Cum se încălzesc piscina şi apa caldă menajeră la un hotel, cu ajutorul lichidului de transfer termic Greenway® Neo Solar?


Eklor este un producător de sisteme termice solare autovidanjabile. În Franţa, instalaţiile de la Eklor însumează, la ora actuală, 25.000 m² de suprafaţă termică solară.

 

Sistemul termic solar

 

Energia solară termică înseamnă producerea căldurii pentru asigurarea încălzirii apei menajere sau a încăperilor prin captarea razelor solare. Panourile solare termice permit obţinerea apei calde. Un panou solar termic este o suprafaţă care captează razele soarelui, încălzind un lichid de transfer termic situat în panouri. Acest lichid cald ajunge apoi în balonul de stocare, în care încălzeşte apa menajeră utilizată la robinete, chiuvete, duşuri etc.

Această producţie este asigurată de diferitele elemente care constituie un sistem termic solar. Soarele are o putere intermitentă şi variabilă. Iarna emite 2 sau 3 ore utilizabile pe zi. Vara oferă până la 8 ore utilizabile.


Un panou termic solar este o instalaţie etanşă, formată din sticlă, aer, o placă neagră din cupru sau aluminiu şi ţevi.

 

 

Instalaţia autovidanjabilă prezintă un mare interes atunci când nu mai este posibilă stocarea caloriilor

 

Autovidanjarea este o tehnică foarte veche, curentă în ţările reci. Această tehnologie a fost transpusă în Franţa pentru a evita supraîncălzirea. De fapt, una dintre problemele sistemului termic este puterea sa mare. Într-o instalaţie fotovoltaică, atunci când există un excedent de electricitate, acesta este trimis în reţea, în timp ce, în cazul unei instalaţii termice solare, totul rămâne pe loc. Aceasta poate reprezenta o problemă, atunci când există perioade de nefolosire, de ex. la închiderea hotelului. Instalaţia termică solară înseamnă, deci, un consum propriu. Este obligatoriu să se aibă în vedere stocarea intermediară, încă din faza de proiectare a instalaţiei, pentru a permite astfel evitarea supraîncălzirii..

 

Când piscina sau rezervorul atinge temperatura maximă de stocare, instalaţia solară se opreşte şi în colectoare pătrunde aer. Aerul este, în mod natural, compresibil şi poate ajunge, fără probleme, la 180 °C. Nu există nici o deteriorare a lichidului solar sau a colectoarelor. În timp ce, dacă lichidul de transfer termic solar rămâne în panouri la 180 °C, este în fierbere şi presiunea este ridicată. În cazul autovidanjării, sistemul este fără presiune, iar lichidul de transfer termic nu depăşeşte niciodată 100 °C.

 

Funcţionarea instalaţiei termice solare autovidanjabile

 

Acest sistem de producere a energiei termice solare foloseşte gravitaţia pentru a goli automat reţeaua de transport a lichidului, atunci când sistemul este oprit. Oprirea are loc atunci când capacităţile de stocare a caloriilor sunt la maxim. Acest procedeu permite facilitarea întreţinerii conductelor, mărirea duratei de viaţă a sistemului şi evitarea supraîncălzirii, care poate provoca deteriorări substanţiale ale echipamentului. Absenţa presiunii în sistem limitează, de asemenea, posibilitatea unor scurgeri.

 

 

 

Instalaţia solară a Hôtel Les Cleunes

 

Instalaţia, care are ca scop încălzirea, atât a piscinei, cât şi a apei menajere pentru camere, cuprinde 57 m2 de panouri solare, fabricate de KBB în Germania, conform conceptului Eklor, pentru a se adapta autovidanjării. Cantitatea de apă încălzită pentru cele 40 camere este de 2.000 litri pe zi, în medie, când hotelul este plin. Piscina are un volum de 150 m3. În funcţie de sezon, are prioritate încălzirea piscinei sau a apei pentru camere. Piscina este suplimentată de o pompă de căldură, ceea ce înseamnă că, atunci când soarele nu produce suficientă căldură, pompa de căldură preia ştafeta. Apa caldă pentru camere este suplimentată de o centrală pe gaze. Înainte, piscina era încălzită de pompa de căldură şi de un circuit electric. Instalaţia solară este inserată în amonte de centrala care realizează încălzirea suplimentară. Vara, încălzirea suplimentară nu este folosită. Dar iarna, apa rece este preîncălzită pentru a obţine apa caldă menajeră: intră în panouri la 15 °C şi este adusă la 40 °C , iar centrala o ridică până la 60 °C. Pentru piscină, apa este adusă de la 15 °C la 28 °C. Toate acestea sunt configurate conform reglărilor.

 

Lucrarea (montarea panourilor solare şi a conductelor şi racordarea electrică) a durat 4 săptămâni. Pentru hotelul Les Cleunes, Eklor a proiectat o staţie solară personalizată care este conectată pentru monitorizarea performanţelor de la distanţă şi este prevăzută cu reglări pentru a asigura randamentul şi siguranţa totală. Această staţie solară compactă este compusă dintr-un rezervor, în care este păstrat lichidul de transfer termic solar Greenway® Neo Solar şi care va servi ca recuperator de aer, în timpul funcţionării pompei de circulaţie Wilo.

 


La punerea în funcţiune, este injectat lichidul de transfer termic, apoi staţia solară este pusă sub tensiune. Circulaţia lichidului cuplează ieşirea cu intrarea colectoarelor şi permite recuperarea energiei.

 

"Este o soluţie care poluează foarte puţin mediul. Astfel, în ceea ce priveşte reciclarea, este important să existe un produs care se reciclează mai uşor decât petrolul. Pentru noi, care lucrăm în domeniul energiei solare, este interesant să avem un lichid de transfer termic care nu provine din petrol. Este vorba de ideologie." Nicolas Savariaux, Preşedinte şi Director Tehnic Eklor.



 

Eklor a ales Greenway® Neo Solar

 

"După doi ani de teste, ceea ce ne-a surprins la rezultate este faptul că Greenway® Neo Solar nu face deloc spumă şi îşi menţine mirosul neutru, spre deosebire de glicolii pe bază de petrol, care au, adeseori, un miros foarte puternic atunci când se încălzesc. Apariţia spumei nu permite vizualizarea corespunzătoare a nivelului de lichid rămas în instalaţie." Nicolas Savariaux, Preşedinte şi Director Tehnic Eklor.




Caracteristicile instalaţiei


KBB colectoare termie solare


24 buc (57 m2)


Putere


40 kW


Apă caldă menajeră (ACM) pentru hotelr


2.000 l / zi


Apă caldă menajeră pentru menţinerea temperaturii piscinei


150 m3


Greenway® Neo Solar -18°C


160 litrii


Staţie solară autovidanjabilă


EKSOL 140


2 schimbătoare de căldură tubulare (piscină şi ACM)


EJ Bowman

 

 

 

Eklor pe scurt:

 

Data înfiinţării: 2005
15 salariaţi
1.500 instalaţii termice solare
CA 2018 : 5,4 mil. €