Conversia de la R-404A la R-448A (Solstice® N40) în magazinul din Leganés (Madrid)


Inovație pentru supermagazine: conversie directă, rapidă, sigură și fără probleme pentru o mai bună sustenabilitate și reducerea amprentei de carbon.


„Performanțele refrigerantului N40 (R-448A) sunt bune, iar valorile de referință au fost atinse imediat după conversie. Vom monitoriza și măsura în continuare consumul de energie pentru o anumită perioadă de timp pentru a avea date fiabile despre economiile realizate și pentru a ține seama de ele pentru viitoarele noastre proiecte.” » José María de Santos Responsabil de refrigerare la Makro

„A fost o adevărată provocare să finalizăm conversia în termenul stabilit, ținând seama de rotația personalului și cu până la 60 de tehnicieni la fața locului. Manipularea ușoară a R-448A, faptul că este o înlocuire directă și strategia operațională excelentă definită pentru această misiune în colaborare cu Makro au facilitat reducerea timpului de execuție.” Rafael Matarranz Responsabil Catri

 

Makro, filială a grupului Metro, este liderul în distribuția angro din Spania, cu 37 de puncte de desfacere, peste
2.700 de angajați și aproape un milion de clienți înregistrați.
Clienții mărcii Makro sunt, în principal, întreprinderi independente din sectorul hotelurilor și restaurantelor..

Pentru a-și reduce impactul asupra mediului, având în vedere creșterea costurilor energiei în întreaga lume, și pentru a-și reduce cheltuielile de operaţiune, Makro aplică măsuri eficiente pentru a se asigura că activitățile sale constituie unul dintre principalii piloni în angajamentul său pentru o dezvoltare durabilă.

Pentru a-și atinge obiectivele, întreprinderea pune în prezent în aplicare o serie de măsuri de reducere a nevoilor sale de energie. Printre aceste măsuri se numără în special utilizarea de tehnologii de vârf, precum și implementarea de programe de formare și de autonomizare a angajaților. Makro este în permanentă reînnoire și adaptare pentru a utiliza cele mai noi tehnologii de reducere a amprentei de carbon. Catri este unul dintre principalii subcontractanți din Spania, cu peste 40 de ani de experiență în serviciile de refrigerare. Întreprinderea furnizează clienților săi soluții integrate de refrigerare industrială, de întreținere și reparații, precum și proiecte la cheie.

 

Conversia de la R-404A la R-448A de la magazinul din Leganés a adus numeroase avantaje:

• R-448A înregistrează rezultate mai bune decât R-404A;

• s-a redus consumul de energie în sistemele cu temperatură joasă și în cele cu temperatură medie;

• s-a redus potențialul de încălzire globală (GWP -Global Warming Potential) cu 66% față de cel al R-404A, reducându-se astfel emisiile, precum și costurile de întreținere datorită taxelor pe GWP mai scăzute din Spania;

• conversia a fost dusă la bun sfârșit fără probleme, fiind vorba despre înlocuirea directă a refrigerantului R-404A. Operațiunea s-a dovedit a fi sigură, simplă și mai eficientă pentru tehnicieni.

Implementare: executarea perfectă a unui plan bine conceput

În contextul dorinței de a-și reduce amprenta de carbon, Makro își atinsese deja două obiective de amploare în același magazin:

• Instalarea de uși și coperte la dulapurile cu temperatură medie și joasă. Astfel, s-a putut scoate din funcțiune una dintre cele patru centrale inițiale, întrucât s-a redus consumul; de asemenea, s-au redus costurile de întreținere.

• Magazinul a pus accentul pe scurgerile de refrieranţi, ceea ce a condus la o reducere semnificativă a acestora (la numai 6%).

Sistemul de refrigerare a fost apoi convertit pentru a obține o eficacitate îmbunătățită și o reducere mai mare a amprentei de carbon:

• sistemul inițial de gestionare a uleiului, bazat pe efectul Venturi, a fost înlocuit cu sisteme active dotate cu separatoare de ulei și cu receptoare cu control individual al uleiului prin intermediul compresoarelor;

• as-a implementat tehnologia cu microcanale prin condensatoare în V, înregistrând o eficacitate îmbunătățită și reducerea încărcăturii de refrigerant cu 15%;

• s-a introdus un control flotant al condensării și evaporării;

• s-a instalat o tehnologie cu invertor pentru compresorul principal al fiecărei centrale.

Conversia s-a realizat între 23 și 27 martie 2016 și a implicat, în total, 60 de persoane care au lucrat la toate aspectele legate de refrigerare, de înlocuirea componentelor și de sistemele electrice. În această perioadă, Catri a lucrat în schimburi permanente.

Stocurile de mărfuri refrigerate din dulapurile cu temperatură medie și din camerele frigorifice au fost transferate într-un centru logistic al Makro din apropiere, în vreme ce produsele depozitate în dulapurile cu temperatură joasă și în camerele de congelare au fost păstrate în două camioane frigorifice având 13 metri lungime.

Prin simpla reglare a tuturor comenzilor de refrigerare, a fost posibilă închiderea supapelor de expansiune
cu un tur și setările de supraîncălzire au fost reglate pentru a răspunde nevoilor sistemului.

Deși temperatura de ieșire a R-448A este apropiată de cea a R-404A, din cauza vârfurilor de temperatură extreme constatate în vară, Makro a decis îmbunătățirea răcirii atât pentru sistemele cu temperatură joasă, cât și pentru cele cu temperatură medie instalând un sistem ChillBooster în fiecare condensator.

Etapele următoare:

Makro și Catri vor continua colaborarea în următoarele luni pentru a optimiza sistemul. Temperatura de evaporare este monitorizată în permanență pentru a rămâne cât mai ridicată posibil și pentru a se menține consumul de energie la un nivel cât mai scăzut posibil (nivelul așteptat de economii este de circa 2-3% pe grad Celsius).

După reușita de la magazinul din Leganés, în mai 2016 s-a efectuat conversia de la R‑404A la amestecul HFO R-448A în magazinul Makro din Santander (nordul Spaniei).

 

Descrierea instalației:

• Magazinul Makro din Leganés (Madrid), inaugurat în 2004.

• Suprafața: 12.000 m2 în total, zonă refrigerată de 4.000 m2.

• 3 circuite (2 la temperatură medie, 1 la temperatură joasă).