Frima Concept studiază R-455A pentru echipamentele sale frigorifice funerare


 

 

Obiectivul: oferirea unui echipament „Fabricat în Franţa” cu un refrigerant cu GWP foarte mic, pentru anii ce vor urma.

 

 

MATERIEL FRIMA CONCEPT

Creată în 1995, la Givors, societatea Frima Concept este specializată în fabricarea de echipamente  frigorifice pentru domenii diverse, precum cel funerar, agroalimentar, cel al băuturilor refrigerate sau al echipamentelor pentru comunități. Această întreprindere stăpâneşte de la început la sfârșit produsele pe care le comercializează. Ea asigură proiectarea, producţia, comercializarea, instalarea şi service-ul postvânzare datorită unei reţele de peste 200 frigotehnişti calificaţi, răspândiţi în toată Franţa. Frima Concept are 38 salariaţi şi în 2019 a realizat o cifră de afaceri de 7,6 milioane euro.

 

 

Ţinând cont de puterea frigorifică necesară scăzută (între 50 W şi 1 kW), Frima Concept proiectează numai echipamente care utilizează tehnologia compresorului ermetic şi expandarea prin capilare. Aceasta permite şi facilitarea producţiei în serie, în cadrul uzinei proprii.

 

MATERIEL 2 FRIMA CONCEPT

 

F-Gaz obligă, o dată cu sosirea noilor refrigeranţi uşor inflamabili şi chiar foarte inflamabili, ca acest fabricant să îşi revizuiască abordarea globală precum şi organizarea atelierului său de producţie şi proiectarea echipamentelor din cadrul lor. 2020 este un an dedicat testelor şi calificării soluţiilor pentru anii următori. Frima Concept studiază în prezent Solstice® L40X (R-455A) pentru echipamentele sale frigorifice funerare, care reprezintă 50% din activitatea lor.

 

 

 

 

Prezentarea încercărilor în curs cu R-455A, pentru înlocuirea R-134a şi a R-404A

 

„Soluţia Solstice® L40X prezintă avantajul de a avea un singur refrigerant, cu un GWP mai mic de 150, pentru a produce refrigerare la temperaturi medii și scăzute, acesta fiind obiectivul testelor pe care le efectuăm. Aceasta ne-ar permite, pe viitor, să avem o singură staţie de încărcare pentru toate echipamentele noastre frigorifice”, explică Frédéric Collado, Responsabil Dezvoltare la Frima Concept.

 

De o lună sunt în desfăşurare două teste, la o temperatură ambiantă de 15 - 20 °C: primul se realizează pe cutiile funerare prevăzute cu un grup frigorific, care funcţionează pe drum şi la reţeaua electrică, permiţând păstrarea temperaturii corpurilor între 0 °C şi 7 °C; al doilea se realizează pentru mesele refrigerate, la o temperatură cuprinsă între -21 °C şi -25 °C pentru prezentarea şi păstrarea corpurilor în saloanele camerelor funerare.

 

Primele rezultate arată că este necesară o încărcătură mai mică de R-455A faţă de refrigeranţii actuali. La nivelul performanţelor, trebuie aşteptate testele în camera climatizată (+35 ... +40 °C) pentru a şti dacă va fi necesar să se facă modificări de proiectare, în special la nivelul expandării.

 

 

  Soluţia   

Solstice® L40X

 

SOLUTION FRIMA CONCEPTAvând un GWP de 146, refrigerantul cu codul ASHRAE R-455A reprezintă cea mai bună soluţie de înlocuire a R-404A, disponibilă pe piaţă. Solstice® L40X îmbină performanţa şi siguranţa pentru echipamentele frigorifice cu sisteme închise ermetic precum cutiile funerare sau mesele refrigerate pentru corpuri.

 

Plaja sa de inflamabilitate este extrem de redusă (1,1 % volumic în aer), ceea ce face din acesta un produs mult mai puţin inflamabil decât celelalte produse de pe piaţă şi este „un produs uşor de implementat, fără a fi necesară o formare suplimentară pentru manipularea sa”, după cum subliniază Frédéric Collado, Responsabil Dezvoltare la Frima Concept.

 

Responsables FRIMA CONCEPT

 

 

De la stânga la dreapta: Marine Meunier, Agent Comercial şi Frédéric Collado, Responsabil Dezvoltare la Frima Concept, Antoine Chakar, Responsabil OEM la Climalife.

 

 

 

 

FRIMA CONCEPT pe scurt:

 

   • Data înfiinţării: 1995
   • 38 salariaţi
   • 7,6 milioane € cifra de afaceri în 2019
   • Locaţie: Givors, Rhones-Alpes (69) - Franţa
   • Domeniu de activitate: Proiectant şi fabricant de echipamente frigorifice specifice