Dispersant D și Desoxydant P utilizate "în tranzit" pentru a curăța sistemul de aer condiționat a unei ambarcațiuni de suport pentru scufundări


Welch Refrigeration a lucrat în industria marină de refrigerare și aer condiționat pentru mulți ani și a călătorit în întreaga lume, având reputația de a repara sistemele existente în timpul tranzitului, sau atunci când era necesar, în timp ce ambarcațiunile erau în doc.
O astfel de ambarcațiune , suport pentru scufundări , se îndrepta spre Tropice și apoi în Australia. Aceasta a funcționat pentru circa 25 de ani în Marea Nordului și a fost echipată cu un chiller monobloc Stal-Levin.

În timpul funcționării în Marea Nordului, nu a existat niciodată nevoia de a rula toate cele trei sisteme de aer condiționat de la bord, astfel că au funcționat doar două. Lichidul de transfer termic din sistem s-a scurs într-un sistem de refrigerare neutilizat și a fost lăsat acolo pentru un număr de ani, și așa cum era de așteptat, părțile interne ale sistemului au corodat grav și s-a putut observa cum materialele au ruginit.
Ambarcațiunea ar avea nevoie și de al treilea sistem să funcționeze înainte de intrarea în climatele mai calde de la tropice și odată ajunsă în Australia, legislație de aici ar fi solicitat păstrarea echipajului și a lucrătorilor la o temperatură constantă.

Gary Welch, proprietarul Welch Refrigeration, s-a consultat cu Climalife, furnizorul său de refrigeranți, pentru a afla dacă există un produs care ar putea curăța sistemul intern, sau dacă va fi necesară instalarea unui echipament nou. În cazul instalării unui nou echipament, clientul lor ar fi fost interesat de costul acestuia. Gary a sugerat două produse Climalife adecvate și clientul său a fost de acord să le acorde o șansă:

 

 

  • Desoxydant P: Un detergent de tip acid pentru suprafețe metalice de detartrare și dezoxidare în sistemele de refrigerare

 

  • Dispersant D: Elimină oxizi metalici și depunerile, fiind utilizat în mod obișnuit în sistemele conţinând lichide de transfer termic.
 

 

Execuția:

Gary Welch a venit la bordul ambarcațiunii, atunci când a andocat la Peterhead și a lucrat la sistemul de refrigerare în timpul călătoriei sale către Singapore.

Sistemul de conducte  a fost izolat și s-a folosit prima dată Desoxydant P. După consultarea fișei tehince a produsului înainte de utilizare, apoi diluarea produsului, următoarele imagini au arătat cantitatea de nămol și de  depuneri care au fost îndepărtate.

 

Monobloc Stal-Levin în timpul curățării

 

   

Nămolul revenind după spălare cu Desoxydant P

 

Sistemul a fost apoi spălat cu Dispersant D rezultând eliminarea unor cantități mari de material de tip solid, prezentate de asemenea, în imaginile de mai jos.
 

Cilindrul de expansiune după prima curățare

   

Îndepărtarea materialelor încrustate

 

 

În general, este dificil de văzut ce efect pot avea  unele dintre aceste substanțe chimice de curățare, totuși  Welch Refrigeration a utilizat un aparat de fotografiat intern care a arătat cantitatea de rugină, înainte și după, pe  o anumită țeavă. Cu toate ca fotografiile sunt un pic neclare efectul poate fi observat.

Camera interioară care arată depuneri de rugină

   

După curățare

 

Partea din sistem care i-a cauzat lui Welch Refrigeration o problemă a fost vana de evacuare, care a ruginit solid. Supapa a fost înmuiată în Desoxydant P timp de aproximativ 24 de ore; efect chimic ce poate fi văzut în fotografiile înainte și după , din acest studiu de caz. Dupa întreținere, ei au putut să reinstaleze vana.

Supapă de evacuare solidificată

 

   

După curățare

 


Remarcă: Aceste produse sunt în general utilizate în sistemele conţinând lichide de transfer termic, dar sistemul de curățat a fost al unui circuit de agent frigorific grav corodat. După curățare, sistemul a fost uscat complet și pus pe un vacum complet înainte de reintroducerea refrigerantului.

CONCLUZIE

Sistemul curățat a revenit la o stare de funcționare completă și a fost pus din nou în funcțiune în timp util pentru ca ambarcațiunea să intre în zona de tropice având aerul condiționat necesar.