Cum să alegeţi lichidul de transfer termic în sectorul agroalimentar?


 

Indiferent dacă este pentru răcirea sau încălzirea unui echipament ori a unui produs, depozitat la rece sau congelat, cu nevoile sale specifice, industria agroalimentară trebuie să ştie să-şi optimizeze instalaţia termică, ceea ce reprezintă o provocare majoră pentru dezvoltarea mijloacelor de producţie şi minimizarea amprentei de carbon.


Climalife doreşte să atragă atenţia profesioniştilor din sectorul agroalimentar asupra faptului că nu există lichide de transfer termic „alimentare”.

Climalife ajută sectorul industrial, instalatorii şi profesioniştii care lucrează în aplicaţii termice să conceapă, să pună în aplicare şi să-şi gestioneze echipamentele şi instalaţiile. Compania le propune soluţii adaptate în care lichidele de transfer termic contribuie la procesul de fabricaţie sau de conservare a produselor alimentare.  

 

 

 


➜     Există un lichid de transfer termic „alimentar” pentru instalaţiile din sectorul agroalimentar?

 

Nu, există numai lichide de transfer termic care nu sunt considerate nocive şi care pot beneficia de o autorizaţie pentru transfer termic prin schimb simplu al căldurii la producţia de apă caldă menajeră.

 

 

Atenţie la confuzii! Lichidul de transfer termic transportă energie (frigorii sau calorii) la temperaturi negative sau pozitive şi protejează împotriva îngheţului şi coroziunii. Cu o formulă pe bază de glicoli (MEG, MPG) sau de 1,3 propandiol, betaină etc., la care se adaugă inhibitori de coroziune, lichidul de transfer termic este diluat în funcţie de punctul de îngheţ dorit.

.

 

Acest tip de lichid de transfer termic nu este un produs alimentar. Astfel, pare total neadecvat să considerăm un lichid de transfer termic ca fiind „alimentar”, iar acest lucru induce o confuzie între ce este menajer şi ce se poate consuma.

 

 

 

➜     Care lichid de transfer termic poate fi utilizat în procesele de fabricaţie a unui produs alimentar?

 

Pentru procesul de fabricaţie a unui produs alimentar, Climalife propune utilizarea unei instalaţii concepută pentru a evita/împiedica orice infiltrare a lichidului de transfer termic în produsele alimentare. Deoarece se impune principiul precauţiei şi chiar dacă alimentele nu au intrat în contact direct cu lichidul de transfer termic, utilizarea lichidelor de transfer termic pe bază de monoetilenglicol (MEG) în sectorul agroalimentar este periculoasăe. Acest lucru poate duce la consecinţe grave într-un mediu alimentar.

 

 

 

➜     Ce trebuie să facem în caz de scurgeri de lichid de transfer termic într-un produs alimentar?

 

În caz de scurgere, contaminare sau contact al unui lichid de transfer termic cu un produs alimentar, chiar dacă produsul nu este considerat toxic în temeiul reglementărilor, orice contaminare a unui produs alimentar îl face impropriu consumului. Din motive de precauţie, produsul alimentar contaminat va trebui retras de pe piaţă şi distrus, indiferent de autorizaţia de care beneficiază lichidul de transfer termic.

 

➜     Putem utiliza un lichid de transfer termic pe bază de MEG în sectorul agroalimentar?

 

Atenţie, lichidele de transfer termic pe bază de MEG (monoetilenglicol) ) sunt nocive în cazul ingestiei. Consultaţi Fişa cu date de securitate a lichidului de transfer termic.