Care sunt refrigeranții disponibili pentru aplicațiile de climatizare și pompe de căldură?


Pentru a face față reglementării F-Gas și punerii în aplicare a cotelor pe piața europeană, producătorii de refrigeranți anticipează și propun încă din prezent noi refrigeranți cu GWP foarte scăzut, pentru a răspunde nevoilor fabricanților de echipamente de climatizare și de pompe de căldură.

 

Solstice®ze (R-1234ze) și Solstice®zd (R-1233zd) dezvoltați de producătorul Honeywell, sunt deja utilizați pe scară largă pentru chillere în întreaga lume. Aprobat cu succes de fabricanții de compresoare, R-1234ze face posibilă înlocuirea refrigerantului R-134a în aplicațiile de răcire a aerului/apei și  reducere puternic a impactului asupra mediului cu indicele său GWP < 1. Refrigerantul R-1233zd (clasat A1) este destinat înlocuirii R-123 în sistemele frigorifice centrifuge cu presiune joasă și în Ciclul Rankine organic, cu un GWP egal cu 1.
 
În ceea ce privește aplicațiile de răcire la presiune înaltă, refrigerantul Solstice® L41y (R-452B) își face intrarea pe piață pentru a înlocui R-410A și R-407C, folosite până în prezent.

 

Solstice® L41y (R-452B) este un refrigerant A2L cu un GWP redus cu 65% comparativ cu cel al R-410A. Aplicațiile sale nu se limitează la sistemele frigorifice, ci răspunde și la nevoile producătorilor de echipamente de pompe de căldură și de climatizare (Split, VRF, Rooftop etc.). Dotat cu o eficiență și o capacitate similară cu cele ale R-410A, refrigerantul R-452B le dă posibilitatea constructorilor și fabricanților să realizeze o tranziție rapidă a echipamentelor de la R-410A la un produs cu GWP mai scăzut, reducând la minimum costurile de reconcepere și cheltuielile de investiții.

 

Pentru aplicațiile specifice precum pompele de căldură utilizate pentru producția de uscătoare de rufe sau de apă caldă sanitară (încălzitor de apă termodinamic), refrigerantul Solstice® N13 (R-450A), cu un GWP de 547 oferă avantajul de a înlocui refrigerantul R-134a.

 

În sfârșit, să nu uităm de R-32, alternativa aleasă de majoritatea fabricanților în sistemele de climatizare bi-blocuri (split) a căror încărcătură este < de 3 kg.

Date GWP conform IPCC 5.