Curățarea regulată este vitală pentru instalațiile HVAC-R


Climalife Product Manager Cleaning

 
Enikő Beke, manager de produse pentru curățare la Climalife, subliniază importanța menținerii regulate a unui sistem a HVAC-R.

 

"Întreținerea regulată poate economisi bani prin creșterea eficienței instalației și reducerea probabilității de avarie."

 

Poluanții interiori și exteriori pot contamina componentele sistemului, determinând o scădere a schimbului de căldură, ceea ce face ca sistemele să funcționeze mai mult timp, ceea ce la rândul său crește consumul de energie. Așadar, este esențial să păstrați curate piesele componente ale sistemului, restabilind performanța prin asigurarea unui schimb optim de căldură.

 

Enikő ne vorbește despre o curățare de condensator, care a avut loc la o uzină din Ungaria, unde a fost utilizată gama de curățare Frionett de la Climalife.

 

 

Curățarea unui condensator orizontal

 

Curățarea regulată a acestui tip de sistem este esențială, deoarece acumularea de murdărie poate inhiba fluxul de aer prin lamelele condensatorului, determinând creșterea potențială a temperaturii, ceea ce face ca întregul sistem să funcționeze din ce în ce mai greu,  iar în cel mai rău caz compresorul se poate defecta.

 

Aceste imagini sunt ale unui condensator orizontal care a fost neglijat de ceva timp. Condensatorul a fost blocat de impuritățile aeriene care au dus la temperaturi de funcționare foarte ridicate și la o scădere a capacității de răcire. Lamelele condensatoarului au fost deteriorate din cauza unei încercări de curățare cu gheață carbonică.

 

 

Horizontal air cooled condenser pre clean 

CONDENSATOR ORIZONTAL CU RĂCIRE CU AER – ÎNAINTE DE CURĂŢARE

 

În vederea îmbunătățirii eficienței instalației, echipa de mentenanță a uzinei a efectuat o curățare folosind un produs de curățare specializat de la Climalife dedicat condensatoarelor: Frionett® Condenser Cleaner.

 

 

Procesul de curățare

 

  1. Pentru a asigura o acțiune mai intensă a produsului de curățare, condensatoarele au fost clătite cu apă înainte de începerea procesului de curățare.
  2. Condensatorul a fost apoi acoperit cu produsul Frionett® Condenser Cleaner diluat (un litru concentrat la cinci litri apă) gata de utilizare, începând cu o suprafață de 1 m2 în partea superioară, cu ajutorul unui pulverizator sub presiune.
  3. Produsul a fost lăsat să acționeze timp de cinci minute, apoi suprafața a fost clătită cu apă.
  4. Procesul de curățare era evident, deoarece picura apa murdară din condensator. Din cauza depunerilor pietrificate s-a luat decizia de a repeta procedura de curățare încă o dată.
  5. Diluția a fost aceeași; un litru concentrat la cinci litri apă.
  6. După trecerea altor cinci minute, clătirea s-a făcut timp de câteva minute, până când apa murdară a început să curgă nerestricționată prin condensatorul deblocat de impurităţi.

 

 

Rezultate vizibile după curăţare

 

Horizontal air cooled condenser post clean 

CONDENSATOR ORIZONTAL CU RĂCIRE CU AER - DUPĂ CURĂŢARE
 

După curățare, lamelele condensatorului au prezentat rezultate vizibile, dar în plus, temperatura condensatorului a scăzut în comparație cu măsurătorile făcute înainte de efectuarea curățării.

 

După ce a asistat la rezultate, echipa de mentenanță a uzinei a declarat: „Nu am crezut niciodată că va funcționa așa de bine, dar m-aţi convins!"
Amintiți-vă: întreținerea regulată este vitală pentru sănătatea instalației HVAC-R!