 

Atunci când am luat decizia privind echipamentul de aer condiționat pentru noul birou, cerințele noastre pentru sistem au fost clare. Acesta trebuia să includă următoarele caracteristici tehnice:

 

• Compatibil cu un refrigerant A2L care are GWP mic

• Oferă eficiență energetică

• Unități split și unități mai mari pentru utilizare în camere diferite

• Cost acceptabil

• Ciclu de viață lung pentru echipament și refrigerant

• Design modern și plăcut din punct de vedere estetic

 

“În calitate de întreprindere, ne-am angajat să fim responsabili din punct de vedere social și ecologic, așa că a fost important să alegem un sistem care să ne îndeplinească obiectivele de mediu. Am vrut să proiectăm un birou care să fie pregătit pentru viitor pentru afacerea noastră, minimizând în același timp impactul asupra mediului, prin urmare aveam nevoie de un sistem HVACR care să îndeplinească și aceste criterii" a explicat Allan Harper, director general al Climalife UK.

 

 

Selectarea Refrigerantului potrivit

 

Climalife a știut de la bun început că dorește să utilizeze un refrigerant cu cel mai mic GWP posibil. Acesta a fost un pas crucial pentru a se asigura că echipamentul și refrigerantul vor avea o durată de viață lungă și că vor fi durabile din punct de vedere ecologic. Având cunoștințe extinse în materie de refrigeranți, Climalife UK știa că un refrigerant A2L ar avea proprietățile necesare pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor generale ale instalației, așa că a început să caute soluția potrivită pentru proiect.

 

Climalife a contactat o serie de antreprenori, cerându-le să recomande, să prezinte o ofertă și să instaleze noul sistem și agentul său frigorific.  După ce a primit o serie de oferte diferite, a părut să se contureze un tipar, în sensul că niciunul nu sugera utilizarea unui refrigerant A2L.  Aceasta a fost o surpriză pentru echipa care a presupus că antreprenorii vor oferi sisteme A2L, dar aceștia ofereau R-410A, un refrigerant A1 cu un GWP de 2088.

 

În timp ce R-410A se încadrează în gama permisă de refrigeranți care pot fi utilizați în prezent (adică are un GWP <2500), ar putea fi prins în viitor în probleme de disponibilitate și viitoare interdicții.

 

Având în vedere că mulți producători de echipamente se concentrează pe eliminarea treptată a utilizării R-410A cu noi alternative cu GWP mai mic, care s-au dovedit deja a fi compatibile cu tipuri de sisteme precum cele de care aveam nevoie, nu a fost o opțiune pe care Climalife a dorit să o ia în considerare.

 

“Inițial, am dorit să folosim echipamente care să funcționeze cu un refrigerant cu GWP extrem de scăzut (<400 GWP). Știam că refrigeranții erau disponibili de la producătorii Honeywell și Chemours; și că ar fi fost potriviți pentru utilizare, însă găsirea echipamentelor compatibile s-a dovedit a fi mult mai dificilă decât am crezut. Am ajuns apoi la concluzia de a utiliza R-32, deoarece am considerat că am putea găsi cu ușurință echipamente adecvate și am fost mulțumiți de faptul că acest refrigerant are încă o valoare relativ scăzută a GWP de 675." a declarat Allan Harper. 

 

 

Selectarea Echipamentului potrivit

 

 

Echipamentele necesare trebuiau să fie compatibile cu refrigerantul ales: R-32. Climalife căuta un număr de sisteme split pentru birouri individuale, dar avea nevoie, de asemenea, de un număr mai mare de sisteme multi-split de 16-18 kW pentru spațiile deschise mai mari.

 

La începutul anului 2020, acest tip de echipament nu era disponibil la majoritatea marilor producători cu sediul în Japonia, care la momentul respectiv aveau la dispoziție doar sisteme split mici, dar din cauza suprafețelor deschise mai mari, echipa avea nevoie de unități mai mari, cu o capacitate de răcire mai mare.

 

Climalife a apelat la unul dintre clienții săi distribuitori pentru a vedea dacă are idei noi de echipamente și un contractor pe care l-am putea folosi pentru acest proiect.

 

Distribuitorul, Richard Stewart de la Air Conditioning Accessories, l-a prezentat pe Darren Cromack de la Glide Air Conditioning și, împreună, cele trei companii au analizat cerințele și opțiunile disponibile.

