Cuplul Greenway® Neo/CO2 soluţia care înlocuieşte R-22: o premieră pentru compania de instalaţii HENKENS Frères s.a.De câţiva ani, maeştrii măcelari Aubel s-au angajat într-o politică de dezvoltare durabilă şi au decis să-şi reînnoiască instalaţia frigorifică, investind într-un nou sistem cu răcire indirectă.

 

Numărul 3 pe piaţa belgiană a cărnii, societatea familială Detry are deviza „Apropierea naturală de produs, dând prioritate gustului şi calităţii ingredientelor”. Aubel este marca fanion a acestei întreprinderi fondate în 1963. Conform Detry, calitatea se bazează pe: condiţii bune de creştere şi alimentaţie, respectul faţă de animal,
know-how-ul personalului, ascultarea părerilor consumatorilor şi o gestionare care presupune investiţii regulate.

A sosit momentul pentru a-şi înlocui instalaţia frigorifică pe bază de R-22, care cuprinde congelatorul şi tunelul de congelare din unitatea principală de fabricaţie, situată la Aubel, în Belgia.

O primă experienţă reuşită pentru Henkens Frères

Detry a apelat la compania de instalaţii Henkens Frères, o societate polivalentă, care se bucură local de o experienţă foarte apreciată, în domeniile de activitate precum refrigerarea, echipamentele termice şi cazangeria industrială în industria alimentară, cerându-i să implementeze o instalaţie pe bază de CO2, pentru a fi în acord cu valorile solide ale întreprinderii. După analiza efectuată în colaborare cu clientul său, Henkens preconizează o soluţie novatoare şi durabilă, optând pentru o Centrală Advansor transcritică cu CO2, şi cu lichidul de transfer termic de origine vegetală Greenway® Neo, produs şi distribuit de Climalife, pentru a asigura dezgeţarea cu recuperarea energiei în vederea producerii apei calde menajere.

O implementare fără a opri producţia uzinei Detry

La Centrala transcritică Advansor, cu o putere de 180 kW, este plasată sub adăpostul acoperişului. Este prevăzută cu un gaz de răcire, cu un sistem de reglare
Danfoss, cu variator de frecvenţă, pentru un regim de funcţionare între -38 °C şi +40 °C. Încărcată cu 250 kg de CO2, centrala alimentează un congelator cu un volum de 4.800 m3, pentru depozitarea a 500 tone carne, dar şi un tunel de răcire prevăzut cu trei congelatoare. În total, sunt instalate 7 evaporatoare marca GÜNTNER. Acestea prezintă avantajul unui circuit dublu, dintre care unul este destinat agentului de transfer termic Greenway® Neo pentru dezgeţare.

„În afară de recuperarea energiei, această instalaţie are ca scop să producă o masă de Greenway® cald, pentru a dezgeţa la cerere cele 7 evaporatoare. De două ori în decurs de 24 ore, se acumulează energie suficientă într-un balon de 750 l. CO2 permite cu uşurinţă temperaturi înalte, facilitând astfel stocarea energiei prin folosirea Greenway la 50/60°C; un sistem de reglare cu supapă cu 3 căi redistribuie soluţia Greenway la 25°C, pentru a asigura o dezgeţare adaptată”, explică Joseph Toussaint, Responsabil Întreţinere la Henkens Frères.s.

„Clientul nostru dorea doar o instalaţie cu CO2, angajânduse astfel într-un demers ecologic. La nivel general, în procesele industriale implementăm sisteme de tip „amoniac + apă glicolată”, aşa că am căutat cea mai bună soluţie pentru a răspunde acestor cerinţe privind mediul. De câţiva ani deja, urmărim îndeaproape evoluţiile tehnologice privind CO2 pentru a fi la curent cu necesităţile schimbării agenţilor de refigerare la clienţii noştri,
formând trei dintre tehnicienii noştri pentru R-744.”

„Având posibilitatea de a urmări pe piaţă câteva dintre experienţele mai puţin delicate şi înarmaţi cu experienţa
noastră solidă cu privire la dezgeţarea cu gazele calde utilizând R-22 şi NH3 şi cu apă caldă cu recuperarea căldurii, am optat în final pentru dezgeţarea cu apă, folosind baterii suprapuse şi Greenway® Neo -55, întrucât acesta este singurul agent de transfer termic din biosurse agreat pentru „contactul cu alimentele” şi care are posibilitatea de a coborî până la -50 °C cu o vâscozitate corectă. Considerăm că, în circumstanţele actuale, dezgeţarea cu gaze calde utilizând CO2 nu este adecvată.” aminteşte Gérard Struvay, Responsabil Refrigerare.

Instalaţia este montată în paralel cu vechiul sistem, pentru a nu opri producţia. În total, în ansamblul reţelei sunt distribuiţi 2.200 l Greenway® Neo.