Cu Solstice® L40X, Leclerc Express din Moissac optimizează costul total de proprietate al instalației sale de răcire


 

 

Instalarea de unități de condensare R-455A pentru alimentarea camerelor frigorifice ale acestui nou magazin de proximitate.

 

"Alegerea unui sistem de răcire nu este o sarcină ușoară în zilele noastre, pentru a optimiza costurile și pentru a avea un sistem fiabil și durabil de conservare a produselor alimentare", explică Régis Plet, responsabil cu lucrările la noul magazin Leclerc Express din Moissac.

 

 

Deschiderea unui nou E. Leclerc Express în Tarn et Garonne


Pe 15 iunie, comunitatea urbană din Moissac, care numără peste 13000 de locuitori, a fost încântată de deschiderea unui nou magazin care va înlocui magazinul Netto al grupului Mousquetaires.
Managerul hipermarketul E. Leclerc situat în Castelsarrazin, la mai puțin de 10 kilometri de Moissac, a preluat afacerea cu un obiectiv clar definit: să ofere un serviciu de proximitate la prețuri mici cu produse de calitate.

 

  Cameră frigorifică cu temperaturi pozitive pentru fructe și legume

 

Magazinul de 800 m² a fost complet reproiectat și renovat pentru a îndeplini criteriile mărcii. Pentru această redeschidere au fost necesare mai mult de 4 luni de muncă, iar instalațiile de răcire au fost complet modernizate. Întreaga activitate a fost însoțită de un birou de proiectare și de un arhitect. Zona de vânzări a fost dotată cu vitrine frigorifice marca Costan pentru o mai mare flexibilitate, a fost creată o sală de ședințe, iar magazia a fost transformată pentru a depozita produsele comandate online și a oferi consumatorilor un serviciu "drive in". A fost instalat un nou sistem de aer condiționat și, în paralel, a fost lansată o licitație pentru renovarea sistemului de răcire a camerelor frigorifice.

 

Modelarea eco-eficienței confirmă alegerea noii arhitecturi și a agentului frigorific Solstice® L40X
După cum s-a menționat în preambul, pentru un comerciant cu amănuntul independent, alegerea unui sistem de răcire a devenit din ce în ce mai complexă în fața constrângerilor de reglementare, a încălzirii globale și a creșterii prețurilor la energie. Sunt luate în considerare mai multe soluții, inclusiv un booster cu CO2 și unități de condensare Solstice® L40X.

 

Această ultimă arhitectură este aleasă din mai multe motive:

 

-    Costuri de capital (CAPEX) mai mici în comparație cu emisiile de CO2
-    Conformitate cu reglementările, agent frigorific cu GWP sub 150
-    Eficiență mai mare pe durata de viață a instalației (OPEX)
-    Siguranța în utilizare
-    Fiabilitatea și capacitatea de răcire a R-455A
-    Reducerea amprentei ecologice

 

Instalarea a trei unități de condensare Pecomark R-455A
Trei camere frigorifice existente (2 la temperaturi pozitive și 1 la temperaturi negative) sunt renovate pentru depozitarea fructelor și legumelor, a produselor proaspete și a alimentelor congelate. O a patra cameră frigorifică la temperaturi negative este instalată pentru a depozita pâinea congelată și pentru a oferi un nou serviciu de panificație.
O unitate Carrier existentă în configurația anterioară a magazinului Netto este refolosită pentru a alimenta camera frigorifică pozitivă pentru produsele proaspete, care este echipat cu un evaporator Profroid și încărcat cu 5 kg de R-448A, reducând astfel costul investiției. Celelalte trei camere sunt conectate la noile unități de condensare Pecomark care funcționează cu R-455A și sunt instalate noi evaporatoare Friga Bohn. Îcărcătura totală cu Solstice® L40X este de 18 kg.
La trei luni de la punerea în funcțiune de către instalatorul Quercy Réfrigération, noul sistem de refrigerare răspunde perfect așteptărilor, chiar și la temperaturi ambiante precum cele din această vară, cu valuri de căldură în Franța care depășesc 40°C în această regiune.
După cum subliniază Benoît Duparc, manager al Quercy Réfrigération, "R-455A este un agent frigorific ușor de utilizat de toți tehnicienii și nu necesită atât de multe cunoștințe ca și CO2. Este o instalare simplă, cu piese ieftine disponibile oriunde, dacă este necesar. În cazul temperaturilor extreme, COP rămâne bun și riscul de pierdere a mărfurilor este minimizat. Nu este necesar să pulverizați apă pe condensatoare să se asigure că acestea funcționează".

 

În concluzie, Regis Plet își reafirmă satisfacția de a fi ales acestă arhitectură: " Astăzi, suntem încrezători în alegerea tehnologică pe care am făcut-o. Am redus costul total de proprietate în comparație cu un sistem CO2, iar această soluție este în deplină concordanță cu abordarea noastră de mediu, pe care ne străduim să o îmbunătățim în fiecare zi. Apropierea de Quercy Réfrigération este, de asemenea, un avantaj cheie pentru reparații rapide, dacă este necesar".

 

 

Simulare de eco-eficiență pentru Leclerc Express din Moissacc

 

 

Descrierea sistemelor comparate prin modelul de eco-eficiență validat de Cemafroidd

 

A - CO2 booster cu expansiune directă pentru cele 3 camere frigorifice pozitive (TP) și negative (TN)..
B - Unitate de condensare R-455A cu expansiune directă pentru cele 3 camere frigorifice pozitive și negative.

 

 

simulation ecoefficacite

 

 

Ipoteze luate în considerare în instrumentul de eco-eficiență:

 

  • Rata de scurgere este stabilită la 5% pe an pentru R-455A și la 20% pentru R-744.

 

  • Costul energiei electrice este: 0,2 €/kWh pentru tariful fix de energie electrică;  0,2 €/kWh pentru primul an într-un scenariu cu tarif de energie electrică variabil, creșterea anuală a prețului este de 8%, iar prețul energiei electrice în anul 10 (sfârșitul duratei de viață a sistemului) este de 0,4 €/kWh.

 

  • Emisiile de CO2 pe kWh = 58 grame de CO2 /kWh (ref: cărbune ~ 1000gr. CO2 /kWh, nuclear ~ 50gr. CO2 /kWh).

 

  • Clasa de eficiență energetică condensatorului / gas coolerului răcit cu aer pentru CO2 este de 50 kW/kW, nivel scăzut sau clasa "C" (*).

 

  • Temperatura minimă de condensare este de 15°C pentru R-455A și de 10°C pentru R-744.

 

  • Temperaturile de evaporare și condensare pentru R-455A sunt "valori medii" din cauza alunecării.

 

  • Pentru partea de presiune înaltă la condensator sau gas cooler, s-au presupus următoarele delta de temperatură:

 

  • operations

 

 

 

 

 

 

 

 

Metoda de calcul

 

  • Performanța compresoarelor și a ventilatoarelor condensatorului este evaluată separat, după cum urmează: COP al compresoarelor este evaluat în funcție de condițiile de funcționare (t.evap, t.cond, supraîncălzire), pe baza calculelor din software-ul de selecție Bitzer.

 

  • Consumul de energie al condensatorului = (căldura care trebuie eliminată de condensator) / (randamentul energetic al condensatorului). Consumul de energie al schimbătoarelor de aer se calculează pe baza consumului de energie al ventilatoarelor și al dezghețului (aplicabil evaporatorului), se presupune o frecvență de 4 cicluri de dezgheț pe 24 de ore pentru frigul negativ, în timp ce la frigul pozitiv, dezghețul se efectuează în timpul opririi producției de frig.