HENGEL îşi finalizează testele pe R-455A, pentru una dintre liniile sale de produse


 

 

Un actor important în sectorul panificaţiei şi patiseriei, de peste 35 ani, departamentul de cercetare-dezvoltare caută în permanenţă să se specializeze şi să inoveze pentru a răspunde nevoilor profesioniştilor din acest sector, şi nu numai…

 

 

 

Hengel este recunoscut ca specialist în proiectarea de echipamente frigorifice de
calitate superioară pentru congelare, răcire rapidă, depozitare (temperaturi pozitive şi negative) şi fermentare controlată, destinate iniţial pentru panificaţie şi patiserie. De atunci, compania, condusă acum de Denis Bigot, lucrează în sectorul produselor artizanale, al marii distribuţii şi industrial, atât în Franţa, cât şi la nivel internaţional.


Pentru a-şi reduce amprenta de carbon, Hengel a pus în aplicare, în 2012, demersul Blue Pulse®, care constă în dezvoltarea continuă şi îmbunătăţirea performanţei produselor prin cercetare constantă, orientată spre economii de energie, dezvoltare durabilă şi proiectare ecologică (eco-design).

Hengel controlează întregul proces de fabricaţie al echipamentelor sale frigorifice: de la proiectare până la industrializare, trecând prin partea de prelucrare a tablei metalice, injectarea de spumă poliuretanică pentru izolarea incintei şi par tea frigorifică a echipamentului.

 

Pentru a îmbunătăţi eficienţa echipamentelor, trei date sunt esenţiale, după cum ne reaminteşte dr. Younes Matar, Director Tehnic şi de Cercetare-Dezvoltare la Hengel: temperatura, umiditatea şi circuitul gazului. 

 

Pentru a obţine performanţele dorite ale unei maşini, refrigeranţii joacă, de asemenea, un rol important, în special în ceea ce priveşte randamentul, iar de la intrarea în vigoare a F-Gaz: „Era necesar să se facă alegeri cu privire la refrigeranţii de tranziţie, pentru a înlocui rapid R-404A în faţa mecanismului de cote instituit, care a cauzat probleme de disponibilitate şi de creştere a preţurilor. Conştienţi de acest impact, am început să lucrăm în paralel la soluţiile pe termen lung, dar acest fapt nu a fost evident, deoarece suntem ultima verigă a lanţului şi depindem foarte mult de strategia fabricanţilor de componente (compresoare, expandoare, evaporatoare...). De exemplu, în condiţii de congelare, era dificil să se atingă o temperatură de evaporare de -42 °C, cu refrigeranţii disponibili pe piaţă. Astăzi începem să vedem mai clar şi putem lua decizii strategice şi totodată lucra la lansarea viitoarelor noastre game”  subliniază Dr. Younes Matar.

 

Introducerea de tehnologii noi, cum ar fi CO2, refrigeranţii clasificaţi A2L sau A3 necesită, printre
altele, revizuirea proiectării maşinilor pentru a fi în conformitate cu legislaţia în vigoare, efectuarea unor teste pentru a determina comportamentul şi performanţa noilor refrigeranţi din diferitele echipamente şi studierea impactului asupra liniei de fabricaţie. Pentru a realiza acest lucru, este nevoie în mod obligatoriu de resurse dedicate.

 

 

La fiecare aplicaţie se are în vedere o soluţie cu un refrigerant având GWP foarte mic

 

 

FPentru instalaţiile din supermarketuri şi industria agroalimentară cu sisteme de capacitate medii şi mari, CO2 este o axă de dezvoltare importantă pentru Hengel, care oferă camere de creştere a aluatului şi tuneluri de congelare uşor de conectat în reţeaua centralei frigorifice. Dar această soluţie este limitată şi nu poate satisface toate nevoile clienţilor săi. HFOurile, apa cu glicol sunt de asemenea soluţii studiate şi propuse.

 

Pentru echipamentele mai mici, cum ar fi grupurile plug-in, „Alternativa refrigeranţilor A2L răspunde cel mai bine aşteptărilor noastre actuale”, subliniază Dr. Younes Matar.


De mai bine de un an, Hengel lucrează la soluţia Solstice® L40X (R-455A) propusă de producătorul Honeywell şi distribuită de Climalife.


Testele au fost efectuate pe teren, în camere de depozitare reci, cu temperaturi pozitive şi o capacitate frigorifică de 2 - 4 kW, iar rezultatele sunt foarte încurajatoare. Scăderea temperaturii se face foarte rapid şi nu au fost constatate probleme de implementare. În prezent, sunt în curs de desfăşurare studii suplimentare în cadrul grupurilor conectate.

 

Pentru echipamentele care funcţionează cu compresoare semiermetice, cu o capacitate mult mai mare, testele sunt, de asemenea, relevante. Partea frigorifică trebuie luată în considerare în întregime, inclusiv scăderea de temperatură, în special la evaporator. Pe partea de temperaturi negative şi în special la congelare, intrarea pe piaţă a expandoarelor cu R-455A facilitează activitatea şi  „vom putea finaliza gama noastră de produse şi adapta în consecinţă, pentru a putea coborî la o temperatură de evaporare de -42 °C în echipamentele cu temperatură duală -35/-20 °C de exemplu”, încheie Dr. Younes Matar.

 

 

  Despre   

 

Hengel, în câteva cuvinte

 


În 1983, compania Hengel a fost creată pentru a exploata un brevet pentru o „maşină de congelare pentru pâine şi produse de patiserie”. Primul congelator de depozitare RS a văzut lumina zilei şi multe alte brevete inovatoare au fost depuse în anii următori. Situată în Parigny, regiunea Auvergne-Rhônes-Alpes, pe un amplasament industrial cu o suprafaţă de producţie de 3.500 m², societatea cunoaşte actualmente o creştere cu două cifre, în special prin dezvoltarea exporturilor şi prin achiziţia, în 2019, a societăţii Marrel Réfrigération. Hengel este activ în mai multe sectoare de activitate: panificaţie, patiserie vieneză şi hoteluri-restaurante, GMS, patiserie, ciocolaterie etc., precum şi în alte aplicaţii specifice, cum ar fi cele medicale, farmaceutice, atunci când sunt necesare soluţii de proces pentru a congela, refrigera sau depozita produse în atmosferă controlată.

 

 

  Testimonial   

  „Dorim să oferim echipamente frigorifice în toate sectoarele de activitate în care operăm, cu un refrigerant având GWP foarte mic, adică mai puţin de 150”.

„Temperatura la sfârşitul compresiei a refrigerantului R-455A 'vă permite să lucraţi în aceeaşi plajă de aplicaţii ca la R-404A, inclusiv în cazul congelării.” 

 

Dr. Younes Matar,
Director Tehnic şi de
Cercetare-Dezvoltare la
HengelHENGEL pe scurt:

   • Data înfiinţării: 1983
   • 45 salariaţi
   • 9,3 milioane € în 2019 (CA a grupului)
   • Locaţie: Parigny (Loire), Lissieu (Rhône) - Franţa
  • Domeniu de activitate: Proiectant şi producător al echipamentelor de congelare, răcire rapidă, depozitare şi fermentaţie controlată. Proiectarea şi amenajarea de laboratoare noi şi renovări.