Gestionarea F-Gas cu toate produsele și uneltele din cutie


Impactul F-Gas asupra industriei noastre din Regatul Unit se concentrează astăzi pe tendința de a utiliza refrigeranţi cu GWP mai mic și pe distribuirea echilibrată a produselor în cadrul cotelor impuse pe refrigeranţi.

 

Dave Richards, directorul de vânzări pentru Climalife din Marea Britanie, vorbește despre o serie de soluții fără cote pe piață, instrumente de detectare a scurgerilor și de întreținere pentru a ușura presiunile în cote, îmbunătățind în același timp costurile și eficiența energetică a sistemelor de răcire.

 

 

Atenuarea presiunii cotei

 

 

 

Refrigeranţi "fără cotă"

 

Am văzut în ultimii câțiva ani că restricțiile privind cotele de fel de presiuni crescânde au avut asupra aprovizionării cu HFC. Acest lucru a afectat prețul și disponibilitatea produselor care în mod tradițional au fost destul de ușor de găsit. 

 

Majoritatea dintre noi vom ști, de asemenea, despre refigeranții A2L cu GWP scăzut, cum ar fi R-32 și noile amestecuri HFC/HFO. Acestea sunt cu siguranță calea de urmat pentru multe sisteme noi, dar este bine să se ia în considerare și alte soluții "fără cote", cum ar fi amoniacul, CO2, lichidele de transfer termic și hidrocarburile. 

 

Împreună cu R-1234yf, R1234ze și R-1233zd, acestea pot oferi soluții având un GWP cu o singură cifră sau zero, o eficiență energetică bună și un impact redus asupra mediului.

 

"Este important să se ia în considerare toate opțiunile disponibile pentru a face alegerea potrivită pentru proiectarea sistemului, luând în considerare și locația, aplicația, dimensiunea sistemului și siguranța".

 

Lichide de transfer termic

Greenway Neo

 

În ceea ce privește echipamentele noi, utilizarea chillerelor care funcţionează cu lichide de transfer termic (sau glicol) pot avea o încărcătură mult mai mică de refrigerant. Această opțiune este adesea limitată la o sală de maşini sau la un acoperiș unde se pot folosi multe tipuri de refrigeranți, inclusiv inflamabili.

 

Există multe avantaje pentru acest tip de sistem, deoarece acesta poate oferi o temperatură mult mai uniformă pe întreaga bobină și în caz de scurgere, înlocuirea lichidului de transfer termic poate fi mult mai ieftină decât înlocuirea refrigerantului HFC.

 

Acum există și alternative viabile la glicolii tradiționali; produsele obținute din resurse regenerabile și care au anumite avantaje tehnice față de glicolii tradiționali și soluțiile salinate. De asemenea, au vâscozitate excelentă chiar și la temperaturi scăzute. Rețineți că, la fel ca în cazul tuturor glicolilor, acestea trebuie manipulate corect și ar trebui să conțină un pachet adecvat de inhibitori pentru a evita coroziunea.

 

Detectarea scurgerilor

 

"Este important să ne amintim că unul dintre cele mai mari obiective ale F-Gas a fost într-adevăr să reducă și să prevină scurgerile. Acest lucru continuă să fie o parte esențială a procesului și sunt disponibile câteva instrumente optime pentru a ajuta la identificarea scurgerilor înainte ca acestea să devină o problemă costisitoare. "

 

În cazul sistemelor cu o încărcătură de 500 de tone echivalente de CO2 sau mai mult, un sistem de detectare a scurgerilor este o cerință legală în cazul gazelor cu efect de seră. Odată cu creșterea costurilor refrigeranţilor și a multor instalaţii care dețin mii de kilograme de refrigeranţi, este ușor de văzut de ce un sistem de detectare rapidă a scurgerilor este o idee bună, deoarece poate detecta o scurgere mult mai rapid, permițând rectificarea timpurie a problemei, care la urmă economiseşte bani. Se susține că un sistem simplu de detectare a scurgerilor poate salva mai mult de jumătate din refrigerantul potențial pierdut dintr-o instalaţie.

 

Există produse de detectare a scurgerilor care pot fi potrivite pentru cele mai multe tipuri de instalaţiii și bugete. Începând cu produse care costă câteva sute de euro prin sisteme semiconductoare, până la produse care au sisteme infraroșii. Există chiar și produse care monitorizează sistemul în sine.

Climalife vă poate ajuta și recomanda care dispozitiv este potrivit pentru un anumit sistem.

 

Întreținere bună

 

Un program eficient de întreținere asigură funcționarea continuă a sistemelor la nivelul optim. În ultimii ani a existat o scădere a numărului de utilizatori finali care au considerat valoarea întreținerii de rutină prea costisitoare şi s-au orientat în favoarea unei abordări de tip mai reactiv. Pentru acești utilizatori, acest lucru s-ar putea dovedi a fi mai costisitor pe termen lung decât plata pentru întreținerea obișnuită.

Climalife cleaning

 

 

 

 

 

Un sistem curat și bine întreținut poate ajuta la menținerea performanțelor, eficiența energetică, poate preveni contaminarea, elimina mirosurile ofensive și poate crește longevitatea.

 

Climalife POE oilsSchimbul regulat al uleiului ar trebui, de asemenea, să facă parte dintr-un program bun de întreținere, pentru a se asigura că toate componentele în mișcare ale unui compresor sunt lubrifiate la nivelul optim - întreținerea regulată poate contribui la minimizarea defecțiunilor și potențialelor scurgeri.

.

 

 

Toate instrumentele

 

În concluzie, ca industrie, putem contribui la controlul folosirii cu grijă  a refrigenaţilor și planificare atentă asupra echipamentelor noi și folosirea unor bune practici referitoare la întreținerea eficientă și la detectarea scurgerilor.

 

Multe produse sunt disponibile pentru a ajuta industria și posibilitățile de găsire a soluțiilor ar trebui lărgite pentru a cuprinde toate instrumentele disponibile în abordarea sa.