EXPERIENȚA UTILIZATORULUI: UN SISTEM R-32 MULTI-SPLIT PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA CONFORTULUI LA BIROU


 

 
 
Studiul de caz provine de la o asociație non-profit care înlocuiește un sistem reversibil
 
Asociația franceză, Espoir-Provence, are sediul în Aix en Provence și a fost creată în 1982 de membrii UNAFAM (o uniune națională a familiilor și prietenilor bolnavi și / sau cu dizabilități fizice) din departamentul Bouches du Rhône din sudul Franței; scopul lor este de a defini și lansa acțiuni în beneficiul persoanelor cu tulburări mintale.

 

Astăzi, asociația are  o casă de locuit, două servicii de asistență socială (SAVS) și două cluburi GEM (Grup de ajutor reciproc) pentru membrii care doresc să rupă izolarea, pe site-urile din Marsilia și Aix en Provence.


Un sistem de aer condiționat defect


De ceva timp, angajații de la birourile de servicii post-vânzare din Marsilia se plângeau de funcționarea defectuoasă a sistemului de aer condiționat și încălzire și se îmbolnăveau în mod regulat. Domnul Olivier Fantino, director al unității și serviciilor din 2017, a contactat compania responsabilă de întreținere pentru a efectua o inspecție. S-a dovedit că conductele de distribuție a căldurii în diferite birouri erau rupte și în stare foarte proastă. Reparația nu a fost posibilă și, prin urmare, a fost nevoie de un nou sistem.

 

Asociația Espoir-Provence depinde de subvențiile publice pentru lucrările de renovare, astfel este nevoie de o propunere detaliată, care să conțină trei estimări diferite. Acest dosar trebuie să fie prezentat Consiliului Departamental pentru aprobare.

 

În calitate de utilizator final, domnului Fantino îi era greu să obțină cotații de la companiile locale pentru vechiul său sistem și nu deținea cunoștințele de reglementare pe deplin, așa că a contactat Climalife. Echipa de asistență tehnică Climalife a explicat impactul reglementării F-Gaz  și a sugerat să nu folosească R-410A într-o instalație nouă. De asemenea, s-a discutat despre importanța întreținerii preventive cu curățarea anuală a sistemului.


O soluţie multi-split cu R-32


Domnul Eric Cianti, director IMD Froid și client al Climalife de mulți ani, a aruncat o privire în jurul instalației împreună cu domnul Porta, directorul tehnic și managerul de întreținere al Asociației, confirmând că este necesar un nou sistem.

 

Deși chillerele originale R-22 au fost înlocuite cu chillere R-410A în urmă cu 10 ani, conductele originale trebuiau îndepărtate și înlocuite. Deoarece unitatea era deja veche, investiția în reparații nu ar fi fost eficientă din punct de vedere al costurilor, deoarece lucrarea ar fi atât de intensă în muncă.

 

 

După analiza necesităților de încălzire și aer condiționat ale birourilor, domnul Cianti a recomandat trecerea la un sistem multi-split folosind R-32, refrigerant ddezvoltat de producători pentru cei care caută o soluție cu GWP scăzut pentru sistemele noi de climatizare. Este demn de remarcat faptul că, în multe cazuri, GWP mai scăzut vine cu inflamabilitate. Acesta este cazul R-32, clasificat ca ușor inflamabil, cu un GWP de 675 (IPCC5). Datorită inflamabilității sale, utilizarea sa este restricționată și este supusă reglementărilor locale, iar utilizarea sa necesită materiale și ambalaje specifice.

 

O serie de cotații sunt întocmite în paralel și prezentate Consiliului Departamental, care validează noul sistem multi-split cu impact redus asupra mediului. Deoarece birourile asociației nu sunt clasificate pentru uz public, nu au existat constrângeri în utilizarea acestui refrigerant.

 

Sistemul multi-split al DAIKIN oferă o mare flexibilitate în utilizare, permițând fiecărui ocupant să regleze temperatura după cum dorește el, folosind o telecomandă.


Domnul Cianti, convins de importanța curățării regulate a unei instalații pentru a-și menține performanța și a minimiza riscurile pentru sănătate, a recomandat produse de curățare marca Frionett®. Întreținerea preventivă a acestei instalații va include dezinfectarea și curățarea externă cu Frionett® Activ RTU (spray gata de utilizare).

 

Lucrarea a fost efectuată la începutul lunii iulie 2018, iar căldura ridicată de vară a dovedit în performanța sa că această soluție era cea potrivită. Ocupanții birourilor au fost mulțumiți de noul sistem și, după un an de funcționare, asociația a observat o reducere a consumului de energie cu peste 20%.

 

 

Soluţia: Refrigerantul R-32

 

  • GWP = 675.  Impact redus asupra mediului. Folosește o cotă mai mică decât R-410A.

  • Utilizați numai în echipamente proiectate să funcționeze cu acest refrigerant.
  • Refrigerant clasificat ca clasă A2L = inflamabilitate redusă. Verificați măsurile de precauție pentru  refrigeranții A2L înainte de manipulare și citiți fișa tehnică. Evitați toate sursele de aprindere (cum ar fi sudarea și brazarea…).
  • Nu retrofitați niciodată echipamentele de la R-410A cu R-32 din motive de siguranță.
  • Ambalajele care conțin refrigeranți inflamabili au un guler roșu și o supapă cu filet stângaci care necesită un adaptor specific.
  • Utilizați echipamente specifice aprobate pentru utilizarea cu refrigeranți A2L (de exemplu, detectoare de scurgere și mașini de recuperare etc.).

 

 

Testimonial

 

 

 

 

„Suntem foarte mulțumiți de această instalație, care după 18 luni de funcționare, satisface nevoile utilizatorilor prin îmbunătățirea condițiilor de lucru și, de asemenea, prin reducerea facturii noastre de energie electrică”. Dl. Olivier Fantino, Director al unității și serviciilor, Espoir Provence

 

 

 

DETALII ALE INSTALAȚIEI DE AER CONDIȚIONAT A ASOCIAȚIEI ESPOIR PROVENCE

Daikin bluevolution

Putere răcire (kW)


Puterea totală (kW)


Puterea absorbită (kW)


EER / COP


Model


Mod


Unitatea
A


Unitatea
B


Unitatea
C


Unitatea
D


Unitatea
E


Num.


Num.

 

C1 5MXM90M

Rece

1,26

1,26

1,68

1,68

2,11

8

1,74

4,61

Cald

1,58

1,58

2,11

2,11

2,63

10

2,09

4,79

C2 5MXM90M

Rece

1,33

1,33

1,33

1,78

2,22

8

1,75

4,59

Cald

1,67

1,67

1,67

2,22

2,78

10

2,10

4,78

C3 3MXM68M

Rece

1,44

1,44

1,92

NA

NA

4,8

0,7

6,86

Cald

2,07

2,07

2,76

NA

NA

6,9

1,46

4,74