DNI: o investiţie strategică pentru controlul energiei


 

 

Ce este Detectorul de Nivel Inteligent? Cum permite măsurarea consumului de energie şi gestionarea instalaţiilor termodinamice?

 

Interviu al Emilie Kugener, manager de comunicare la nivel corporativ şi web în cadrul Climalife, cu Florian Willerval (responsabil dezvoltare şi aplicare) şi Marion Lazzarotto (dezvoltarea afacerii şi marketing, produse conectate).

 

Cum s-a născut DNI?


M. L.: Dl. Anquetil, fondator Matelex, a lucrat întotdeauna în domeniul refrigerării şi când a fost emisă reglementarea F-GAS I, a realizat că nu exista o soluţie veritabilă pentru detectarea scurgerilor, în timp ce această reglementare impunea o reducere a emisiilor. Conştient de rata de scurgere ridicată a instalaţiilor frigorifice şi dorind să ajute operatorii şi deţinătorii de instalaţii să reducă impactul asupra mediului, a ales să îşi folosească experienţa în domeniul refrigerării şi cunoştinţele sale cu privire la aşteptările din acest domeniu pentru a crea DNI: Detectorul de Nivel Inteligent. Prin urmare, DNI a evoluat continuu datorită feedbackului de pe teren, pentru a reduce emisiile directe şi indirecte de gaze cu efect de seră.


Cum s-a desfăşurat dezvoltarea?

 

F. W. : Primele dezvoltări au avut loc în 2008 şi sistemul a fost brevetat în 2009. Primele produse DNI au fost apoi instalate în 2011. De atunci au fost îmbunătăţite continuu, în special în ceea ce priveşte conectivitatea pentru a fi racordate la interfaţa cu utilizatorul online Sentinelle.

 

În octombrie 2017, Matelex s-a alăturat grupului Dehon pentru a-şi susţine dezvoltarea la o scară mai mare. Au fost realizate noi capacităţi de producţie pentru a satisface o cerere în creştere, atât în Franţa, cât şi la nivel internaţional.


Cine au fost primii clienţi convinşi?

 

M. L.: Deţinătorii de instalaţii frigorifice, precum Carrefour sau Auchan, au fost primii clienţi. Instalatorii, responsabili pentru întreţinerea instalaţiilor frigorifice, au fost integraţi şi ei în demers încă de la început, evidenţiind nevoile de pe teren şi instalând ei înşişi DNI, ceea ce le permitea să testeze noile funcţionalităţi în parteneriat cu Gérald Anquetil.


De ce este un produs care promovează eficienţa energetică?


F. W.: DNI acţionează asupra a două tipuri de emisii: directe (scurgerile) şi indirecte (consumul de energie). Cu privire la partea energetică, DNI acţionează pe două paliere. Pe de o parte, DNI vă permite să cunoaşteţi în timp real nivelul de refrigerant din recipient pentru a vă asigura că există o cantitate suficientă, deoarece ştim că în ziua de astăzi o instalaţie subîncărcată consumă mai multă energie. Pe de altă parte, cele două module dedicate energiei permit şi ele reducerea consumului electric al instalaţiei frigorifice.

 

 

Modulul de energie calculează un coeficient de performanţă real, luând în considerare consumurile compresorului/compresoarelor, dar şi ale ventilatoarelor condensatorului sau chiar ale pompelor pentru circuitele indirecte. Permite urmărirea în timp real a ciclului entalpic. Aceste date conectate la instrumentele de analiză disponibile pe interfaţa Sentinelle, precum frecvenţa de pornire a compresoarelor, permit DNI să avertizeze cu privire la abaterile energetice, dar şi să identifice datele inconsecvente pentru a îmbunătăţi reglajele instalaţiei.
În final, modulul de presiune înaltă flotantă permite varierea valorii de referinţă a presiunii înalte, în funcţie de temperatura exterioară, pentru a regla viteza ventilatoarelor condensatorului.


Obiectivul este reducerea cu 15% -20% a consumului de energie al instalaţiei. De altfel, acest modul este eligibil pentru primele CEE (Certificate de economie energetică) din Franţa.

 

 

La ce evoluţii ne putem aştepta în viitorul apropiat?


M. L.: De la preluarea de către grupul Dehon, dezvoltarea Matelex înseamnă dorinţa de a răspunde nevoilor în creştere ale pieţei, bazânduse pe prezenţa globală a grupului. Pentru grupul Dehon, acest lucru este în concordanţă cu dorinţa sa de a dezvolta soluţii care contribuie la reducerea impactului instalaţiilor frigorifice asupra mediului. Acest lucru presupune înlocuirea refrigeranţilor, dar şi detectarea scurgerilor şi gestionarea instalaţiilor din punct de vedere energetic.

Astăzi continuăm dezvoltarea DNI şi a modulelor sale şi dispunem de feedback în acest sens. Un actor important al GMS din Franţa a obţinut, de exemplu, o reducere de 70% a scurgerilor pe ultimii 3 ani datorită instalării DNI pe instalaţiile sale. Dincolo de detectarea scurgerilor pentru instalaţiile HFC şi, prin urmare, a economiilor de refrigerant, ne orientăm către o soluţie globală dedicată optimizării instalaţiilor. Pentru CO2, de exemplu, deşi costul refrigerantului este mai redus, supravegherea în timp real şi avertizările permit îmbunătăţirea performanţelor instalaţiilor, evitarea defecțiunilor şi, prin urmare, minimizarea riscului de pierderi din exploatare, care se dovedesc foarte costisitoare.

 

Explicaţi în câteva cuvinte care este avantajul unei detectări de scurgeri prin metoda indirectă faţă de o metodă directă?


F. W. : Metoda indirectă permite, în primul rând, îndeplinirea obligaţiilor de reglementare pentru instalaţiile care conţin cantităţi mai mari sau egale cu 500 t echiv. CO2 (Regulamentul UE nr. 517/2014 „F-Gas”). Această metodă permite, de asemenea, reducerea la jumătate a frecvenţei de detectare a scurgerilor şi reprezintă un real câştig de timp, deoarece căutarea scurgerilor durează. Alt punct, cu detectarea directă, o scurgere poate ascunde o alta şi atunci trebuie să aşteptăm următoarea detectare sau oprirea producţiei pentru a ne da seama de ea. Cu DNI, o recalculare rapidă permite identificarea unei a doua scurgeri eventuale.

 

Dispozitivele care permit alertarea operatorului în caz de scurgere, precum DNI, permit acţionarea foarte rapidă, în caz de scurgere şi oferă indicaţii privind rata de scurgere, cât şi termenul reglementar pentru a interveni.

 

Pentru mai multe informaţii: www.matelex.fr/ro/