Climalife, Honeywell și Grupo DIA realizează 17 conversii din R-404A în R-450A (Solstice® N13), ca testare a noului său format DIA&go


 

Primele unități din Madrid sunt laboratoare de testare
pentru tehnologia de reducere a emissilor.


Peste treizeci de magazine adoptă deja formatul DIA&go, care se bazează pe un concept anglo-saxon: „convenience store”, al cărui principiu este să fie deschis un interval de timp mai larg și să vândă o varietate mare de mâncăruri preparate. Pe lângă provocările tehnice importante, tranziția către formatul DIA&go a presupus o consolidare a angajamentului ecologic.

Participăm la CPD (Carbon Disclosure Project) și ne angajăm să gestionăm adecvat și să controlăm utilizarea refrigeranților, ținând seama de criterii de eficiență și sustenabilitate detaliate în politica de mediu. Suntem conștienți de importanța reducerii consumului de electricitate și al coeficientului GWP mediu al magazinelor noastre”, explică Gabriel Sánchez, responsabil de eficiența energetică la DIA. Climalife este alături de Grupul DIA de mulți ani. „Într-adevăr, am testat R-450A acum patru ani într-o zonă cu căldură extremă și rezultatele au fost foarte satisfăcătoare. Această experiență și încrederea în Climalife și Honeywell ne-au făcut să pariem pe acest refrigerant”, adaugă G. Sánchez.Pedro Casero (auditor tehnic),  Inmaculada Ramirez (tehniciană în eficiența energetică) și Alma Román (manager de sustenabilitate) sunt de acord să explice de ce au optat pentru această modernizare: „Reducerea coeficientului GWP mediu al magazinelor și a costurilor utilizând echipamentele existente și încă în perioada de amortizare”.

Între ianuarie și iunie 2018, toate magazinele care utilizau R-404A au trecut la R-450A, adică 17 DIA&go, iar modernizarea se efectuează cu Solstice® N13 în total de 37 de supermarketuri.

 

Alegerea refrigerantului Solstice® N13

 

Potrivit lui P. Casero acesta a fost selecționat din " 3 motive: coeficientul GWP scăzut, faptul că nevoile magazinului corespund puterii frigorifice și că am putut să obținem beneficii cu centrala. Uneori am utilizat chiar și  compresoare pentru refrigerare negativă pentru a le face să funcționeze pozitiv, fără nici o problemă, întrucât sarcina de lucru a unui compresor pentru refrigerare negativă cu R-404A este similară cu cea a unui compresor pentru refrigerare pozitivă cu R-450A."

 

Datorită unor soluții inovatoare, a fost posibilă creșterea eficienței energetice în anumite cazuri: „Refrigerarea pozitivă era generată de o centrală pe care doream să o utilizăm în continuare datorită bunelor performanțe pe care le-a furnizat îde-a lungul anilor. Am integrat un automat PLC pentru a o dota cu un sistem de înaltă presiune flotantă. Am reprogramat centrala inserând calculele necesare pentru a integra schimbarea refrigerantului”, explică auditorul.

 

Grupul DIA a ținut totodată seama de două aspecte importante. Conductele se pot dovedi prea mici, ducând la agravarea scăderii presiunii medii, dar mai ales la scăderea capacității de refrigerare a instalației de la 35 la 45%, în funcție de temperatura exterioară. Auditorul adaugă că dacă instalația suportă această pierdere, avantajele nu sunt de neglijat: aceasta va lucra la presiuni mai scăzute și nu va reduce din presiunea înaltă în perioadele calde: condensatorul devine supradimensionat, presiunea medie este redusă cu jumătate.

 

Astfel, utilajele sunt mai puțin solicitate și riscul de scurgere este redus. Dacă sistemul nu își asumă această pierdere de putere sau dimensionarea conductelor, refrigerantul R-450A poate fi utilizat cu cel existent datorită instalării de uși cu vitraj dublu și cu pereți izolanți pe vitrine, ceea ce reduce la jumătate puterea frigorifică și evită risipa semnificativă de energie.

 

Eficiența și funcționarea instalației au fost îmbunătățite: „Cum doar 80% din corpurile de mobilier refrigerate aveau nevoie de răcire simultan, am redus nevoile frigorifice de la 40 la 50%”, explică P. Casero. În plus, ușile fac posibilă trecerea de la o evaporare de la -10°C la -6°C, ceea ce reduce considerabil pierderea deputere reală.

 

Un rezultat global foarte satisfăcător

 

„Soluția optimă la toate nivelurile: eficiență, rentabilitate, calitatea produsului, imaginea magazinului și un angajament puternic în favoarea mediului”. Pedro Casero, auditor tehnic.

 

”Reducem coeficientul GWP al instalației, creștem eficiența acesteia, economisim energie, garantăm o păstrare mai bună a produselor decât orice alt tip de vitrină deschisă și evităm să le fie frig clienților în preajma vitrinelor… o experiență de vânzare îmbunătățită pentru clienții noștri. Acest pariu reușit este o adecvare perfectă la noul model de magazin DIA&go”.  Inmaculada Ramírez, tehniciană în eficiența energetică.

„Suntem foarte preocupați de amprenta de CO2 a companiei și refrigeranții se situează pe a doua poziție după consumul de electricitate, astfel că Solstice® N13 este perfect adaptat.  Exemplu: în cazul unei scurgeri de 100 kg, utilizarea refrigerantului R-450A face posibilă reducerea emisiilor cu peste 332 t echiv. CO2. Acesta, adăugat la o îmbunătățire a eficienței energetice datorită schimbării de refrigerant, se traduce printr-o îmbunătățire a amprentei noastre de carbon”. Alma Román, responsabilă de dezvoltarea durabilă.