 

Darren de la Glide a spus “După o discuție inițială despre proiectarea și instalarea unui sistem complet de aer condiționat cu R-32 pentru biroul lor nou achiziționat, a fost clar că nu exista altă alternativă la utilizarea R-32 datorită GWP-uui scăzuteîn comparație cu R-410A. În urma întâlnirilor noastre de proiectare, am abordat o serie de producători, doar pentru a ne confrunta cu dilema că, la momentul proiectării, aceștia fabricau doar sisteme R-32 de până la 10 kW. În orice altă proiectare tipică, clădirea ar fi garantat o instalație VRF/VRV. Echipa a fost dispusă să facă un compromis în ceea ce privește încălzirea și răcirea independente în fiecare spațiu în interesul reducerii GWP cu R-32”.

 

Richard Stewart de la Air Conditioning Accessories a purtat discuții cu producătorul de echipamente Midea pentru a afla ce echipamente noi de pe piață ar putea oferi.

 

Midea a răspuns foarte repede că poate furniza o opțiune multi split de 16 până la 18 kW, ceea ce ar permite instalarea a 19 unități interioare cu doar opt condensatoare, toate conținând refrigerant R-32.

 

 

Calcule și Proiectare

 

După ce au fost trimise schițele inițiale și a fost demarat procesul de proiectare în conformitate cu EN 378, a fost calculată sarcina de răcire în fiecare zonă pentru a se asigura că aceasta corespunde cu exactitate cerințelor.  Au existat mai multe considerente de proiectare care trebuiau abordate, cum ar fi limitările de înălțime a tavanului, estetica, comenzile și selecția unităților de aer condiționat și cerințele de aer proaspăt pentru fiecare zonă.

 

Darren a explicat “Climalife a solicitat, de asemenea, un sistem de recuperare a căldurii pentru aerul proaspăt și pentru extracția aerului din clădire. Din nou, am optat pentru echipamente Midea și am instalat cinci sisteme de recuperare a căldurii”.

 

Un sistem de detectare a scurgerilor Bacharach a fost instalat la fața locului, acesta fiind format din 15 senzori individuali; unul pentru fiecare spațiu cu aer condiționat.

 

 

Instalarea

 

Darren și echipa sa de la Glide Air Conditioning au avut nevoie de șase săptămâni în total pentru instalare. Darren a afirmat “TExistă foarte puține diferențe între instalarea kitului R-32 și R-410A, deoarece procesul de instalare și punere în funcțiune este practic identic. Ne vom îndruma clienții noștri către utilizarea produselor R-32.”

 

 

Concluzie

 

Știm că, în prezent, apar pe piață din ce în ce mai multe echipamente pregătite pentru refrigeranți A2L, cu capacități de răcire mai mari, și încurajăm utilizatorii finali și contractorii să înceapă să folosească echipamente A2L pentru aplicațiile de aer condiționat pentru a contribui la respectarea reglementărilor privind gazele fluorurate.

 

 

 

O colaborare de expertiză

 

AIR CONDITIONING ACCESSORIES LTD
Înființată în 2004 de către Richard Stewart, ACA, cu sediul în Leeds, s-a impus ca un distribuitor bine cotat în industria de aer condiționat, furnizând servicii de bună calitate și produse de calitate superioară clienților săi.

 


CLIMALIFE
Climalife este una dintre cele mai mari companii de ambalare și umplere de refrigeranți din Europa și unul dintre principalii distribuitori din Marea Britanie de refrigeranți frigorifici cu GWP scăzut, inclusiv amestecuri de HFO și A2L de pe piață.

 


GLIDE AIR CONDITIONING
Înființată de Darren Cromack, după ce a decis să își înființeze propria companie după ce a fost inginer timp de 24 de ani.  Afacerea este renumită pentru serviciile sale personale și pentru atenția acordată detaliilor, de la proiectare la instalare, întreținere și service. Glide Air Conditioning are o experiență vastă în instalarea sistemelor R-32.

 


MIDEA
Înființată în 1968, Midea este una dintre companiile cu cea mai rapidă creștere din lume și un producător global de echipamente de aer condiționat rezidențiale și comerciale, cu fabrici în 12 țări din întreaga lume.