ETT studiază Solstice® L41y, ca înlocuitor pentru R-410A


Lider pe piaţa de încălzire, climatizare şi ventilaţie, departamentul de R&D este în căutare permanentă de soluţii inovatoare cu care să-şi sprijine clienţii într-o abordare energetică responsabilă.

 

 

 

ETT este recunoscut ca un specialist în proiectarea sistemelor de tratare a aerului pe comandă cu recuperare de energie şi fabricarea de pompe de căldură de înaltă performanţă energetică. Satisfacţia clienţilor este primordială pentru ETT.

 

Având în vedere reglementarea F-Gas şi problematica cotelor, compania anticipează şi testează noii agenţi refrigeranţi disponibili pe piaţă pentru a-şi putea susţine clienţii şi a le propune soluţii pe termen mediu şi lung pentru instalaţiile noi şi cele existente. Introducerea de noi molecule clasificate A2L sau A3 impune specialiştilor să revizuiască proiectarea echipamentelor lor pentru a respecta legislaţia privind produsele inflamabile şi să efectueze teste pentru a cunoaşte comportamentul şi performanţa diferiţilor refrigeranţi din echipamentele lor.

 

 

R-452B, o opţiune pentru înlocuirea lui R-410A

 


Însoţit de Climalife şi de producătorul Honeywell, ETT efectuează teste pe un prototip cu Solstice® L41y. Metodologia este descrisă mai jos..

 

La aplicaţiile aer/apă, R-452B permite trecerea foarte rapidă cu costuri investiţionale mai mici, ceea ce nu este valabil pentru echipamentele aer/aer. Avantajul acestui refrigerant, comparativ cu R-410A, este că are aceeaşi anvelopă de funcţionare la nivelul compresorului. De asemenea, pe această aplicaţie, are avantajul de a putea produce apă caldă la temperatură scăzută, ceea ce nu este posibil cu alţi refrigeranţi, cum ar fi R-32, de exemplu.

 

Pe aplicaţiile Rooftop, comportamentul intrinsec al R-452B este similar cu cel al R-410A. După cum subliniază Mikael Le Borgne, Director R&D, „R-452B este similar în ceea ce priveşte performanţa şi puterea, fiind totodată integrabil cu uşurinţă în produsele existente, fără modificări majore”.
Alţi refrigeranţi sunt testaţi în paralel, pe diferite aplicaţii, ETT dorind să ia în considerare toate
posibilităţile de a oferi cele mai bune soluţii. În concluzie,, „rămâne să aşteptăm validarea unor
producători de compresoare şi fabricanţi de componente pentru finalizarea echipamentelor noastre, în ceea ce ne priveşte suntem pregătiţi pentru anii următori”
 subliniază Mikael Le Borgne.

 

Echipament prototip testat în camera climatică a ETT

 

 

Prezentarea testelor şi a mijloacelor utilizate


ETT modifică unul dintre prototipurile lor pentru a efectua teste cu R-452B. Modificarea făcută este schimbarea compresorului tandem cu un compresor tandem omologat pentru noul agent refrigerant Solstice® L41y. Scopul este de a compara comportamentul R-452B cu cel al refrigerantului actual, R-410A. Testele sunt efectuate într-o cameră climatică. Senzorii de măsurare sunt instalaţi pe echipament pentru a verifica temperatura şi/sau presiunea în diferite puncte (descărcare/aspiraţie a compresorului, lichidul ieşit din condensator, ...). Senzorii de temperatură a aerului sunt, de asemenea, poziţionaţi la intrarea şi ieşirea bateriilor şi la suflanta echipamentului. Încărcătura de R-452B este de 20 kg, la fel ca cea a R-410A, care permite obţinerea următoarelor condiţii de funcţionare:

 


Mod


Supraîncălzire


Subrăcire

Climatizare 6 K 2 K
Încălzire 6 K 6 K

 

Prototipul este testat în modul climatizare şi în modul încălzire, la încărcare completă şi apoi la încărcare parţială.

 


Rezultatele testelor


Echipamentul a funcţionat normal în timpul tuturor testelor efectuate, indiferent de mod (încălzire sau climatizare). Temperaturile de condensare şi de evaporare sunt aproape identice cu cele care pot fi obţinute cu un echipament încărcat cu refrigerantul R-410A. Întoarcerea uleiului la compresoare a avut loc fără probleme. O scădere parţială a nivelului de ulei a fost observată la pornirea celor două compresoare, dar uleiul a revenit rapid la compresoare. Dezgheţarea s-a făcut rapid şi fără nicio problemă.

 


Rezultate obţinute în timpul testului, în modul climatizare, la încărcare completă

 


Puncte


R-452B


R-410A


Temp. aer preluat


26,9°C


26,9°C


Temp. aer exterior


34,6°C


34,6°C


Temp. evaporare


7°C


8°C


Temp. condensare


46,8°C


49,1°C


Temp. aer ieşire baterie


12,4°C


14,3°C


Putere compresor


23,1 kW


24,2 kW


Capacitate frigorifcă


86,3 kW


90,8 kW


EER thermo.


3,7


3,8

 

În modul climatizare, la o încărcare completă, nivelul uleiului a rămas constant în compresoare. Performanţele R-452B sunt similare cu cele ale R-410A.

 

Soluţia

 

R-452B, noua soluţie de înlocuire a R-410A
Solstice® L41y (R-452B) este un agent refrigerant de nouă generaţie, cu un GWP mai mic de 700. Este un amestec de R-1234yf, R-32 şi R-125, dezvoltat de producătorul Honeywell şi distribuit de Climalife. Este destinat să înlocuiască R-410A în diverse aplicaţii, cum ar fi chillere de înaltă presiune, dar răspunde şi nevoilor producătorilor de pompe de căldură şi echipamente de climatizare.
Dotat cu o eficienţă şi o capacitate frigorifică similare cu cele ale R-410A, refrigerantul R-452B le dă posibilitatea constructorilor şi producătorilor să realizeze o tranziţie rapidă a echipamentelor de la R-410A la un produs cu GWP mai scăzut, reducând la minim costurile de reproiectare şi cheltuielile de investiţii.

 

 

ETT, în câteva cuvinte

 

Fondată în 1979, ETT este o companie specializată în transferul de căldură industrială, cu echipamente din aluminiu produse 100% în Franţa. Situată în Ploudalmézeau, Bretania, pe un
amplasament industrial certificat ISO 9001 şi ISO 14001 cu o suprafaţă de 18.000 m², compania cunoaşte o creştere interesantă, inovaţia fiind cheia succesului său.
Celălalt punct forte al ETT este serviciul pentru clienţi cu o echipă dedicată de cincizeci de persoane, care coordonează de la A la Z toate lucrările. Aceasta intervine în domeniile: marea distribuţie, retailerii specializaţi, sectorul terţiar, industrie, cinematografe şi centre de agrement,
piscine ... în principal în Europa, cu tot mai multe proiecte în străinătate.
Catalogul de produse este foarte cuprinzător: de la echipamentul standard, precum rooftop-ul, care reprezintă 40% din activitate, prin echipamente de tratare a aerului de la 20 la 250 kW sau echipamente realizate la comandă. Dar imperativele sunt permanente: economisirea de energie, asigurarea confortului clienţilor şi garantarea echipamentelor.