Greenway® Neo N, ales pentru siguranța și performanța sa în două mari fabrici de brânzeturi din Spania


Compania Técnicas y Aplicaciones Frigoríficas Salmantinas se bazează pe lichidul de transfer
termic formulat de Climalife pentru originea sa 100% vegetală, biodegradabilitatea sa și certificarea NSF HT1.

 

Timp de 14 ani, Técnicas y Aplicaciones Frigoríficas Salmantinas S.L.(Tafrisa) a fost recunoscută pe piața spaniolă ca fiind o companie selectivă, competitivă și de calitate. Aceasta studiază cu atenție nevoile clienților săi și selectează echipamentele și produsele potrivite pentru a obține cele mai bune performanțe în instalațiile de răcire.


Tafrisa este specializată în refrigerare industrială în industria alimentară, principalele sale activități fiind abatoarele, instalațiile de tranșare, fructele și legumele, precum și controlul temperaturii și umidității în procesele de uscare și maturare a jambonului, a cârnaților și a brânzeturilor.

 

Două fabrici de brânzeturi de brânză de oaie, Valle San Juan și La Antigua, ambele clienți ai Tafrisa și care au crescut considerabil în ultimii ani, trebuie să își adapteze instalațiile de răcire. "Aceste fabrici de brânzeturi au crescut considerabil într-un timp scurt, introducând tehnologii noi, dar cu echipamente de răcire independente. Proiectele lor respective vizau reorganizarea întregii producției de frig cu o instalație promițătoare pentru viitor".

 

 

Lichid de transfer termic din surse naturale sau petrochimice?

 


Instalatorul a analizat planurile generale de procesare pentru fiecare dintre fabricile de brânzeturi, cu noile echipamente care urmau să fie construite, și a ales un sistem de amoniac indirect cu un lichid de transfer termic MPG tradițional. Cu toate acestea, situația economică dificilă a fost confirmată de furnizorul său de monopropilenglicol (MPG), cu o disponibilitate sub presiune și prețuri MPG în creștere bruscă.
Climalife a prezentat apoi alternativa din surse vegetale Greenway® Neo N, o nouă formulă NSF HT1.

 

 

"De îndată ce am analizat caracteristicile tehnice ale Greenway ® Neo N și am văzut că, potrivit calculelor noastre, era cu aproximativ 10% mai eficient, nu am avut nicio îndoială. Faptul că Greenway® Neo N este înregistrat NSF HT1 și este biodegradabil a făcut ca decizia noastră să fie și mai convingătoare. În plus, este o alegere coerentă pentru orice companie preocupată de mediu" , explică Javier Sánchez, inginer industrial la Tafrisa.


O altă calitate dovedită a lichidului de transfer termic este durabilitatea acestuia. Tafrisa a comandat analiza Greenway ® Neo N pentru a verifica starea sa, ca parte a întreținerii fabricii de brânză Valle San Juan. Laboratorul Climalife a efectuat acest serviciu, iar analiza a confirmat că "lichidul de transfer termic era în stare perfectă. Nu a existat nicio descompunere a Greenway® Neo N, nicio deteriorare a țevilor, nu am văzut murdărie, oxidare sau coroziune", spune Rufino Fuentes, directorul Tafrisa.

 


O singură instalație în loc de mai multe sisteme

 


Cele două instalații de amoniac alimentează mai multe uscătoare, camere de maturare și camere stocare cu lichidul de transfer termic Greenway® Neo N pentru a regla atât temperatura în jurul valorii de +8°C, cât și umiditatea relativă. În uscătoarele de produse proaspete sunt necesare puncte de setare mai joase decât în camerele de maturare, ceea ce este esențial în faza inițială a producției de brânză pentru a controla contracția produsului.

 
Diferența dintre cele două instalații, în afară de volumul net (a se vedea tabelul de mai jos), constă în faptul că "La Antigua" a instalat o mașină de gheață cu stocare controlată care alimentează în fiecare zi de producție centrala cu apă rece la +1,5°C. Aparatul de gheață este echipat cu o serpentină reglată cu lichid de transfer termic Greenway ® Neo N la -8 °C, ceea ce contribuie la economia generală a instalației în două moduri:

 

    • Din punct de vedere economic: funcționează în orele în care prețul energiei electrice este mai mic.

 

    • Energetic, cu un aspect dublu, pentru că:

 

- Aceasta evită funcționarea continuă a mașinilor.

 

- Se evită consumul de vârf cu o producție de frig controlată pentru a răci un produs alimentar, cum ar fi zerul, care intră la +35°C și ar genera o cerere mare de frig.

  

 

Un sistem inovator de difuzie uniformă a aerului a fost, de asemenea, instalat în camerele de maturare pentru a avea o circulație mai omogenă, cu o mișcare constantă înainte și înapoi care uniformizează contracția tuturor produselor. Acest lucru este esențial pentru ambele fabrici de brânzeturi.

 

Proiectele nu sunt încă finalizate, dar, începând de astăzi, ambele fabrici de brânzeturi sunt convinse de alegerea lor și vor  continua să se dezvolte cu instalațiile cu Greenway ® Neo N pentru a produce mii de tone de brânză crudă de oaie. În concluzie, directorul de la Tafrisa este mulțumit de sistemele existente.